05-02-12

Zondags Kortrijk (ansicht 16)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

OLV Sneeuw 1.JPG

Een beetje voorspelbaar in deze winterprik: het kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw... in de sneeuw!

Het 'bedehuisje' ligt in het Kortrijks Begijnhof, een stadje in het stadscentrum. Je waant je er in de middeleeuwen met die oude kerktorens die opdoemen achter de huisjes en steegjes. Het Begijnhof dateert dan ook wel uit de dertiende eeuw. Maar in tegenstelling tot wat vaak in toeristische folders wordt beweerd is het decor niet middeleeuws maar barok, uit de jaren 1600. Het doet me altijd denken aan het Zeeuwse stadje - geen dorp! - Veere, zowat in dezelfde tijd is gebouwd.

Heel het Begijnhof is eigendom van het OCMW, een erfenis van zijn voorganger, de onder napoleontische wetgeving opgerichte Commissie van Burgerlijke Godshuizen. Het OCMW doet werkelijk zijn best om het mini-stadje zo getrouw mogelijk te restaureren en de woningen achter de barokke gevels toch bewoonbaar te maken naar hedendaagse maatstaven. Het ensemble is trouwens in 1998 door de UNESCO uitgeroepen als werelderfgoed, samen met de meeste andere Vlaamse begijnhoven.

OLV Sneeuw 3.JPG

Genoemde kapel is een plek geweest waar men kwam 'dienen' voor koortsen en hoofdkwalen. Het aanbeden beeld dat achter tralies is gezet in de OLV-ter-Sneeuwkapel (gepolychromeerd gpis, 137 cm groot) is evenwel een 'Onze-Lieve-Vrouw-van-Smarten'; vandaar de dolk in haar hart. Die katholieke mythologie is onnavolgbaar ingewikkeld.

ansicht kortrijk

Volgens de legende heeft de kapel haar naam te danken aan een mirakuleus geachte sneeuwbui in het midden van een al lang vergeten zomer. De naam Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw is evenwel niet zo uitzonderlijk in onze contreien en daarbuiten. Eigenaardig genoeg was in het al genoemde Zeeuwse stadje Veere de Grote Kerk gewijd aan Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw! Populair is Sancta Maria ad Nives in La Palma, Canarische Eilanden. Ze was nogal populair bij zeelieden. Is de kapel misschien een gift van achtergelaten schippersvrouwen die hun toevlucht zochten achter de beschutting van de begijnhofmuren?

Sneeuwmaria's in kapellen en zelfs kerken zijn voorts te vinden in Antwerpen, Retie (Werbeek), Borgerhout, Destelbergen enzovoort. In Brussel draagt de parlementaire wijk - met allemaal straatnamen die verwijzen naar de grondrechten en vrijheden rond de Leuvenseweg en de IJzerenkruisstraat - die naam. Ooit was het de hoek van de stad waar de melaatsen werden bijeengedreven... 

OLV Sneeuw 2.JPG

Ware het niet van de oosters aandoende 'ezelsrugboog' boven de deur en de 'uitspringende gebogen absis' aan de achterkant, dan zou het onooglijke gebouwtje nauwelijks opvallen. Onoplettende bezoekers zouden zelfs kunnen denken het dat een elektriteitskabine is. De vorm die het nu heeft, heeft het kapelletje te danken aan een verbouwing in 1849. In 2001 werd het alweer gerestaureerd door het OCMW.

 

OLV Sneeuw 4.JPG

Commentaren

Wat een toeval, ik ben gisteren op dezelfde plaats ook geweest om foto's te trekken...

Gepost door: Pieter | 05-02-12

De kathedraal van Ibiza is ook toegewijd aan Santa María de las Nieves.

Gepost door: Philip | 12-02-12

De commentaren zijn gesloten.