30-10-11

Zondags Kortrijk (ansicht 2)

Elke zondag een bijzonder prentje, een ansicht van Kortrijk.

Mooi he 1.JPG

Mooi hé ... alles.

Wie durft nu nog te beweren dat dit de lelijkste plek van groot-Kortrijk is?

Wat is dat daar eigenlijk boven de tunnel naar de Doorniksewijk onder een uitloper van het station? Is het een tunneldak, een dubbelzinnige brug, het afvoerputje van de stad?

De directie der Belgische Spoorwegen heeft de boel wat willen oppimpen toen zij in 1971 de bestaande 'travers' met passerelle heeft vervangen door een tunnel. Men heeft de halfslachtige muurtjes die de sporen van het ordinaire verkeer moeten scheiden, bekleed met bleekgekleurde gevelsteentjes die lijken op faiencetegeltjes. Design uit moeders keuken of is het uit de beenhouwerij van achter de hoek? Waar voorheen dikke wolken van damp en roet uit de stoomlocomotieven ontsnapten, trekt nu een wirwar van stroomkabels strepen in de lucht.

In 2003 heeft burgemeester Emmanuel de Bethune (CVP maar dan wel de Markse variant) de afgrijselijke tunnel een nieuwe look proberen te geven. Het befaamde studiebureau Sum Project legde de lat hoog. Citaat: "Door de fietspaden hoger te leggen dan de rijweg is een lage hellingsgraad bereikt en heeft de fietser een constante doorkijk. De wanden tussen rijweg en fietsroute zijn bekleed met blauwe hardsteen en in combinatie met de betonnen wandafwerking sluit de tunnel dan ook perfect aan bij de materiaalkeuze van de gerenoveerde stadskern. Alle doorgangen zijn minimaal overdekt zodat het daglicht de gebruiker een aangenaam en veilig gevoel kan geven. In de wand naast het voetpad is alle apparatuur aanwezig om bijvoorbeeld tijdens evenementen met een dynamisch kleurenspel te reageren op het geluidsvolume in de tunnel."

Ik hoor de voormalige burgemeester in de gemeenteraad nog lyrisch verklaren dat de wandverlichting in de tunnel van kleur zou veranderen al naargelang de snelheid van de wagens die erdoor vlamden. Het spel heeft evenwel nooit gemarcheerd. En als je er in fietst, heb je zowat het gevoel dat Kadhafi moet hebben gehad toen hij die rioolbuis in Sirte indook.

Op het dak van die designtunnel is het intussen nog treuriger geworden dan het al was. Bij het beton en de fletse gevelsteentjes hebben zich nu brokken - expres als brokken gekapt - arduin gevoegd en een geelachtig fietspad.

Soms is een plek zo lelijk dat ze weer interessant wordt. De street art-artist zij intussen geprezen voor de gepaste verfkeuze!

Mooi he 2.JPG

 PS. Nu blijkt dat deze ansichtkaart al eerder is gefotografeerd (late lente 2011) door Krist Vanmarcke. Zie zijn Facebookalbum. Toen ik daarop attent werd gemaakt, was ik mij van geen plagiaat bewust. Maar ik heb in juli die foto verdorie becommentarieerd. Nog maar eens bewezen dat het menselijke geheugen niet honderd percent betrouwbaar is - toch niet van deze mens hier, hihi.

 

Commentaren

mooi artikel

Gepost door: belgisch hardsteen aanrechtblad | 19-12-14

De commentaren zijn gesloten.