08-07-12

Zondags Kortrijk (ansicht 38)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Ooievaar11.JPG

Het prentje van vandaag is een miskend stadsgezicht. Het is langs het achterpoortje van de herhaalde onbewuste waarneming in het geheugen van de Kortrijkzanen ... geprent. En het is een mirakel dat het na al die jaren nog in 't echt te zien is: de landende witte ooievaar met boorling op het smalste dak van de Grote Markt. Het merkteken verdient bescherming. En zou de neonverlichting nog herstelbaar zijn?

Er had evengoed een Amerikaanse vlag kunnen staan op dat dak. Ooit stond dat dak op de bonnetteriewinkel Au Drapeau Américain, van Kamiel Depreitere. De breigoedmarchand noemde zijn boetiek zo ter ere van zijn nonkel Théophile Meerschaert (1847-1924), die vanaf 1891 de eerste katholieke bisschop was in Oklahoma. De missionaris, die zijn zendingsopdracht persoonlijk van de paus had ontvangen, werd er 'de Engel van de Oevers van de Mississipi' genoemd.

Ooievaar13.JPG

In 1936 werd het smalle huis op de hoek van de Grote Markt en de Sint-Maartenskerkstraat dan een winkel in kinderkleren en baby-artikelen: 'In de ooievaar'. Het is die zaak die het uitzicht vanop de Grote Markt op de toren van de Sint-Maartenskerk opleukte met een opvallend enseigne, genoemde ooievaar met boorling. 's Nachts bleef het reclameobject de aandacht trekken met kunstige neonverlichting.

zk3

Uit een reclame in het programmaboekje van het zomercarnaval van 1946 blijkt dat het huis F. Lacombe-Dendievel in In den Ooievaar toen niet alleen 'kinderartikels' verkocht maar ook "corsets, sargien (dekens dus) en witgoed". De toenmalige uitbaters noemden zichzelf een 'Huis van Vertrouwen'.

In de ooievaar heeft net nog tot in de jaren negentig uitgehouden. Thans is bouwpromotor Thiers er neergestreken. De ooievaar is al die tijd op het dak blijven staan. Zouden we dat te danken hebben aan de ontoegankelijkheid van dat dak? Ik hoop dat het is uit zorg voor erfgoed. Vogel en baby zijn intussen gaan behoren tot het stadsbeeld in het collectieve geheugen van de Kortrijkzanen. En lelijk kan men het beeld - want men kan spreken van een sculptuur nu het geen reclame meer is - niet noemen.

Intussen zijn al enkele jaren naeen opnieuw èchte ooievaars gesignaleerd in Kortrijk, bijvoorbeeld in februari in stadsgroen Marionetten. Al kunnen het verdwaalde dieren zijn, wie weet dat de trekvogels stilaan weer de route over onze streek terugvinden die ze lange tijd geleden opgaven. Laat de ooievaar op de Grote Markt hen een verwelkoming zijn!

Ooievaar12.JPG

De commentaren zijn gesloten.