23-09-12

Zondags Kortrijk (ansicht 48)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Plein voetpad1.JPG

Het prentje van vandaag is misschien wat venijnig. Het toont een verkeerskundig unicum: een trottoir verboden voor voetgangers. Te zien op het Kortrijkse plein met de naam Plein, kant Groeningepoort.

unicum.JPG

"Verkeer nergens onveiliger dan in Kortrijk" blokletterde De Morgen in zijn jongste weekendeditie. Wat er ook van zij, burgemeester Stefaan De Clerck {CD&V} doet in dat artikel een merkwaardige uitspraak - ik schreef bijna bekentenis -: "Kortrijk is een autovriendelijke stad. We willen dat blijven, maar dat houdt natuurlijk ook een risico in".

Nergens wordt een zekere veronachtzaming van de voetgangers in het Kortrijkse verkeer beter geïllustreerd dan op 't Plein. De verbinding van de Gentpoort met de Romeinselaan (zeg maar de parking en de laad- en loskoer van K in Kortrijk) is daar enkele jaren geleden aangepast aan de verwachte forse groei van de verkeersstroom door de nieuwe shopping mall in het hart van de stad. Er is zelfs een vrije busbaan gecreëerd, een merkwaardige inspanning voor het openbaar vervoer dat in Kortrijk toch maar niet uit het sukkelstraatje geraakt. Maar die herinrichting is uiteindelijk ten koste gegaan van de voetgangers. De fietsers kunnen de vrije busbaan delen met de ... bussen.

busbaan Plein.JPG

Jamaar, hoor ik op het stadhuis zeggen: voetgangers hebben een veilige verbinding in 't park van 't Plein, een brede weg in dolomiet. Dat klopt. Maar eer je in dat park geraakt, moet je voorbij paaltjes, poortjes en andere obstakels, en zeker aan de kant Hond in 't Kegelspel (Romeinselaan) is het bijna onmogelijk om daar door te geraken met een kinderwagen, rolstoel of rollator.

Hond in 't kegelspel.JPG

En als men dan toch het trottoir wilde supprimeren, waarom heeft men er dan nog eentje aangelegd, twee dallen en een borduur breed? Overigens heeft men een verbodsteken vergeten te plaatsen: aan de kant Romeinselaan. Mensen die van het stadscentrum komen aangestapt, hoeven zich dus niets van het verbod aan te trekken, tot aan de Groeningepoort althans want halverwege staat dan toch een, wat verfrommeld en door kwajongens bijgewerkt, bordje.

verfrommeld bordje.JPG

De commentaren zijn gesloten.