20-11-11

Zondags Kortrijk (ansicht 5)

 Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

velomaker1.JPG

De goedkoopste fietsenzaak van Kortrijk gaat op 30 november onherroepelijk dicht. Zaakvoerder Joël Sabbe gaat op pensioen. Tot spijt van zijn talrijke klandizie. Er zijn er niet veel die het hebben zien aankomen; plots hingen aan de beide vitrines van het merkwaardige hoekpand Jan Breydellaan 2, fluoriscerende affiches 'uitverkoop'.

Moser

Het winkel-atelier van velomaker Sabbe was tot voor kort volgepropt met fietsonderdelen, kettingen, banden, kabeltjes allerhande, bouten en moeren, nieuwe fietsen al dan niet in verpakking, materieel, olie enzovoort. Hij spaarde voor zichzelf precies genoeg plaats uit om een te herstellen fiets aan twee kettingen met haken te kunnen hangen, waaraan hij dan kon sleutelen. Er was in de zaak ook lange tijd een plaatsje voor een tamme tortelduif; ze is enkele jaren geleden overleden. In het midden van het plafond hing onder meer een oude koersfiets van het merk van Girowinnaar Francesco Moser.

Sabbes terras aan de Jan Breydellaankant stond overdag steevast vol fietsen met problemen. Merkwaardig genoeg slaagde hij er iedere avond in al die fietsen ofwel weer aan hun rechtmatige eigenaars terug te geven ... of te stapelen op de enkele vierkante centimeter vrije ruimte in zijn winkel-atelier.

De velomaker op de hoek van de Jan Breydellaan en de Veldstraat vindt dat hij het recht heeft ermee te stoppen. Meer dan veertig jaar vergrondde het eelt op zijn vingers van de kettingolie en ander smeersel. Zodra hij mocht werken van vadertje Staat, op zijn vijftiende, werd Joël door zijn vader een sleutel in de handen geduwd om mee te helpen in de fietsenzaak. Hij is er aan de slag gebleven tot nu, met een enkele onderbreking toen hij een jaartje soldaat moest gaan spelen. Geruime tijd combineerde Joël het fietsenambacht met de zorg voor zijn ouder wordende moeder en vader.

Torenke

Vader Sabbe had eerder een fietsenzaak verderop in de Veldstraat. In 1962 kocht hij de al een paar jaar leegstaande herberg 'Het Torenke'. Het café was tot dan bevoorraad door de Kortrijkse brouwer August Tack (van de Tacktoren op Buda). Maar het pand was eigendom van een nonkel-pater van de brouwer, een missionaris in Congo. Het was tot in de jaren vijftig onder meer het lokaal van de Torenvrienden, een muzikale kaartersclub (!). In het boek Het herbergleven in Kortrijk van Egied Van Hoonacker (2002) staat op p. 52 een foto van een kampioensviering in 1951. Kaarterskampioen was toen Raymond Verelst. Meer dan vijftig mensen zaten en stonden toen opeengepakt in de gelagzaal.

Dat het café het torentje werd genoemd, is nu nog evident. De afgeschuinde hoek waarin de vroegere cafédeur stak, is versierd met een zeer opvallende achthoekige toren die boven het dak uitsteekt. Vader Sabbe deed die cafédeur definitief op slot en maakte een nieuwe ingang aan de kant van de Jan Breydellaan. Het caféterras deed van dan af dienst als wachtplaats voor te herstellen fietsen.

Torenke.JPG

Guido Reybrouck

Joël Sabbe was, zoals zijn vader, de goedkoopste 'velomaker' van Kortrijk. Hij had dan ook van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werk. Soms was er te veel werk en dan moest je al goede papieren hebben om je fiets hersteld te krijgen. Hij verkocht - en verkoopt ze nog tot 30 november 2011 - ook nieuwe fietsen. Beroemd zijn de velo's van het merk Formula, die hij voor 145 euro van de hand deed, voor beide geslachten, met Shimano-versnellingsapparaat en al! Hij had er ook duurdere maar daarvoor moest je al wat aandringen om ze te mogen kopen. Een van zijn leveranciers was gewezen wereldkampioen Guido Reybrouck, die ooit in de Belgische ploeg Rik Van Looy eraf sprintte.

Joël Sabbe stopt zijn zaak zonder ze over te laten aan een opvolger. Hij blijft wonen in zijn merkwaardige pand, dat hij van plan is grondig op te knappen. Waar gaan we nu ons stalen ros laten onderhouden?

velomaker2.JPG


Commentaren

Is dat de velomaker zelf op de onderste foto?

Gepost door: Polo | 22-11-11

idd, Polo!

Gepost door: marc | 22-11-11

De commentaren zijn gesloten.