17-01-11

Een uienkweker uit Bellegem wil ook zonne-energie produceren, maar ...

 

gasel2.JPG

Het Kortrijkse stadsbestuur blijft worstelen met particuliere initiatieven van groene energie. Dat ondervindt nu ook een uienboer in Bellegem. Hij wil op de aanzienlijke oppervlakte van de daken van zijn hoevegebouwen zonnepanelen plaatsen. Tot daar geen probleem: daarvoor is geen vergunning meer vereist. Maar hij wil wat verderop in de Leuzestraat een eigen elektriciteitscabientje installeren, voor de distributie van zijn zonnestroom naar zijn eigen bedrijf en voor levering aan het openbare net. Het stadsbestuur reageert afwijzend omdat het cabientje te ver af staat van de hoeve. Nochtans behelst de aanvraag ook een groenscherm. De cabine op de foto is veel hoger dan deze in dit dossier.

Award

Marc en Katrien De Tavernier-Vanhaecke leggen zich in Bellegem onder meer toe op de teelt van vollegrondsgroenten zoals aardappelen, wortelen en uien. Vorig jaar sleepte de uienkweker nog een 'Inno Potato Award' (1500 euro) in de wacht voor een door hem ontworpen snelwisselsysteem op de rooiunit voor het oogsten van zijn akkervruchten. Dank zij die snelkoppeling duurt het geen uren meer om zijn rooimachine van constructeur Dewulf in te stellen voor een bepaalde teelt. Binnen de drie minuten kan men nu naar behoefte de rooiunit voor aardappelen vervangen door een voor wortelen of door een opraapunit voor uien.

De innovativiteit van de bedrijfsleider beperkt zich niet tot zijn machines. Hij schakelt nu ook over op zonne-energie. Op de ettelijke vierkante meters bedaking van zijn bedrijfsgebouwen komen zonnepanelen. Die fotovoltaïsche panelen zullen niet alleen leveren aan het landbouwbedrijf maar ook aan derden. Die distributie vereist een nieuwe elektriciteitscabine. En daarvoor is een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Gebouwtje

Het stadsbestuur weigert evenwel gunstig advies te verlenen omdat "de aanvraag niet in overeenstemming is met de goede plaatselijke ordening en met zijn onmiddellijke omgeving". Voor de zonnepanelen zelf is inmiddels geen vergunning meer nodig.

De cabine die De Tavernier wil bouwen bestaat eigenlijk uit twee tegen elkaar geplaatste cabines. Samen beslaan ze niet meer dan 5,4 op 3,5 meter. Het gebouwtje krijgt een zadeldak met een nokhoogte van niet meer dan 3,5 meter (kroonlijsthoogte: 2,3 meter). Het betreft betonnen standaard prefabcabines, met een metalen deur en verluchtingsluiken; dat alles in een groene kleur gezet.

Streekeigen groen

Het stadsbestuur valt vooral over het feit dat het bouwsel niet tegen de bedrijfsgebouwen wordt aangebouwd. De beoogde bouwplaats is op de hoek van de Leuzeweg en voetweg nr. 76. Het ajuinverwerkend bedrijf is volgens het dossier 'iets dieper gelegen'. Het bestuur laat zich niet vermurwen door een twee meter brede groene bufferstrook met streekeigen groen. En ook het voornemen om een meter of vijf afstand te bewaren ten opzichte van de beek, maakt onvoldoende indruk. 

De bedrijfsleider verweert zich met een eerdere vergunning die verleend werd aan Eandis (werkmaatschappij van Gaselwest) om op zijn bedrijfsgrond een stroomcabine te plaatsen. Volgens het stadsbestuur gaat dat argument niet op omdat de vergunning inhield dat de cabine dicht tegen de bestaande bebouwing zou komen.

Storend element? 

Volgens het stadsbestuur zou het gebouwtje (verkleinwoordje gebruikt in het dossier) een storend element vormen in het vrij open landbouwgebied. De Leuzestraat wordt omschreven als een landelijke weg die een verbinding maakt tussen de Bellegemsestraat en de Doornikserijksweg. Ter plaatse van de aanvraag is de straat, volgens het stadsbestuur zelf, gekenmerkt door landbouwgronden "met gespreide bebouwing van een aantal hoeves en/of woningen".

Er wordt niet bijgezegd dat de Leuzestraat wat verderop de zoom van Bellegembos volgt en daar slechts aan een kant een panoramisch uitzicht heeft op de akkers, weiden en 'gespreide bebouwing'. De opmerking dat cabine 'en omliggend groen' een visueel obstakel vormen in het vrij open landbouwgebied is dan ook niet helemaal onbetwistbaar. Als dat schermgroen voldoende dik en hoog is, kan het zelfs als klein landschapselement de omgeving visueel verrijken.

Eerder weigerde het stadsbestuur, eveneens in Bellegem (aan de andere kant van Bellegembos), een vergunning aan particulieren die een eigen windmolentje wilden installeren voor de opwekking van stroom. Het stadsbestuur is blijkbaar nog altijd niet gegrepen door de 'sense of urgency' met betrekking tot alternatieve energie.

Commentaren

Maar ja,
stad mag alles naar eigen goesting beslissen.
Kijk maar naar dat beton gedrocht van een crematoirium.
Het prachtig zicht richting St Denijs niets meer van te merken
En vroeger zo een reclame gemaakt in de folders van stad met het o zo prachtige landschap ten zuiden van Kortrijk
gr
phm

Gepost door: phm | 20-01-11

goed artikel.

Gepost door: Energie vergelijken | 23-09-14

zeker een prachtig landschap daar ik weet over welke folder u het heeft

Gepost door: energievergelijker | 22-12-14

mooi artikel bedankt

Gepost door: energievergelijker | 22-12-14

Dit gebied ten zuiden van Kortrijk is inderdaad erg fascinerend

Gepost door: energie vergelijken | 27-12-14

De commentaren zijn gesloten.