26-09-10

Vanden Peereboomlaan, Kortrijk: de peren zijn rijp

 

Peren Mgr. de Haernelaan.JPG

 

De peren zijn rijp in een zijstraatje van de Kortrijkse Minister Vanden ... Peereboomlaan! Het is een van de zeldzame straten van Kortrijk waarin laanbomen eetbaar fruit aanbieden. Hier gaat het om een soort peren waarvan de harige pel ze op kiwi's laat gelijken.

Hartelust 

Het Kortrijkse stadsbestuur is ervan teruggekomen om laanbomen te planten die in de herfst niet alleen dode bladeren geven maar ook vlezige vruchten. In de Oudstrijderslaan in de deelgemeente Aalbeke is enkele jaren geleden door de bewoners nog actie gevoerd tegen de wonderbaarlijke oogsten van peertjes. Hun laanbomen bedekten straat, greppels en trottoirs elk jaar opnieuw met een dikke brei perenmoes. Niemand die eraan dacht de vruchtjes te verwerken, want hoewel ze er onooglijk uitzagen, waren ze wel degelijk eetbaar en zoet.

Jaren geleden stelde ik als gemeenteraadslid een schriftelijke vraag over het plukrecht met betrekking tot die 'laan- en parkvruchten'. Het antwoord van het stadsbestuur was dat iedereen simpelweg naar hartelust mocht plukken. De enige voorwaarde is dat men de bomen en struiken niet beschadigt.

'Eten van de straat': het roept herinneringen op aan communistische experimenten. Zo liet de Stalinistische president van Tsjechoslowakije Klement Gottwald (1948-1953) de staatswegen van zijn socialistische republiek zoveel mogelijk beplanten met appel-, peren-, pruimen-, kersen-, noten- en perzikbomen. Ook nu nog staan er her en der. De Tsjechen bekijken je als toerist niet eens raar als je er ook wat van profiteert.

Peren Mgr. de Haernelaan3.JPG

Kiwi

In de Kortrijkse gemeenteraad was er ooit een interpellatie van de min of meer liberale zakenman Frank Adins - geïnspireerd door zijn toenmalige coach Frans Lavaert (hedentendage Kortrijkwatcher) ? - waarin hij pleitte om voortaan laanbomen te planten die overeenkomen met de naam van de straat. Zo wou hij in de Lindenlaan linden, in de Dennenlaan dennen, in de Wilgenlaan wilgen enzovoort.

Het is niet geweten of de ambtenaar op het stadhuis van Kortrijk die beslist heeft over de bomen van een zijstraatje van de Minister Vanden Peereboomlaan, zich door het pleidooi van Frank Adins heeft laten overtuigen. In elk geval staan in dat stukje Monseigneur de Haernelaan nu flink uit de kluiten gewassen perenbomen - op dat ene appelboompje op de hoek van de Aalbeeksesteenweg na. De bomen dragen geen mini-vruchtjes zoals gebruikelijk, maar peren met de normale omvang van een hand- of stoofpeer.

Welke soort het is, weet ik niet, alleszins geen courante soort die je in de winkel vindt. Zowel hun gedrongen ronde vorm, hun harige schil als hun kleur doen aan kiwi's denken. Het gaat niet om die beroemde maar in onbruik geraakte Kortrijkse perensoort Ananas de Courtrai, want die heeft een bloot velletje. Te ontdekken hoe ze smaken, laat ik over aan de durvers. Misschien bevatten ze toch wat veel residuën van de uitlaatgassen van het drukke verkeer op de Aalbeeksesteenweg en van het autoparkeren - opgelet: blauwe zone! - onder de bomen.

Moet ik dit stukje niet opdragen aan collega Kortrijkblogger Pär (Peer dus) Ongeluck?

Peren Mgr. de Haernelaan2.JPG


Commentaren

Potverdikke en ik woon in die straat!!!! En je mag die zo maar plukken??? Ik denk dak deze winter perenconfituur ga eten ;-)))

Gepost door: Tal | 26-09-10

Geplukt en geproefd, maar ze zijn jammer genoeg helemaal niet lekker! Keihard, geen smaak en een korrelvormige structuur. De andere durvers zijn gewaarschuwd ;-).

Gepost door: Een durver | 29-09-10

Stoofperen dus?

Gepost door: Polo | 29-09-10

wie heeft hier wie een peer gestoofd ?

Gepost door: walter maes | 02-10-10

kweeperen ? of monseigneur peren?
dat stuk straat zou een nieuwe straatnaam moeten krijgen.
Perenmoeslaan?

Gepost door: dhaene | 15-11-10

De commentaren zijn gesloten.