08-04-12

Paaszondags Kortrijk (ansicht 25)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Docquir 5.JPG

In mijnen tijd vertelden ze aan de kindjes - om ze braaf te houden - dat de paaseieren werden uitgestrooid bij het krieken van de Paasdag door de klokken na hun terugkeer uit Rome. Die klokken waren halverwege de mis op Witte Donderdag naar Rome gevlogen om die eieren van bij de paus te gaan ophalen. En waarempel op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag was noch op de toren van Sint-Maarten, noch op die van Onze-Lieve-Vrouwe of van Sint-Elooi of Sint-Rochus en zelfs niet van Sint-Eutropius of Sint-Audomarus enig gebeier te horen! Dat was het katholieke sprookje.

In de protestantse gebieden (Duitsland, Nederland) was het de paashaas die de eieren kwam leggen. Thans zijn al die vertellingskes overal te horen. Nog een geluk dat Coca-Cola het chocoladeneierengesnoep niet heeft aan de haak geslagen.

Docquir 3.JPG

In Kortrijk is het traditie dat de winkeliers hun paasbeste beentje voorzetten om op Witte Donderdag uit te pakken met zo mooi mogelijke etalages. Ik heb er eentje uitgekozen. Wie de andere wil zien - zeer de moeite waard! - moet maar zelf gaan kijken. 

Bij Gyselinckdesign, Wijngaardstraat 26-28, is er overigens tot eind mei een opmerkelijke tentoonstelling: 'Kortrijkse commerçanten'. Winkeliers worden er met familie en al in beeld gebracht in hun etalage. Het is een project van de Kortrijkse zelfstandige fotografe Sabine Deknudt (Jan Palfijnstraat 8). 

Bij bloemist Vincent Docquir in de Leiestraat zijn de klokken op zijn gevel geland. Ze trekken niet alleen kleurrijk de aandacht naar zijn boetiek maar naar heel de straat, een van de hoofdstraten van de stad.

Docquir 2.JPG

Vincent Docquir startte in maart 2007 een zaak van 'florale vormgeving' in de Leiestraat 38 in Kortrijk. Hij maakt boeketten en bloemstukken volgens de wensen van zijn klanten voor begrafenissen, huwelijken en andere bijzondere gelegenheden. Het zijn telkens originele creaties. Zijn werk is te zien op zijn website.

Docquir 4.JPG

De commentaren zijn gesloten.