12-09-10

Kortrijkse kerkfabriek Sint-Maarten en CAW Stimulans willen bouwen op stadsdepot Tuighuisstraat

tuighuisdepot 1JPG.JPG

Dit is een dossier dat gemengde gevoelens oproept. Het stadsbestuur verkoopt zijn aloude stapelplaats op de hoek van de Sint-Antoniusstraat en de Tuighuisstraat. Binnen afzienbare tijd is dat depot immers overbodig als alle technische stadsdiensten bijeengebracht worden in de 'site Callens', Moorseelsestraat. Die verkoop gebeurt evenwel tegen de minimumprijs. Er waren twee gegadigden, het centrum voor algemeen welzijnswerk Stimulans en de kerkfabriek van Sint-Maarten. Het stadsbestuur hoopte eventjes dat beide instanties tegen elkaar gingen opbieden. Maar de kooplustigen hebben hun biedingen verenigd en zijn bereid het terrein te delen. Caw Stimulans wil op de grond van het stadsdepot zijn mannencentrum (thans in de Herderstraat) herlokaliseren en wil er tegelijk ook een nachtasiel inrichten voor een twaalftal daklozen in de winter. De kerkfabriek wil er samen met het sociale verhuurkantoor De Poort appartementjes bouwen voor rolstoelgebruikers. Heel lovenswaardige intenties derhalve!

Maar er rijzen ook enkele vragen. Nog afgezien van de vraag of de grond, waarop jarenlang onder meer strooizout en andere bouw- en onderhoudsproducten zijn opgeslagen, proper genoeg is, kunnen er ook nog wel wat stedenbouwkundige hindernissen in de weg liggen van een vlotte realisatie van die plannen. Het gezamenlijke project versterkt overigens het karakter van de buurt waarin verouderde sociale huurwoningen en honderdjarige werkmanshuisjes overwegen. En ten slotte verdwijnt met het bouwrijp maken van het terrein enig bouwkundig erfgoed.

Eind 2008 kwam er op het stadhuis een brief toe van het centrum voor algemeen welzijnswerk Stimulans met de vraag of zij de grond van het oude stadsdepot - 'Stapelplaats der Stad Kortrijk' stond tot voor kort in bronzen letters boven het zijdeurtje - niet konden krijgen voor de vestiging van hun mannenopvangcentrum (tot nu in de Herdersstraat aan de andere kant van de stad). Ik schrijf 'krijgen' omdat Stimulans de grond het liefst voor lange duur in erfpacht wou krijgen tegen een jaarlijkse vergoeding; slechts desnoods wou het centrum geld zoeken voor aankoop. