23-07-12

Zomers interview (1): Dominique Dewulf, een man met wel degelijk een verhaal

dominique dewulf tanger1002.jpg

Hoewel weinigen Dominique Dewulf momenteel kennen, zal de kunstwereld vroeg of laat zijn uitzonderlijk talent ontdekken. De jonge man kampt met een waar gebergte aan persoonlijke problemen, maar zijn teken-, kleur- en schilderwerk is prachtig. Het liefste toont hij wat hij kan in de vorm van stripverhalen, waarvan er al enkele zijn gedrukt. Wie die werken onbevangen bekijkt, ontdekt dat de elkaar opvolgende prentjes stuk voor stuk kunstwerkjes zijn op zichzelf. Ik had met Dominique een interessant gesprek.

DDW 1.JPG

Bezoek

Dominique Dewulf woont bij zijn ouders in Kuurne. Maar drie dagen per week brengt hij noodgedwongen door in de kliniek in de Kortrijkse Loofstraat. In die zin past de geïnterviewde toch in deze Kortrijkse blog (grijnsje). Voor zijn nierproblemen moet de Kortrijkse Kurenaar op dinsdag, donderdag en zaterdag aan de dialyse. Het hangt hem na meer dan drie jaar ferm de voeten uit, maar het kan niet anders. Hopelijk moet hij niet al te lang meer wachten op een ruilnier. Op Facebook brengt hij nu en dan relaas van die dialyses. Het is niet altijd een opmonterend verhaal; soms is hij er ziek van. En het ergste is de verveling tijdens de uren dat hij daar aan een machine moet hangen. Graag krijgt hij dan ook bezoek op die momenten maar hij begrijpt ook wel dat er niet elke keer mensen kunnen komen.

Ik ben hem daar in de Loofstraat gaan bezoeken op een zaterdag. Ik beloofde hem een interview. Dat is al enkele weken geleden en wellicht neemt hij het mij een beetje kwalijk dat hij zoveel geduld heeft moeten hebben eer er iets verscheen. Maar zoals een van zijn tekstballonnen (zie prent bovenaan) het zegt: "Hallo allemaal, 't is wat later geworden".

dominique dewulf man zonder verhaal.jpg

De man zonder verhaal

Dominique Dewulf is 33 jaar. Op de leeftijd van 15 jaar begon hij te tekenen en te schilderen. Hij liep school in Tordaele (Torhout) en in die instelling voor jongeren met een zekere verstandelijke beperking ontdekte en stimuleerde men dat talent. Thans kan hij zich wekelijks creatief uitleven, op woensdag, in de kunstwerkplaats De Zandberg, in de gewezen school van de Harelbeekse wijk Zandberg, juist over de Kortrijkse Ring. Niet dat hij er altijd even graag naartoe gaat; soms ziet hij het ook wel eens als een opgave of zelfs een korvee. Doch wat hij er produceert, is opmerkelijk. In de Kunstwerkplaats De Zandberg kunnen getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking zich ontplooien onder professionele, geïndividualiseerde begeleiding. Het is een afdeling van de groep ubuntu (voordien Feniks, Avelgem).

Dominique typeert zichzelf zonder daar spel over te maken als "een man met een verstandelijke beperking", hoewel die beperking nogal meevalt als je met hem een gesprek aangaat.

Zijn onmiskenbare creativiteit is tot nu vooral tot uiting gekomen in zijn strips. Hij vind vooral inspiratie in Vlaamse films - hij is verzot op film en video - die hij 'verstript', al dan niet met de medewerking van een scenarist. Zo creëerde hij al de strips Buitenspel, De Hel Van Tanger, De zaak Alzheimer, en De man zonder verhaal. Wie goed kijkt in De man zonder verhaal ziet er Dominique zelf de hoofdrol in vervullen. Maar de artiest bouwt wel degelijk aan een eigen verhaal in zijn leven. Wellicht verschijnt er binnenkort een strip gebaseerd op de kortfilm Utopia, die op zijn beurt vertrekt van de schildpad van Jan Fabre op de dijk in Nieuwpoort. 

dominique dewulf man zonder verhaal001.jpg

Wasco's

Verwacht geen fotografische weergave van genoemde films. Dominique Dewulf maakt van de geselecteerde filmbeelden geheel eigen prenten, die elk op zich het bekijken waard zijn. Soms hebben handen wel es zes vingers maar dat komt de expressiviteit van de prent dan wel ten goede. Ze zijn niet alleen treffend getekend. Ik kan ook mijn ogen niet afhouden van de prachtige inkleuring. Hij wendt daarvoor allerlei technieken aan, van wasco's en kleurpotloden tot computergrafiek. 

dominique dewulf tanger1.jpg

Dat zijn grafisch werk ook op zichzelf kan worden bewonderd, blijkt uit de geregelde tentoonstellingen en demonstraties waaraan Dominique graag deelneemt. Zo is hij een trouwe participant aan de Week van de Amateurkunsten. Laatstleden had hij nog een stand in het Ring Shopping Center. Hij trok talrijke kijkers en verkocht verschillende strips.

DDW in de Ring3.jpg

Politie en gerecht

De grote droom van Dominique was een loopbaan bij de politie. Maar hij beseft nu zelf wel dat dit niet voor hem is weggelegd: "De vereisten om bij de politie binnen te geraken zijn te hoog geworden". Toch koestert hij met heel veel plezier een dag in 2002 dat hij op schok mocht met de flikken van de lokale zone VLAS (Kortrijk-Kuurne-Lendelede). Hij kreeg toen zelfs een op maat gemaakt uniform, dat hij bewaard als een relikwie.

dominique dewulf tanger1001.jpg

Die bewondering voor de politie en de strijd tegen de misdaad inspireert Dominique bijzonder. Het is geen toeval dat veel van zijn strips verband houden met politie en gerecht. Hij broedt trouwens op de productie van een eigen kortfilm met medewerking van de politie. Daarvoor is hij zelf een scenario aan het uitwerken.

Verstripperke

Verschillende van zijn strips zijn intussen al uitverkocht. En dat is een prestatie als je weet dat van De man zonder verhaal er niet minder dan 2500 zijn gedrukt. Wie een exemplaar wil aankopen, kan Dominique een mailtje sturen: hetverstripperke@gmail.com. Hij heeft ook een eigen website

verstripperke.JPG

Commentaren

Hallo Dominique,

Een heel goed interview!
Doe zo voort!

Met vriendelijke groet,
Jurgen De Cleen

Gepost door: Jurgen De Cleen | 25-07-12

De commentaren zijn gesloten.