30-09-12

Zondags Kortrijk (ansicht 49)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

147.JPG

Mijn excuses maar ik ben bijna voltijds op campagne. Binnen veertien dagen zou ik, als elvendertigse (41 - lijstduwer) op de sp.a-lijst, graag nog eens verkozen zijn voor de Kortrijkse gemeenteraad. Dan blijf ik onder meer beschikken over de informatiebronnen om het grote publiek in te lichten over het bestuur. 'De kontrool op het stadhuis' (socialistisch pamflet van 1912 in Kortrijk) acht ik nog altijd de hoofdopdracht van wie wordt verkozen als gemeenteraadslid.

Daarom beperk ik mij deze zondag tot letterlijk 1 ansicht, een prentje van een onverwachte ontmoeting in de Brugsesteenweg. Wellicht is dat het meest gepatineerde (zeg maar verweerde) huisnummerplaatje van heel Kortrijk. Het vroegere nummer 147 is nu 133 geworden. Als dat plaatje zou kunnen praten, zouden we heel de geschiedenis van het verkeer, van postkoets en ezelskar tot lege Lijnbus en bumper-tegen-bumper-rijdende automobielen kunnen verteld krijgen. De Brugsesteenweg is eeuwenlang de belangrijkste verbinding geweest van Kortrijk met het noorden.

Ik vermeld in het bijzonder die ezelskarren. Je kent toch het vertelllingske van de 'ezels van Kuurne'? Tot de afschaffing van de stads- en tolpoorten (1860, zo lang!) was de Bruggepoort een van de stadspoorten waarlangs de goederen de stad werden binnengebracht tegen betaling van een accijns. De geblauwde marchandise werd over de halvelings droogstaande stadsgrachten gewaad. Uit Kuurne kwamen onder meer de groensels voor de stedelingen. Als die per ezelkar werden aangevoerd in de vroege ochtend, riep de poortwachter: "Doe de stadspoort open; de ezels van Kuurne zijn daar". Voilà, hoe de bewoners van een bijna-deelgemeente van Kortrijk aan hun lapnaam geraakten.... als het vertellingske klopt.

Maar waren het niet de Duitse Keizerlijke bezetters die in de Grootte Oorlog die huisnummerplaatjes verplicht hebben gemaakt? Dan is die nummer 147 precies 98 jaar oud. Wie zal het zeggen? De bewoners waren niet thuis op het moment dat ik passeerde.

De commentaren zijn gesloten.