03-01-12

Ondanks ontbreken van een stadsbegroting toch nieuwjaarsreceptie voor de Kortrijkse bevolking

Schouwburgplein.JPG

Bestellingen voor recepties mag een stadsbestuur niet doen zolang het geen begroting heeft die is goedgekeurd door de gemeenteraad. Vandaar dat ik mij afvroeg of de traditionele nieuwjaarsreceptie voor de bevolking wel zou kunnen doorgaan in 2012. Wees gerust, het stadsbestuur heeft er iets op gevonden. De bestellingen zijn gedaan op de laatste zitting van het college van burgemeester en schepenen van vorig jaar, op 21 december 2011. Het geld wordt genomen van de begroting van vorig jaar. De receptie vindt deze keer plaats op het versierde Schouwburgplein, op zaterdag 7 januari 2012 van 17 tot 19 uur. Een ploeg van de Tinnekesfeesten en drie patrouilles van de scouts Groeninge mogen er een centje bijverdienen voor hun werking.

Allee santee

Zoals hier al is uitgelegd, moet een stadsbestuur zich beperken tot de verplichte uitgaven zolang er geen door de gemeenteraad goedgekeurde begroting is. In Kortrijk is de bespreking van de begroting voor 2012 uitgesteld tot halverwege februari. Normaliter wordt de begroting voor het jaar dat komt, goedgekeurd in de gemeenteraad van december. Maar deze keer dacht het stadsbestuur, CD&V en OpenVLD er slim aan te doen een paar maanden te wachten.

Dat betekent dat het stadsbestuur intussen geen 'facultatieve' uitgaven mag doen. Bijvoorbeeld moeten investeringen en aankopen wachten tot maart. Ook subsidies en premies kunnen voorlopig niet worden uitbetaald. Maar het schoolvoorbeeld van niet-verplichte uitgaven zijn wel receptiekosten. Vandaar dat de vrees kon rijzen dat er dit jaar geen nieuwjaarsreceptie aan de bevolking zou kunnen worden aangeboden.

Dat receptieverbod wegens het uitblijven van de stadsbegroting heeft het stadsbestuur slimmetjes weten te omzeilen door de bestellingen nog te doen op de allerlaatste vergadering van het college van burgemeester en schepenen van vorig jaar (21 december 2011). Allee santee dan toch!

Bertrand

De bevolking wordt daarvoor uitgenodigd komende zaterdag 7 januari 2012 van 17 tot 19 uur op het Schouwburgplein in kerstsfeer (en niet op de Grote Markt zoals traditioneel).

Voor het hele gebeuren trekt het stadsbestuur 5.700 euro uit. Duizend euro wordt besteed aan de huur van een muziekinstallatie met toebehoren aan Stephan Bohez. Twee verenigingen kunnen op de receptie een centje bijverdienen voor hun werking. Vzw Tinnekesfeesten krijgt 1000 euro om met twaalf personen de opbouw, bediening en afbraak voor hun rekening te nemen. De scoutsgroep Groeninge zet drie patrouilles in, tegen 200 euro per patrouille. De benodigdheden voor de medewerkers worden besteld bij Harelbekaan Jean-Marie Sabbe, 500 euro.

Glühwein wordt betrokken van Wijnen De Clerck (niet de burgemeester maar zijn broer), 1000 euro, soep bij Familiale Soep, 400 euro, en frieten bij Bissegemnaar Bertrand Coussens, die al veertig jaar met zijn frietkraam deelneemt aan de Paasfoor, 1200 euro.

De commentaren zijn gesloten.