07-03-12

Een van de mooiste terrassen van Kortrijk zwaar ondergewaardeerd

Open zwembad1.JPG

Het is een regelrecht drama! Voor een cafetaria met een van de mooiste terrassen van Kortrijk is nauwelijks interesse van de horecasector: de cafetaria in het stedelijk openluchtzwembad in de Abdijkaai. Een vorige uitbaatster ging er failliet. De concessiehouder van vorig jaar wil er zeker niet meer in. Met het zomerseizoen in aantocht wil de stad de concessie weer op de markt brengen. Gezien het ontbreken van enige belangstelling is de instelprijs teruggebracht tot ... 1 euro. Wat een afgang. Het probleem is dat je entreegeld voor het zwembad moet betalen, ook als je slechts iets wilt drinken. Een aparte ingang zou de zaak al heel wat aantrekkelijker maken.

Kwartje

Zonder strafregister kun je tegen een driemaandelijkse prijs van een kwartje van een euro de prachtige cafetaria van het al even prachtige openluchtzwembad (Abdijkaai, Kortrijk) in concessie krijgen! Het Kortrijkse stadsbestuur, CD&V-OpenVLD, zit met de handen in het haar. Er is geen interesse meer van de horecasector voor de uitbating van die 'prachtige cafetaria'. In 2003 verwierf BVBA DDS, Moorsele, de concessie voor 9 jaar. In 2006 ging die concessie naar de co-zaakvoerster van de vennootschap. Maar vanaf 2009 kon zij het financieel niet meer bolwerken. In het voorjaar van 2011 werd zij failliet verklaard.

Voor de zomer van 2011 - het openluchtzwembad is de jongste jaren open van 1 mei tot eind augustus (m.i. veel te kort) - schudde het stadsbestuur een tijdelijke oplossing uit zijn mouw. De concessiehouder van een ander stedelijk zwembad, het wondermooie Magdalenazwembad, werd bereid gevonden de toog in de Abdijkaai open te houden. 'Zijn' zwembad werd immers heel de zomer gesloten. Het was de bedoeling dat hij zo een en ander kon compenseren. Daarvoor liet hij 1000 euro schadevergoeding van de stad vallen. Welnu: hij heeft er zijn broek aan gescheurd. De zaak bracht zelfs geen 1000 euro op.

De vorige concessiehoudster betaalde nog 12.830,26 euro voor die concessie.

Onheilspellend

Er komt nu dus een nieuwe oproep voor kandidaten-uitbaters. De minimale instelprijs te verminderd tot bijna het absolute minimum: 1 euro per jaar in 4 keer te betalen (zo staat het ècht in het contract!), weliswaar onderworpen aan de index, maar dan wel de gezondheidsindex. Wel moet men een borgtocht stellen van 1000 euro. Als concessiehouder heeft men natuurlijk ook enkele verplichtingen. Men moet het imago van de stad hoog houden met een 'stijlvolle bediening'. En vooral: de cafetaria moet open zijn als het mooi weer is. Bij slecht weer volstaan enkele geplaatste automaten. Bovendien: "gevraagd wordt alle consumpties aan te bieden tegen gebruikelijke, democratische prijzen".

De concessie gaat weer in voor negen jaar met voor beide partijen een opzegmogelijkheid om de drie jaar (drie-zes-negen). Een beetje onheilspellend voor de fans van het mooie artdeco-zwembad is de clausule dat het stadsbestuur eenzijdig de concessie (mits een opzeg van een jaar) kan opzeggen "wanneer de exploitatie van het zwembad wordt stopgezet". Zouden er dan toch weer plannen bestaan om het zwembad in de Abdijkaai (op een locatie waar al van in 1864 een dubbel openbaar zwembad was ingericht) op te doeken?

Strand

Wat een afgang! Hoe is het toch mogelijk dat een dergelijke cafetaria met een schenkzaal, een bierkelder, een overdekt en een zonneterras, met zicht op het zwemwater en de ligweide, niet rendabel kan draaien? Het is verdorie het strand van Kortrijk in de zomer.

Het grote probleem is dat de cafetaria alleen toegankelijk is voor wie een entreekaartje betaalt. En dat entreekaartje is peperduur, 7 euro, tenzij men zich vooraf een Sportkaart van Stad Kortrijk heeft aangeschaft (de kaart kost 3 euro, dan betaal je per bezoek maar 2 euro per persoon). Maar euh: die Sportkaart kun je niet bekomen in het openluchtzwembad; je moet daarvoor eerst naar een van de andere stedelijke zwembaden of sporthallen. Die ingewikkelde procedure is uitgedacht om ongewenst bezoek van overlastpubliek te weren, maar vormt toch een serieuze drempel voor wie op een zonnige dag eens met zijn kinderen in openlucht wil gaan zwemmen en zonnen.

Open zwembad2.JPG

Aparte ingang

Waarom kan men de uitbating van de cafetaria niet loskoppelen van het zwembad? Dat is perfect mogelijk als men de cafetariaklanten laat binnenkomen door een andere ingang dan de zwembadgebruikers. Zwembad- en ligweidegebruikers moeten hoe dan ook een ticket hebben om hun kleren kwijt te geraken in de vestiaire. Dan krijgt men een rubberen armbandje. Dat zou dan meteen ook toegang kunnen geven tot de cafetaria. Wie zo geen bandje heeft, zou in de cafetaria en op haar terras moeten blijven. Die tweede toegang is er al, namelijk de poort aan de kant van de stedelijke schietstand. Infrastructureel zou het volstaan een bijkomende afsluiting te maken tussen de cafetaria en het eigenlijke zwembadterrein.

Bovendien kan men dan de uitbatingsuren van de cafetaria uitbreiden. Ze hoeven niet meer gekoppeld te zijn aan de openingsuren van het zwembad. Waarom zou men er bijvoorbeeld geen pintje kunnen gaan drinken 's avonds met zicht op het blauwe water en het groene gras? De locatie blijft schitterend, ook als er geen zwemmers in het water liggen. Niets belet dan ook de uitbater van de cafetaria om zelf activiteiten te organiseren die zijn zaak aantrekkelijker maken, een barbecue bijvoorbeeld.

Er zijn oplossingen om van de cafetaria van het openluchtzwembad een meer dan rendabele uitbating te maken. Maar het stadsbestuur moet een beetje meewillen!

De commentaren zijn gesloten.