05-08-12

Zondags Kortrijk (ansicht 42)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk. 

brandweerkazerne Heule.jpg

Het prentje van vandaag is door omstandigheden een geleende foto. Ik heb hem geleend van de officiële Vlaamse inventaris van het bouwkundig erfgoed. De auteur is Kris Vandevorst (2003) en het copyright is van de Vlaamse Gemeenschap. Maar ik beloof zo gauw ik kan een eigen kiekje te publiceren.

BRAND DIENST staat er boven de grote poort van het pand Kortrijksestraat 29. Tussen beide woorden: het wapenschild van de ooit zelfstandige gemeente Heule, met ... stedenkroon boven het schild - Heule had blijkbaar ambities en sinds 1977 is de Tinnekesgemeente toch een onderdeel van een echte stad, hihi.

Het was tot maart 2011 de brandweerkazerne (pompiersarsenaal) van Heule. Op dat moment is de Heule brandweerpost gaan samenhokken met die van Bissegem in een hedendaags bedrijfsgebouw op de bedrijvenzone Waterven. Kazerne en arsenaal klinken zeer militair en dat heeft zijn historische redenen: tot 1956 vormden de pompiers in ons land gewapende korpsen, een soort hulptroepen. De pompiers stamden dan ook onrechtstreeks af van de burgerwachten, vrijwillige ordemilities, maar ze mochten er nooit deel van uitmaken omdat zij in tegenstelling met de burgerwachten niet zelf hun uitrusting financierden. Een puur klasseverschil dus, maar zij hebben die gewapende rijkeluizen wel overleefd!

Het dubbele van de schattingsprijs

Het prentje van vandaag is actueel omdat de eigenaar, Stad Kortrijk, erin geslaagd is het gebouw te verkopen. En de stad heeft er een uitstekende zaak mee gedaan. Na een officiële schatting was de instelprijs bij de openbare verkoop bepaald op 155.000 euro. Een Wevelgems koppel heeft zich ertoe verbonden de kazerne aan te kopen voor niet minder dan 295.000 euro, bijna het dubbele van de schattingsprijs dus!

De kazerne bestaat uit twee delen: een huis met grote garage in de Kortrijkstraat 29 (333 m²) en een bedrijfsgebouw uitgevend op de Stijn Streuvelslaan 34 (342 m²). Het  pand in de Kortrijkstraat dateert van 1905, hoewel het toen alleen een gelijksvloerse verdieping had. Het is niet beschermd maar wel opgenomen op de Vlaamse inventaris van bouwkundig erfgoed. De kopers moeten dus rekening houden met de bouwkundige waarde van het pand.

Het aansluitende pand in de Stijn Streuvelslaan dateert van 1952. Het staat niet op genoemde inventaris hoewel het nogal art deco is van stijl. Dat heeft altijd een uitweg gehad naar de Stijn Streuvelsstraat maar die vervalt nu. Het stadsbestuur was eerst van plan beide panden apart op de markt te brengen in de hoop van er wat meer geld van te kunnen maken. Maar toen bleek dat de uitweg naar de Stijn Streuvelsstraat slechts een gemeenschappelijke doorgang was gebaseerd op een erfdienstbaarheid die slechts gold voor openbare diensten. Bij verkoop verviel dat recht op doorgang. Vandaar de keuze voor een enkele verkoop van beide gebouwen.

verkoop_brandweerkazerne_heule_2012.jpg

De commentaren zijn gesloten.