26-02-12

Zondags Kortrijk (ansicht 19)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Oud Cortryck1.JPG

De mirakels zijn de wereld nog niet uit!

Na jaren leegstand - en gebakkelei met de Vlaamse erfgoedadministratie - heeft een van de oudste herbergen van Kortrijk uitzicht op restauratie: café Oud Kortrijk in de Wijngaardstraat. Het pand met trapgevel, waarin tientallen duiven een onderkomen hebben gevonden, staat op invallen. Als er nu nog Vlaamse restauratiesubsidies kunnen bekomen worden, kan het tegen 2014 in zijn volle glorie hersteld worden (zie Het Laatste Nieuws van 2 februari jl.).

Het vervallen café is wellicht toch niet het oudste van Kortrijk. Waarschijnlijk is dat café Amsterdam, Overleiestraat 78, ook met trapgevel. Zie mijn eerder stukje over het historische pand en het beluikje erachter. Maar dat telt niet want het is al lang geen café meer en het is in 1923 (al te?) drastisch gerestaureerd. Uit dezelfde periode van Oud Cortryck is café 't Fonteintje op de hoek van de Handboogstraat en de Konventstraat. 1661 zeggen de muurankers op de trapgevel. Het is genoemd naar de bron die in zijn kelder opborrelde. Ook het vroegere café Vagant, Voorstraat 32, eveneens met trapgevel, stamt uit die zeventiende eeuw.

Van Oud Cortryck is niet geweten in welk jaar het precies is gebouwd, ergens in de jaren 1600. op het einde van de jaren 1800 droeg de herberg de naam In den biervoerder. Het bier werd er aan gevoerd door de brouwerij van Pieter Tack, die het ver schopte in de politiek, uit de Handboogstraat. Niet te verwarren met de brouwerij van Auguste Tack op Buda (die van de Tacktoren!). Volgens Egied Van Hoonacker (in zijn standaardwerk Het herbergleven in Kortrijk) werd het café in de jaren 1960 'Oud Cortryck', nadien de Koperen Ketel, The Copper Kettle Inn, 'De ton' en vanaf 1991 opnieuw Oud Cortryck.

Oud Cortryck2.JPG

In 2003 werd het 'diephuis' officieel beschermd als monument. De 'trap' van het opvallend geveltje heeft aan beide kanten zeven treden en een topstuk. De ingangsdeur en het raam op de eerste verdieping zijn segmentbogig overspannen. In de top zit nog een klein steekbogig venstertje. De kelder dateert uit 1800 en heeft troggewelven. Het rechthoekige caféraam is er pas in 1933 gekomen in de plaats van de oorspronkelijke twee 'getoogde' (d.w.z. onder een platte boog) vensters.

Oud Cortryck4.JPG

De huidige eigenaar is een dochterfirma van brouwerij Verhaeghe, Vichte (Vera Pils). Ze kochten het van nazaten van Pieter Tack. Het Kortrijkse stadsbestuur gaf al in maart 2009 een bouwvergunning. Maar omdat het om een beschermd pand gaat, moest architect Alex Demeyere over elk detail gaan onderhandelen met het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed. Pas onlangs werd een algemeen akkoord bereikt. Zo mag men nu toch opnieuw de twee getoogde vensters aanbrengen in de gevel in plaats van dat ene grote raam.

Oud Cortryck3.JPG Oud Cortryck zal omzeggens herbouwd moeten worden. Het dak moet vernieuwd worden, de muren opnieuw gemetst. Er komt een nieuwe vloer met recuperatiematerialen. De twee oude schouwen worden in ere gehouden. In 2009 dacht men nog de herberg in 2011 te kunnen heropenen. Het zal wellicht 2014 worden, als tenminste de Vlaamse restauratiepremies niet op zich laten wachten.

Wijngaardstraat1.JPG

 Ondertussen wordt aan de overkant van de voetgangersstraat die de Wijngaardstraat is, een ander interessant pand gerenoveerd. Het gaat om een winkel uit het rijtje bekleed met witte en groene geglazuurde tegels. Ik hoop dat die tegelbekleding behouden blijft. Ze is bovendien gesigneerd. Op een bijzondere tegel staat de naam van de producent: "Vve Gustave Piepers Carreaux en Faïence Courtrai".

Wijngaardstraat3.JPG

 


De commentaren zijn gesloten.