Interpellatie Pradopark 14 mei 2012

Geacht college,
 
Kan volgend punt worden toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van 14 mei 2012?
 
Betreft: de petitie van de bewoners van het Pradopark
 
Eerder stuurden bewoners van Klakkaardsplein, Klakkaards Reke, Jan Sabbestraat en Steyts Koer u een brief op 2 maart waarin zij u hun bekommernissen over hun woonwijk meedeelden. Omdat er geen antwoord op kwam, stuurden zij u diezelfde brief per e-mail. Ook daarop geen respons, vandaar dat zij een petitie hielden, waarop niet minder dan 50 buren tekenden. Aangezien ook op die petitie geen reactie kwam, wil ik hun verzuchtingen in de gemeenteraad brengen.  
 
Een eerste reeks vragen betreft verkeer. 
1. Het eerste stuk van de Sint-Denijsestraat is na de vernieuwde aanleg een eenrichtingsstraat geworden. Dat verplicht bewoners van het Pradopark (Klakkaardsplein) aan te schuiven op het rondpunt van de Zwevegemsestraat, in de soms lange file voor K in Kortrijk. Kunnen de mogelijke toegangen niets eens opnieuw worden bekeken? Zo vragen de bewoners zich af of de paaltjes op het einde van Barbes Reke niet kunnen worden verwijderd.
2. Anderzijds is er gevaarlijk sluikverkeer met auto's via de niet meer gesloten poort van het JOC. Die wagens rijden dan over het Klakkaardsplein, een speelpark, naar de uitgang van de elektrozaak Broekaert. Welke maatregelen kunnen worden genomen om te beletten dat wagens het Klakkaardplein kunnen onveilig maken?
 
Een tweede reeks problemen betreft parkeren.
3. In het Pradopark geldt een onbegrijpelijke reglementering van bewonersparkeren. Wie op het Klakkaardsplein woont, mag zijn bewonerskaart slechts gebruiken in Klakkaardsreke en in ... de verderaf gelegen Doorniksewijk. De kaart geldt niet in Barbesreke, waar meestal meer vrije parkeerplaatsen zijn. Kan dat reglement niet logischer worden gemaakt?
4. Overigens zijn de meeste parkeerplaatsen, zowel voor bewoners als voor bezoekers, meestal bezet. Ze worden ingenomen door de leerlingen en leerkrachten van Stella Maris, afgelost na de schooluren door de bezoekers van dansschool Dursin. Wat kan daartegen worden gedaan?
5. Een ander fenomeen is het wildparkeren. Er wordt nauwelijks tegen opgetreden. Als hulpdiensten, ambulances of brandweerwagens, dringend in het Pradopark moeten zijn, is de kans groot dat zij niet doorkunnen in Klakkaardsreke. Verkeerd geparkeerde wagens maken de doorgang tussen het entrepot en de carport te smal. Ook in de buurt van de poort met toegang tot de garage van het flatgebouw staan dikwijls foutief geparkeerde wagens. Ruitenwassers kunnen dan de vensters aan de buitenkant niet bereiken.
6. Ten slotte wordt er eveneens wild geparkeerd op de lege plek op het einde van de huizenrij op het Klakkaardplein. Kunnen daar geen paaltjes worden geplaatst?
 
Er is ook overlast.
6. Op genoemde lege plek gaan onverlaten vaak plassen, niet alleen tegen muren maar zelfs tegen tuinomheiningen. Sommigen generen zich niet in de aanwezigheid van kinderen. Wat kan daartegen worden gedaan?
7. Het steegje van Steyts Koer zit volledig onder de graffiti.
 
En ten slotte stellen de bewoners een gebrek aan zorg voor het openbaar domein vast.
8. Het Klakkaardsplein zou als groene long voor de wijk moeten dienstdoen en als onbezorgde speelplek voor de kinderen. Maar er blijken te weinig speeltuigen te staan en die zijn dikwijls beschadigd. Kunnen er in samenspraak met de bewoners niet wat meer speeltuigen komen en kunnen beschadigde of defecte toestellen niet vlugger worden hersteld?
9. Het park wordt geteisterd door hondendrollen. Ooit is er geëxperimenteerd met een hondentoilet maar dat is verwijderd wegens te weinig succes. Dan is er een vuilnisbakje geplaatst voor hondenpoepzakjes, maar ook dat heeft niet het verhoopte succes. Wat kan er nog ondernomen worden om het park hygiënischer te maken voor onder meer spelende kinderen?
10. Er is ook een probleem van sluikstorten: men blijft maar zakken met huisafval deponeren bij de enkele vuilnisbakken die nog in het park te vinden zijn. Kan daar niet eens gericht tegen worden opgetreden?
 
11. Wat denkt het stadsbestuur van de vraag van de bewoners om een parkreglement met duidelijke afspraken, controles en handhaving?

Vriendelijke groet,

 

Marc Lemaitre, gemeenteraadslid

Goedendaglaan 69, 8500 Kortrijk

0473 38 26 47

Gepost door Marc Lemaitre Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.