30-12-12

Zondags Kortrijk (ansicht 62)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Retoucheuse.JPG

Het laatste prentje van 2012 baadt in de eindejaarssfeer: een van de sympatiekste etalages van Kortrijk. Maureen Craeynest werd met een eerdere kerstvitrine ooit bekroond door het stadsbestuur en zij mocht haar prijs ontvangen uit handen van toenmalig waarnemend burgemeester Lieven Lybeer. Ook dit jaar is het de moeite waard even te gaan kijken. Het is een feestelijk tafereel geworden in sneeuwwit en zwart - dat laatste is trouwens haar lievelingskleur.

Retoucheuse 1.JPG

'Nova' staat er in stalen rode letters boven de ingangsdeur, afgewerkt met een zwierige coca-colastreep. Maar dat is slechts een restant van de vorige zaak die huisde in de Filips van den Elzaslaan 70. Nova was een groot- en kleinhandel in mercerie-waren (naaigarens, naalden, vingerhoeden, lintjes, passementerie, ritsen en ander naaigerief). De zaak liep in de jaren tachtig al lang op haar laatste benen, ook omdat al die artikelen waren opgenomen in het aanbod van de grootwarenhuizen.

nova.JPG

Toen Maureen Craeynest het pand overnam, vestigde zij er haar naai-atelier. Het achterhuis van Nova, dat uitgeeft in de Voorzienigheidsstraat, heeft zij niet mee aangekocht. Dertig jaar al baat zij er een van de zeldzaam geworden retoucheuse-ateliers uit. Waar kan men elders nog in Kortrijk terecht met in te leggen pantalons, te versmallen rokjes, te verbreden overjassen enzovoort? Zij verstelt ook lederen stukken. Zo bezien, vervult Maureen eigenlijk een knelpuntberoep! Overigens vind je bij Maureen voorts nog wel naaibenodigdheden en accessoires die elders onvindbaar geworden zijn.

Singer.JPG

Zij voelt de crisis, zegt Maureen. Maar het zou wel eens kunnen dat precies de crisis meer klanten naar haar zaak brengt. Op 3 januari 2013 starten de wintersolden in Kortrijk en voor retouches aan confectiekledij kan men bijna nergens meer terecht in de boetieks zelf. Toch is het niet nodig om lekkere kledij die niet helemaal past, ontgoocheld terug te leggen. Bij Maureen kan je daarvan immers iets laten maken dat als het ware perfect naar jouw model is getekend.

FvdE70.JPG

De commentaren zijn gesloten.