29-04-12

Zondags Kortrijk (ansicht 28)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Mezennestje1.JPG

Het is bijna mei, en in die maand leggen alle vogels een spreekwoordelijk ei. Ik vermoed dat het alleen de vrouwelijke exemplaren zijn. Bij Freddy Clauw in de Olmenlaan is dat al enkele jaren in zijn vroegere brievenbus.

Zeven zakjes doorzichtig vel richten zich meteen op als Freddy het deurtje van zijn vroegere brievenbus voorzichtjes opent, met evenveel fluorescerend gele opengesperde snaveltjes. Ze zijn niet gemakkelijk te trekken die nerveuze opdondertjes; stilzitten staat niet in hun genetische code.

Maar Freddy (auteur volgende foto) heeft blijkbaar een vastere hand dan jullie dienaar - het zijn er dus wel degelijk 7:Foto Freddy.jpg

Voor de op- en afvliegende pa en ma koolmees maken die oversizede bekken het heel duidelijk wat er van hen wordt verwacht: eten! De minuscule jongen liggen op zowat twintig centimeter zacht groen, mos vooral, afgewerkt met een bovenlaagje dons en haartjes - en 't zou mij niet verwonderen als daar ook haartjes bij zijn die Freddy's hondje César op de koer heeft achtergelaten.

Het spektakel keert elk jaar terug. Het is alsof die, toch wel ongewone, nestplek in het collectieve geheugen van een stam koolmezen is opgeslagen. Toch wel een markant voorbeeld van hoe bepaalde vogels zich aanpassen aan de oprukkende verstedelijking.

Mezennestje4.JPG

Freddy woont in de sociale woonwijk Nieuw Kortrijk, door oude Kortrijkzanen soms ook 'Korea' genoemd, naar de oorlog die woedde op het moment van de bouw van de wijk. Met geld van de eerste wet-De Taeye bouwde de stedelijke sociale huisvestingsmaatschappij Goedkope Woning in 1951-1955 een sociale wijk op een waterzieke uithoek van de in de jaren dertig begonnen stadsuitbreiding Nieuw Kortrijk. Disten Pulle, alias Vlasmuseumoprichter Bert Dewilde, omschreef het gebied in een beroemd cursiefje in het weekblad Atlas in 1953 als 'Kortree Plaaze in 't Ingels' (Kortrijk aan Zee). Bij de ophoging van het gebied heeft men de tuinen achter de sociale woningen vergeten. 's Winters hebben de bewoners soms water tot aan hun achtergevel. 

De wijk is merkwaardig om meer dan een reden. Hoewel het allemaal woningen zijn in dezelfde stijl - traditionele baksteengevels -, was het een mengeling van huur- en koopwoningen. De huurders kregen bovendien het recht hun woning na verloop van tijd aan te kopen met aftrek van een deel van de huur die ze al betaald hadden (zogenaamd BA-woningen, vlug afgeschaft wegens onbetaalbaar voor de overheid).

Hier zag men ook voor het eerst een type woningen opduiken dat naderhand heel populair zou worden in Kortrijk: rijhuizen met keldergarages en met de living op een halve verdieping boven het straatniveau. Nog meer vooruit op de tijd waren de 'duplex-woningen', waarin twee gezinnen boven elkaar gehuisvest werden, een soort kangoeroewoningen avant-la-lettre hoewel ze door de maatschappij nooit op die manier zijn uitgebaat. Freddy woont in een dergelijke duplex, in het gelijkvloerse appartement.

De huurwoningen in de wijk zijn heden ten dage dringend aan renovatie toe. Wijkbewoonster Petra Demeyere, sp.a-gemeenteraadslid, bracht die verwaarlozing een tijd geleden in de gemeenteraad ter sprake.

Olmenlaan Freddy.JPG

De woningen hadden eerst allemaal een ingebouwde brievenbus in de gevel. Maar met al die voortuintjes en trappen eiste de Post bussen tegen het voetpad. De meeste bewoners hebben hun oorspronkelijke bussen dan ook toegemetst of gebarikadeerd met plaklint. Freddy niet. En hij vindt het jammer dat niet meer van zijn buren zijn voorbeeld volgen en hun afgedankte brievenbussen ter beschikking stellen van het gevederde volkje.

In de wijk is de zorg voor de natuur nochtans opmerkelijk. Een buurtcomité maakte onder de vleugels van Natuurpunt Kortrijk van een strook restgrond tussen de wijk en een hoge beboste oprit van de Kortrijkse ring een stadsreservaatje, de 'Natuurtuin Gilbert Desloovere'. Freddy's tuin paalt aan die weelderige begroeiing, tot zijn groot genoegen. "Het is nog niet te laat voor de natuur" zegt Freddy: "maar het is toch de hoogste tijd om ze in stand te houden".

Mees.JPG

Nu is het leuk te zien dat de mezenpopulatie in de wijk stevig is en zelfs nog aangroeit, niet alleen door Freddy zijn brievenbus maar ook door de vele nestkastjes die overal worden opgehangen. Anders is het gesteld met de mussen. Er zijn er nog, in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Kortrijk, maar toch veel minder dan ooit. Een van de oorzaken van de achteruitgang zou het gebrek aan nestmogelijkheden zijn. De daken zijn zodanig geïsoleerd dat er geen gat meer te vinden is waarin mussen kunnen nestelen.

Misschien moet er eens gedacht worden aan een stedelijke premie voor mussenpannen. De Kortrijkse dakpannenproducent Koramic (Wienerberger) heeft die altijd in zijn assortiment gehad. Hier en daar zie je er nog op daken maar niet op vernieuwde. In Kortrijk bestaat thans al een premie voor de bescherming van zwaluwnesten. De mussen behoren toch ook tot het aloude stedelijke natuurerfgoed?

mussenpan.JPG

Foto Freddy2.JPG

Commentaren

Een konden de vogeltje wellicht niet vinden, hihi!

Gepost door: Polo | 29-04-12

De commentaren zijn gesloten.