07-05-12

Kortrijk bestelt een nieuwe lading trouwboekjes

trouwboekje.JPG

Er wordt door het Kortrijkse stadsbestuur prijs gevraagd aan vier drukkers voor de levering van een nieuwe lading trouwboekjes. De voorraad is bijna op. Enkele jaren geleden was er nog een discussie op het stadhuis over discriminerende trouwboekjes voor homo's en lesbiennes. Maar dat probleem is intussen opgelost.

Het Kortrijkse stadsbestuur gaat in op de vraag van zijn directie Burger en Welzijn om een nieuwe voorraad trouwboekjes in te slaan. Er zijn er bijna geen meer over. Ambtenaar Joery Beulque voelt zich verplicht de gewoonte om een trouwboekje af te leveren aan elk nieuw wettelijk getrouwd stel te motiveren. Want nergens bestaat daartoe enige verplichting, hoewel het boekje, met een uittreksel van de huwelijksakte, bij tal van gelegenheden wordt opgevraagd. Het overhandigen van een dergelijk boekje door de steden en gemeenten bij elke huwelijkssluiting werd reeds meer dan honderd jaar voorgeschreven door een ministeriële omzendbrief, aldus Beulque. Hij kent dan ook geen enkele Belgische stad of gemeente die van die ingeburgerde gewoonte afwijkt. Overigens is het een praktijk die is overgewaaid vanuit Frankrijk.

Brandweer

Meer bepaald zullen 500 boekjes en 700 inlegvellen worden aangekocht - Stad Brussel koopt er doorgaans 2000 ineens. Er zal prijs worden gevraagd bij Vanden Broele, Brugge (de marktleider), Continuga, Heule, Die Keure, Brugge, en Schaubroeck Nazareth. De boekjes die de stad wenst in te slaan, zijn niet meer bruin zoals in de jaren zeventig. Men opteert nu voor gecertificeerd vol leder Frans nubuck in de rode kleur Opéra 3046. Bij de beoordeling van de offertes speelt de prijs maar voor de helft mee. Er zal voor 30% rekening worden gehouden met de technische kwaliteit en voor 20% met de leveringssnelheid (wie voor 15 juni kan leveren heeft een voetje voor).

Voor de bestelling wordt 7.562 euro, BTW inbegrepen, uitgetrokken. Grappig is dat het verslag laat uitschijnen dat ook de Brandweer om advies is gevraagd voor die beslissing; het advies was 'gunstig met voorwaarden'.

Holebi-trouwboekjes

In 2006 barste nog een stormpje los op het Kortrijkse stadhuis toen Inne Hellebuyck en Sophie Hoflack na hun huwelijksceremonie vaststelden dat zij een trouwboekje kregen waarop geen kinderen konden worden ingeschreven. Burgemeester Stefaan De Clerck verschool zich toen achter de wetgeving: "Zolang de adoptiewet voor holebikoppels niet in het Staatsblad is verschenen, kunnen paren van hetzelfde geslacht officieel geen kinderen krijgen en is elke verwijzing naar kinderen in hun trouwboekje onwettig".

Maar intussen hebben holebikoppels wel degelijk adoptierechten verkregen en heeft drukker Vanden Broele het 'binnenwerk' van zijn trouwboekjes aangepast. 

De commentaren zijn gesloten.