25-03-12

Zondags Kortrijk (ansicht 23)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

frituur1.JPG

Ze verdwijnen een voor een uit het straatbeeld: de vrijstaande frietkoten. Eind 2012 zou zelfs de legendarische frituur op de Grote Kring - 105 jaar oud! - eraan moeten geloven. Ze zou in de weg staan voor bepaalde stadsvernieuwingsplannen. Die frietkoten op de openbare weg vallen onder het stedelijke reglement voor ambulante en kermisactiviteiten. Meer bepaald wordt hun activiteit beschouwd als 'kermisgastronomie'. Een van de bepalingen van het reglement is dat de frietbakkers jaarlijks een standgeld moeten betalen. Overigens lijkt achter dat reglement de bijbedoeling dat culinair erfgoed zoveel mogelijk te beperken.

Maar het frietkot dat vandaag mijn aandacht trekt, is een speciaal geval, De Smullhoek in de Oude Ieperseweg in Heule. Het staat zo vrij als het kot van Nero's boezemvriend Jan Spier (in de Fraterstraat in Merelbeke bij Gent). Toch ontsnapt De Smulhoek aan voormeld reglement want het staat op de eigen grond van de uitbater. Wat niet wil zeggen dat zijn frieten het predicaat 'gastronomie' niet verdienen. In elk geval is het er druk, met vaste klanten uit de buurt en veel scholieren uit scholen in de omgeving. Met die vaste cliëntèle kan de baas het zich zelfs permitteren de zaterdag heel de dag te sluiten. En aangezien de Oude Ieperseweg dagelijks veel - te veel - verkeer verwerkt, stoppen er ook heel wat passanten. De zaak is dan ook uitgerust met een ruime, private parking.

frituur2.JPG

De naam van het patatkraam is een beetje speciaal: 'De Smullhoek' met twee l'en. De L van likkebaarden waarschijnlijk.

Wegens gezondheidsredenen staat de zaak al enige tijd te koop. De prijs is een opmerkelijk laag, 99.000 euro, via makelaar Maribrik. Die investering levert je niet alleen een volledig uitgeruste, startklare en drukbeklante frituur op, met inbegrip van handelsfonds en inboedel, maar bovendien 214 m² grond. Het is nog geen bouwgrond, maar dat kan het vlug worden. Het is 'woonuitbreidingsgebied'. Het volstaat dat het stadsbestuur een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) goedkeurt om er bouwgrond van te maken.

Nergens in groot-Kortrijk is er meer verkaveld in de jongste jaren dan in Heule. Vroeg of laat komt ook het binnengebied achter de Kortrijksestraat, de Oude Ieperseweg en de Moorseelsestraat aan bod. Naast het terrein van de frituur ligt trouwens een discreet, onverhard maar openbaar weggetje naar enkele oude woningen aan de afgeschafte overweg Leiaarde (achterkant KTA Heule).

frituur3.JPG

De Smulhoek is op zichzelf erfgoed. Vrijstaande frietkoten behoren tot onze eigenheid! Maar wie kan denken dat het kraam bijna rug aan rug staat tegen een op de lijst van waardevol erfgoed opgenomen pand? Samen met de twee werkmanshuizen vormt De Smulhoek echt een hoek, de hoek van de Oude Ieperseweg en de Kortrijksestraat. Het echte hoekhuis, Oude Ieperseweg nr. 1, trok de aandacht van de deskundigen van het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed, die steeds op zoek zijn naar gebouwen die het conserveren waard zijn. Het wordt omschreven als: "Arbeidershuisje van ca. 1900 met verankerde bakstenen lijstgevel. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Muurkapel".

OI1.JPG

Commentaren

Een urbanistisch geval met bewegwijzering.

Gepost door: FransLavaert | 25-03-12

De commentaren zijn gesloten.