17-05-12

Stad Kortrijk lanceert monstercontract ICT

internetkiosk bib.JPG

Het gaat hier om een raamcontract van niet minder dan 25 à 30 miljoen euro bestellingen van informatica-toestellen! Het is voor de derde keer dat Stad Kortrijk een dergelijke oproep tot de sector lanceert. De geselecteerde bedrijven verbinden er zich toe 'op afroep' en tegen vastgelegde prijzen ICT-materiaal en dienstverlening te leveren in de komende vijf jaar. Het pionierswerk dat de stad verrichtte met die vernieuwende aanpak heeft een grote weerklank in de sector en bij de lokale besturen. Daarop inspelend heeft men van het raamcontract een samenaankoop gemaakt. Bij het derde ICT-raamcontract sluiten zich liefst 33 steden en gemeenten, 5 politiezones, 20 OCMW's, 5 intercommunales, 1 ziekenhuis en 7 autonome gemeentebedrijven aan!

Beheersbaar

Een vergelijking met het vorige ICT-raamcontract, afgesloten eind 2007, is veelzeggend. Toen bedroeg het al 11 miljoen euro. Onder de vleugels van de dynamische Kortrijkse ICT-administratie schaarden zich die keer 15 andere lokale instanties. Toen was het de firma Dolmen die de vetste vissen ving, voor alles bijeen zowat 5 miljoen euro.

Bij de bespreking van dat contract in de gemeenteraadscommissie liet ICT-schepen Jean de Bethune zich ontvallen dat het eclatante succes misschien wel es moeilijk beheersbaar zou worden, zeker als in de toekomst zich nog meer partners zouden aandienen. Officieel gaat het nu om 20 à 25 miljoen euro maar volgens de schepen zal het veeleer 25 à 30 miljoen euro zijn. Vergelijk dat met de gebruikelijke jaarlijkse totale investeringen door Stad Kortrijk van niet meer dan 30 miljoen euro (met uitzondering van 2010: 38 miljoen euro maar dat kwam door een kapitaalsverhoging bij Gaselwest). Het is dus ontegensprekelijk de duurste beslissing van jaren ver.

Voor de Kortrijkse administratie vergt het contract intussen een bijna bovenmenselijke inspanning.  Zo moeten er, bovenop alle andere rompslomp, correspondentie en contacten, meer dan 120 intensieve onderhandelingsvergaderingen worden georganiseerd. Daarom vraagt Kortrijk voor het eerst een vergoeding van de deelnemende instanties: van 0,7% van de geplaatste aankopen (inclusief btw). Dat zou de stad 175.000 euro kunnen opbrengen maar de stad zelf, goed voor 4,5 miljoen euro bestellingen, hoeft uiteraard geen vergoeding te betalen. En besturen die geen enkele bestelling plaatsen, hoeven niets te betalen. Bovendien krijgen besturen die zelf een deel van de administratie en het denkwerk op zich nemen, korting.

Stad Kortrijk treedt op als aanbestedende overheid; voor bepaalde loten wordt beroep gedaan op de expertise van de intercommunale Leiedal (zelf partner). De letterlijke tekst van de samenwerkingsovereenkomst vind je op deze pagina.

Opdrachtencentrale

De contractperiode loopt van 2013 tot en met 2017. Het contract is een globale overheidsopdracht, die gezien de hoge raming Europees bekend moet worden gemaakt aan mogelijke leveranciers. Het contract wordt evenwel opgedeeld in 27 loten.

Voorts biedt het contract vooral veel rechten voor de deelnemende openbare besturen en plichten voor de leveranciers die er brood in zien zich te verbinden. De bestellingen gebeuren immers op afroep (met andere woorden: ze liggen niet van meet af aan vast maar hangen af van de totaal vrije beslissing van de deelnemende instanties). De leveranciers moeten voor de meeste producten minstens drie courante merken aanbieden. De winst die ze nemen, moet bekend zijn. Voor de uiteenlopende dienstverlening (technische ondersteuning, verhuisprojecten, ophangen van beamers, installatie camera's enzovoort) liggen de aan te rekenen uurlonen vast. Maar de deelnemende lokale besturen mogen ook nog buiten het contract aankopen en zijn niet gebonden aan afname-minima.

