23-12-12

Zondags Kortrijk (ansicht 61)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

fietstrommel 1.JPG

Het prentje van vandaag is iets nieuws in het Kortrijkse straatbeeld. In de Boudewijn IX-laan is de eerste fietstrommel van Kortrijk neergepoot, aan het recent gerealiseerde fietspad naast de gewezen gendarmerie. Buurbewoners kunnen er hun stalen ros droog en beveiligd achterlaten en hoeven er de gang van hun rijwoning niet meer mee vol te zetten. Voor amper 5 euro per fiets per jaar!

fietstrommel 3.JPG

'Eigenlijk realiseren wij hiermee het bewonersparkeren voor fietsen' zegt Gunther De Baerdemaeker van het sociale fietsbedrijf Mobiel. In de 'velobox' kunnen vijf fietsen geparkeerd worden. De bezitters kunnen er met een codeslot gemakkelijk gebruik van maken. De trommel aan de overkant van café De Klokke is een primeur en een proefproject. Aan de hand van de ervaring ermee zal nagegaan worden of er ook in andere straten en wijken dergelijke boxen kunnen komen.

Het experiment kadert in het Europese subsidieprogramma 'Bike Friendly Cities' (fietsvriendelijke steden), een programma getrokken door de Nederlandse stad Middelburg (Zeeland). In totaal zal dat programma 6.350.049 euro investeringen tegen halverwege juni 2014 opleveren, waarvan de helft zal gefinancierd worden met Europees geld. De Kortrijkse partner in dat programma is niet de stad maar vzw Mobiel. Het fietsbedrijf met hoofdzetel aan de achterkant van het station (Minister Tacklaan 57) is daarin autonoom zowat 400.000 euro projecten aan het uitvoeren (ook hier voor de helft gefinancierd door Europa). En die projecten betreffen dergelijke fietstrommels, andere stalplaatsen voor fietsen, leenfietsen enzovoort.

Persoonlijk vind ik die boxen zeer interessant. In de Kortrijkse gemeenteraad is het idee voor het eerst ter sprake gebracht door Philippe Avijn van Groen (niet meer herverkozen).

fietstrommel 4.JPG

Terwijl ik de box aan het fotograferen was, werd ik aangesproken door een buurtbewoonster. Zij wou een petitie starten ... tegen het initiatief. "Hoeveel kost dat grapje nu ook al weer? En zou men dat geld niet beter besteden aan de daklozen?". Tja, mevrouw, precies voor de daklozen is men hier achter de hoek (hoek Sint-Antoniusstraat en Tuighuisstraat) een heel opvangcentrum aan het bouwen. "Jamaar, meneer, er kunnen hier maar vijf fietsen is, en de gangen van alle rijhuizen in de straat staan vol fietsen". De tegenstand bleek dus veeleer gebaseerd op teleurstelling dat men zelf geen stalplaats had dan tegen de box op zichzelf. De vijf beschikbare plaatsen in die ene fietsentrommel waren direct besproken.

En dat zou dan ook wel eens het probleem kunnen zijn van die fietstrommels: hun grote succes. Kunnen wij er wel genoeg zetten in al die straten waarvan bewoners ondertussen op de website van stad Kortrijk hebben laten weten er ook zo een te willen (Elfde Julilaan bijvoorbeeld)? Een en ander bewijst in elk geval dat de behoefte groot is. Als 'toekomstig schepen van Mobiliteit' zal ik het experiment van nabij opvolgen.

fietstrommel 5.JPG


Commentaren

Schitterend initiatief. In alle huizen van de binnenstad staat de gang vol fietsen. Als je het fietsen in de binnenstad wil promoten mag zoiets niet ontbreken.

Gepost door: Johan Sabbe | 24-12-12

Schitterend initiatief. In alle huizen van de binnenstad staat de gang vol fietsen. Als je het fietsen in de binnenstad wil promoten mag zoiets niet ontbreken.

Gepost door: Johan Sabbe | 24-12-12

Misschien kan een trommel met zo'n systeem (http://www.wheelylift.com/) voor meer fietsplaatsen zorgen?

Gepost door: Benjamin Plouquet | 27-12-12

moet dat eigenlijk allemaal zo duur zijn, betaalt men voor het "design" en niet voor de functionaliteit?
dit lijkt mij een superinitiatief voor Kortrijk en dat MOET betaalbaar zijn.
Beter dan een "design"-toilet, toch ??

Gepost door: gudrun verbeke | 11-01-13

Heel fijn, is er een lijst voor geinteresseerden?

(Filips van de Elzaslaan)

Gepost door: Denise Cobben | 09-05-13

De commentaren zijn gesloten.