13-01-13

Zondags Kortrijk (ansicht 64)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

warme choco.JPG

Op een zondagse sneeuwdag zoals vandaag kan een warme choco deugd doen. In het trendy Square Hotel op de Kortrijkse square met de naam Plein is de lievelingsdrank van Markske van De kampioenen in aanbieding in de lounge bar. Een alternatief is hun Irish coffee. Maar zou je niet beter eerst eens stevig ontbijten? Je hebt het al begrepen, na mijn eerste week als schepen staat mijn hoofd niet zo naar historische of andere opzoekingen bij een of ander onderbelicht stadsbeeld. Ik moet trouwens dringend nog enkele 'ansichten' van de vorige weken afwerken. Daarom meer beeld dan klank vandaag. Ik beloof beterschap.

Irish coffee.JPG

Andere horecazaken in de stad pakken uit met ingenieuze coctails, exquise wijnen of zeldzaam 'bier van de week'. In de bar van het Square Hotel is dat ... warme choco! Sympathiek. De reclame maakt mij curieus naar het ontbijt dat ze er aanbieden, ook voor niet-hotelgasten. Als ze hun brood halen aan de overkant van de Kleine Leiestraat bij De Trog, dan zitten ze al helemaal goed. Misschien gaan wij er ooit nog eens op een verloren ochtend.

Tulpenbomenpad.JPG

Om naar het Plein te gaan, ben ik door het tulpenbomenstadsparkpad gegleden, de 'dreef' van het Groeningepark, tussen de neppe stadspoort in Disneystijl en het monument van de Maagd van Vlaanderen. Naast het monument ben ik even goedendag gaan zeggen aan de enige Himalayaceder (deodarceder) die onze stad rijk is, een kastaar van meer dan honderd jaar. Nog niet zo lang geleden verloor hij in een storm zijn siamese tweelingbroer. Een dikke tak was immers uitgegroeid als een tweede stam die zich mettertijd ontwikkeld had als een nieuwe kruin.

Himalayaceder.JPG

Van die aangegroeide tweelingbroer rest alleen nog een lidteken op de stam. En blijkbaar herbergt die stam in een holletje ook een of ander diertje.

lidteken.JPG

Op het prachtig heraangelegde Plein stapelde de sneeuw zich op, op een van de tribunes van ronde arena die daar is gebouwd. 'Revolution' staat er te lezen, met een eigenzinnige letter E. Een Pools sprekende papa met twee kinderen trok er zich niets van aan; het was tijd voor een sneeuwman.

revolution2.JPG

De 'tunnel' van gele kornoelje (met rode eetbare bessen op het einde van de zomer) was sprookjesachtig.

gele kornoelje.JPG

Op het einde van het Plein lag de duurste fontein van het westelijk halfrond - met een jaarlijks drinkwaterverbruik dat meer kost dan een bruto masterwedde - er uitgeteld bij.

fontein.JPG

Niet goed wetend of hij moest gaan smelten of aanvriezen, vormde de sneeuw intussen adembenemende kantwerkjes.

sneeuwkant.JPG

Tot volgende week.

welkom.JPG

06-01-13

Zondags Kortrijk (ansicht 63)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

driemoren1.JPG

Het prentje van vandaag, Driekoningendag 2013, betreft Kortrijks oudste zwarten, ook met zijn drieën, waarvan één gekroond. Iedere keer dat ik ze passeer, op de Graanmarkt, moet ik onwillekeurig denken aan de TV-kwelling die mij geen enkele zondagavond tot en met 1978 is bespaard gebleven: The Black and White Minstrel Show. Daarin werden blanke charmezangers zwart geschminkt. Op de Graanmarkt is het omgekeerd. Enkele jaren geleden werden de drie zwarte koppen in de gevel van de aloude herberg De Drie Moren wit geschilderd. Nochtans huist er nu een horecazaak met de naam African Queens.

AQ1.JPGBen er nog aan bezig...


01-01-13

Nieuwjaarswens van Kortrijklinksbekeken

wensen 2013 Kortrijklinksbekeken.JPG