24-05-12

Een nieuw tailleurke voor de Kortrijkse stadshostessen

De Bloeze 1.JPG

Het stadsbestuur steekt zijn hostessen in het nieuw. Daarvoor wordt een aanbesteding (zonder bekendmaking) gehouden voor een raamcontract voor drie jaar. Of het haute-couture wordt, zal moeten blijken op een défilé op het stadhuis. Maar het aspect 'algemeen uitzicht' telt bij de beoordeling toch maar mee voor 10 punten op 100. De opgelegde kleuren zijn alvast heel klassiek - om niet te zeggen braafjes: marineblauw. Het gaat over een bestelling van 12.300 euro over drie jaar. Onder de vijf geselecteerde confectiebedrijven die een staal mogen inleveren, zit geen Kortrijkse firma.

Het stadsbestuur acht het tijd om zijn hostessen in het nieuw te steken. Voor de herkenbaarheid wordt vastgehouden aan uniformen. Men gaat daarom een raamcontract afsluiten met een confectieproducent voor een twintigtal stuks van alle kledijonderdelen - het kan ook meer of minder zijn - af te nemen over een periode van drie jaar. De opdracht wordt geraamd op zowat 12.300 euro. Voor die relatief beperkte aankoop houdt men geen openbare aanbesteding maar grijpt men naar de lichtere procedure van de onderhandelingsprocedure met enkele gekende firma's.

Het is wel opvallend dat daar geen enkele Kortrijkse kleermaker bij zit. Is de tijd voorbij dat onze stad een befaamd confectiecentrum was? Stalen en prijzen worden opgevraagd bij: EFD bvba, Kuurne, Prestige Business Fashion bvba, Sint-Denijs-Westrem, Sarco, Temse, Tric, Kuurne, en Villa Maria, Brugge.

Défilé

De outfit van de stadshostessen is van groot belang voor de eerste indruk die gasten van de stad krijgen bij ontvangsten en evenementen. Het is dan ook is een beetje opmerkelijk dat designstad Kortrijk voor die uniformen niet eerst een beroep doet op een ontwerper maar zich rechtstreeks tot kleermakers wendt. Het stadsbestuur vraagt aan de mededingers toch wel kledij die 'smaakvol' is en 'de nodige dynamiek uitstraalt'.

Om dat te controleren worden de aangeboden stalen (2 klokrokjes, pantalons, winter- en zomerblouses, sjaaltjes, pullovers en jasjes - maat 44) geshowd op een défilé op het stadhuis voor diverse medewerkers van de stedelijke protocoldienst en andere uitverkorenen.

Brave tinten

Hoewel het dossier zegt te mikken op een modieuze snit en frisse kleuren, worden op het eerste gezicht heel brave tinten opgelegd aan de deelnemende kleermakers. Voor de bovenkledij (klokrokjes tot op kniehoogte, pantalons, blazers en kleedjes) legt het stadsbestuur marineblauw op. Voor de rolkraagtruien ('pull' noemt men dat op het stadhuis) ook marineblauw.

Voor de bloezen kiest men voor wit met een lichtblauwe streep: de zomerbloezen met ruches, de winterbloezen met eventueel knoopsgaten in contrasterende kleur, rood bijvoorbeeld. De enige frivoliteit die het stadsbestuur zich toestaat is de felle rode kleur van de sjaaltjes; ze moeten wel effen zijn van dessin.

Draagcomfort

Al met al speelt de couture ('algemeen uitzicht') bij de beoordeling maar voor 10% mee. De prijs is het belangrijkste criterium (40%). Andere beoordelingspunten zijn het draagcomfort ('praktisch en comfortabel zitten tijdens het werk', 20%), de 'zweetopname en verluchting' (10%), en het resultaat na nieuwkuis (10%). Ook de leveringstermijn speelt voor 10% mee. Toe te juichen is dat de mededingers een 'code of conduct' moeten onderschrijven waarin zij zich ertoe verbinden rekening te houden met het leefmilieu, de duurzaamheid en het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarmee wordt toch al uitgesloten dat er kledij wordt geleverd die vervaardigd is door kinderhanden in Zuid-Oost-Aziatische sweatshops.

De Bloeze2.JPG

 

De commentaren zijn gesloten.