11-12-11

Zondags Kortrijk (ansicht 8)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

seinhuis Congostatie.JPG

Koloniaal?

Dat exotisch aandoende gebouw staat te verkommeren aan spoorlijn 75 (Gent-Rijsel) waar de verbreding begint met al die sporen en gebouwen die het goederenstation Kortrijk-Vorming 'vormen'. Vroeger noemde men dat de Congostatie. De oorsprong van de naam is twijfelachtig. Is het omdat daar ooit marchandise uit de kolonie Belgisch Congo werd aangevoerd? In de nabijgelegen Zandstraat was er voor de Eerste Wereldoorlog een café Au Congo. Is het station genoemd naar het café of omgekeerd? Wie zal het zeggen?

Spoorlijn 75 werd geopend in 1842. Het vormingsstation, waar goederenwagons tot treinen worden aaneengeregen, werd tussen de Marksesteenweg en de spoorlijn aangelegd in 1883.

Het ranke gebouw met zijn zonnehoeddak zal wel later zijn gebouwd. Met zijn veranda-achtige bovenverdieping lijkt het mij een seinhuis, het seinhuis van de Congostatie. Wie kan mij melden wanneer het buiten gebruik is gesteld? Vroeger waren er in België niet minder dan 368 seinhuizen. Binnenkort resten er nog 31. In Kortrijk is men een hypermodern nieuw seinhuis aan het bouwen in de Doornikselaan waar tot voor kort het postgebouw Kortrijk X stond.

Tussen de Marksesteenweg en Markebekestraat en de Pottelberg heeft de NMBS ettelijke hectaren grond liggen. Als Kortrijk nog ergens ontwikkelings-(inbreidings-)mogelijkheden heeft voor in de toekomst, is het wel daar. Maar laat ons eerst iets maken van Kortrijk-Weide, die andere spoorweggronden die de stad aan het opkopen is. Achter de Marksesteenweg staan diverse spoorweggebouwen en installaties opgesteld bij de waaier van gebruikte en niet meer gebruikte sporen. Ooit was daar een grote (diesel-)werkplaats maar Kortrijk is er niet in geslaagd al die tewerkstelling te behouden, ondanks hevig verzet van de vakbonden.

Het afgeschreven seinhuis is te bereiken vanuit de Marksesteenweg. Welke herbestemming zou het kunnen krijgen? Hopelijk verdwijnt het niet roemloos zoals in 2000 de watertoren die daar in de omgeving stond. De toren is gesloopt na klachten van ... duivenliefhebbers in de buurt. Zij stelden immers met lede ogen vast dat hun prijsbeestjes liever in de leegstaande toren gingen landen dan in het hok waar de constateur wachttte.

Commentaren

Marc, misschien weet Luc Vandenbogaerde daar meer over.

Luc-A. Vandenbogaerde
056 219175
0475 906050
E-post lucvdb1@pandora.be

Gepost door: walter maes | 12-12-11

De commentaren zijn gesloten.