Voor die vorm van samenaankoop onder leiding van Kortrijk gebruikt men de term 'opdrachtencentrale'. Het project wordt geleid door een stuurgroep met vertegenwoordigers van de deelnemende besturen. Dat comité komt zeker om de vier maanden, op uitnodiging van Stad Kortrijk, bijeen. Kortrijk is de woordvoerder van de groep. In het samenwerkingscontract wordt nogal sterk de nadruk gelegd op discretie, maar uiteraard speelt de openbaarheid van bestuur ook nog een rol - het gaat immers om grote bedragen gemeenschapsgelden.

Deelnemende besturen

De deelnemende besturen zijn van alle hoeken van West-Vlaanderen plus de Oost-Vlaamse stad Oudenaarde: Alveringem, Anzegem, Avelgem (gemeente en OCMW), AZ Groeninge, De Panne, Deerlijk, Diksmuide (stad en OCMW), Eurometropool, Fluvia (brandweerzone), Harelbeke (stad en OCMW), Heuvelland, Ieper (stad, OCMW, stedelijke vzw's en de autonome gemeentebedrijven Vauban en SPIE), IMOG, Ingelmunster (gemeente en OCMW), Intercommunale Leiedal, Izegem (stad en OCMW), Koekelare, Koksijde (gemeente en OCMW), Kortemark, Kortrijk (stad, OCMW, Stadsontwikkelingsbedrijf SOK en Parko), Kuurne (gemeente en OCMW), Langemark-Poelkapelle (gemeente en OCMW), Ledegem (gemeente en OCMW), Lo-Reninge, Menen (stad en OCMW), Mesen (gemeente en OCMW), Nieuwpoort, Oudenaarde, Politiezones ARRO (Ieper), Gavers, MIRA, VLAS en RIHO (Roeselare), Poperinge (stad en OCMW), Psillon (crematorium Uitzicht), Roeselare (stad, OCMW, autonoom gemeentebedrijf, en intern verzelfstandigde agenschappen), Veurne (stad en OCMW),Vleteren, Wervik (stad en OCMW), West-Vlaamse Intercommunale (WVI), Wevelgem (gemeente en OCMW), Wingene (gemeente, OCMW en autonoom gemeentebedrijf), Zonnebeke en Zwevegem (gemeente, OCMW en autonoom gemeentebedrijf).

Loten

Het ICT-raamcontract zoekt leveranciers voor 27 loten:
- basishard- en software - raming btw incl. 14.520.000 euro)
- 5 loten assistentie door junior-techniekers (voor verschillende geografische zones) - 471.900 €
- assitentie voor netwerk en beveiliging - 1.936.000 €
- 5 loten knowhowassistentie programmatie - 659.200

- installatie databekabeling binnen en buiten - 2.783.000
- 2 loten ICT-vorming - 302.500
- schermen hoge resolutie binnen - 484.000
- schermen hoge resolutie buiten - 242.000
- schermen lage resolutie (ledwalls enzovoort) buiten - 242.000
- beamers, projectoren en multimediamateriaal - 145.200
- Apple-producten - 217.800
- draadloze dataverbindingen - 726.000
- camerabewakingssystemen - 732.050
- telefoons, gsm's en smartphones - 121.000
- fototoestellen en videocamera's - 84.700
- toners - 84.700
- kopieermachines - 242.000
- hosting- 60.500 €

Het lot camera's zal nog dit jaar worden toegewezen aan een leverancier/installateur. Stad Kortrijk wil daar 100.000 euro aan besteden in samenwerking met de politiezone VLAS. Andere deelnemers willen ook nog dit jaar gsm's en smartphones aankopen en databekabeling bestellen. De meeste loten zullen evenwel volgend jaar worden toegewezen.

Voor inlichtingen kan men terecht bij ir Luk Van Beneden, directeur ICT of projectverantwoordelijke Ann Desauw.

13:25 Gepost in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ict |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.