17-06-12

Zondags Kortrijk (ansicht 35)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Beverlaai.JPG

Juni, rozenmaand! Ook in Kortrijk.

De rozen bloeien uitbundiger dan ooit dit jaar. Ze bezorgen de prachtige villa, Beverlaai 12, sprookjesachtige allures.

Beverlaai12.JPG

Die gedeeltelijk vrijstaande villa is van 1926 en ontworpen door de Joseph Viérin (1872-1942). De man is de stamvader van een beroemd architectengeslacht. Zelf was hij de broer van Emmanuel Viérin (1869-1954), de 'schilder van het licht', een van de bekendste Belgische luministen (impressionistische stroming). Beiden zagen het licht in een van de huizen die ooit de Halletoren op de Kortrijkse Grote Markt omringden. Hun ouders waren gegoede textielhandelaars (kapmantels in draperie).

Joseph Viérin week uit naar Brugge, waar hij een tijdlang schepen van Openbare Werken was. Na de Eerste Wereldoorlog coördineerde hij in de Bouwdienst van de Dienst der Verwoeste Gewesten de heropbouw van Diksmuide en Nieuwpoort. Hij poogde de platgegooide gebouwen zo goed mogelijk te reconstrueren in hun eerdere vorm, en waar er geen documentatie voorhanden was, ontwierp hij invulbouw in de lokale Vlaamse bouwtradities. Hij werkte nauw samen met andere aanhangers van de Engelse art deco, 'arts and crafts' genoemd, die vanuit de bestaande bouwkunde vernieuwing in de wooncultuur wou brengen. Medestanders waren onder meer Richard Acke en meubelfabrikant Jozef De Coene; ze vonden elkaar in de Kortrijkse Kunstgilde.

Tastbaar erfgoed in Kortrijk van de hand van Joseph Viérin is bijvoorbeeld de Groeningepoort (1906) op het Plein. Hij restaureerde ook de Halletoren op de Grote Markt in zijn oorspronkelijke zestiende-eeuwse stijl (1899). Het is even de bedoeling geweest van het Kortrijkse stadsbestuur om dat torentje, het Kortrijkse belfort, mee te slopen na de afbraak van het huizenblokje en de Grote Wacht (1896). In de plaats daarvan zou daar een hoofdkantoor van de Post gekomen zijn. Fel protest van onder meer genoemde Jozef De Coene (liberaal) konden de sloop verhinderen.

Joseph werkte vanaf de jaren dertig ook aan plannen voor de restauratie van het Kortrijkse stadhuis, maar het is uiteindelijk zijn zoon Luc Viérin die daarvoor als bouwmeester is opgetreden (1956). Ook zoon Piet en kleinzoon Philippe van Luc zijn befaamde architecten.

De villa in de Beverlaai is in Engelse cottagestijl. Met die stijl maakte Joseph Viérin heel wat furore over heel de Belgische kust, waar zijn villaatjes niet te tellen zijn.

Beverlaai12b.JPG

'De Rozen' is ook de naam van een herenhuis en een huizenensemble in de Minister Liebaertlaan. En waarempel ook daar bloeien de koninklijke bloemen weelderig.

De Rozen1.JPG

Het is een geheel in neo-Vlaamse-Renaissancestijl uit 1913 (naar een ontwerp van de Oostendse architect Henri Carbon). In de Tweede Wereldoorlog vond de meisjesschool van 't Fort (Plein) er een tijdelijk onderkomen.

De Rozen2.JPG

Samen met zijn compagnon Charles Pil had ook architect Carbon handenvol opdrachten bij de wederopbouw van de frontstreek rond de IJzer. In tegenstelling met Joseph Viérin opteerden de Oostendenaars meer voor de neo-stijlen, die na de Groote Oorlog al op hun retour waren.

En de grootste chançards in de Kortrijkse rozenmaand zijn wel de bewoners van de Pater Beckstraat.

Beckstraat.JPG

Alle boomspiegels van het laantje zijn beplant met ... rozen! Wie ècht veel rozen wil zien in de periode van het jaar waarop ze op hun fleurigst zijn, kan in Kortrijk de internationale Rozentuin op 't Hoge bezoeken.

 

De Rozen3.JPG

De commentaren zijn gesloten.