23-04-12

Spoelberg vraagt bushokje terug

Spoelberg verbtrd21.JPG

Bij de herinrichting van de parking van de stedelijke topsporthal Langemunte sneuvelde niet alleen het gros van de bomen en struiken maar ook het bushokje. De buurt baalt eens te meer. De gebruikers van buslijn 2, die daar op- of afstappen, moeten het daar nu stellen zonder beschutting en met de voeten meestal in de modder. Waar is dat hokje naartoe en kan het niet terugkeren? Of waarom verplaatst men de halte niet naar de betonnen designabri van het crematorium Uitzicht? Redelijke vragen!

Rooien

In de zomer van vorig jaar liet het Kortrijkse stadsbestuur, CD&V-OpenVLD, onverhoeds, de meer dan vijftig hoogstammen en het weelderige struweel op de parking van de topsporthal Langemunte, Ambassadeur Baertlaan, rooien. De bomen moesten plaatsmaken voor een uitbreiding van het aantal stalplaatsen, van 430 tot 551. In de gemeenteraad gaf milieuschepen Stefaan Bral, daarover ondervraagd door Bart Caron (toen nog in naam van de progressieve fractie), toe dat de kaalslag was gebeurd zonder afdoende overleg met de buurt. Ook Natuurpunt Kortrijk was gescandaliseerd.

Spoelberg verbtrd24.JPG

Bij de herinrichtingswerken sneuvelde ook het veelgebruikte bushokje 'Lange Munte' in de Ambassadeurlaan. De Kortrijkse buslijn 2 die daar stopt, voert dagelijks hele drommen buurtbewoners, studenten en bezoekers van de stedelijke begraafplaats en het crematorium aan en af. Voor die busgebruikers is alleen een smalle (modder-)strook vrijgemaakt. Het vroegere schuilhuisje is vervangen door een eenzame paal. De passagiers moeten er nu weer en wind trotseren, en waaien kan het daar, op de kam van de Spoelberg, vooral ook nu er geen groen meer is om de wind te breken!

Spoelberg verbtrd22.JPG

De verwijdering van dat straatmeubilair is eveneens zonder enig overleg met de buurt en de gebruikers gebeurd.

Halte verleggen

Het zou kunnen zijn - daar en over heel de kwestie moet ik het stadsbestuur ondervragen als gemeenteraadslid - dat er tijdelijk geen nieuw schuilhokje kan worden geplaatst omdat de stad een nieuwe concessionaris zoekt voor de reclamedragers die die hokjes toch zijn. Maar waarom kan men dan niet, even tijdelijk, het oude hokje terugplaatsen?

De buurt zelf brengt een mogelijke alternatieve oplossing aan. Naast de kaalgeslagen parking staat een esthetisch verantwoord schuilhuisje voor de bezoekers van de stedelijke begraafplaats en het crematorium Uitzicht. Eigenlijk heeft die mooie constructie in beton en staal nauwelijks een functie. Maar de abri zou wel perfect dienst kunnen doen als bushokje. Het zou volstaan dat De Lijn de halte een vijftigtal meter verlegd. Ook dat vraag ik aan het stadsbestuur.

Spoelberg verbtrd23.JPG

Commentaren

Uiteraard is dit "esthetisch verantwoord schuilhuisje" bedoeld/bestemd als bushokje. Bij de recente heraanleg van de parking is er bij dit bushokje zelfs een verhoogde borduur aangelegd, om het in-/uitstappen van de bus te vergemakkelijken.
Nu moet De Lijn alleen nog willen begrijpen dat dit bushokje (dat ondertussen al 10 jaar bedoeld is als stopplaats) effectief best gebruikt mag worden als stopplaats.

Gepost door: Jan Sabbe | 23-04-12

De commentaren zijn gesloten.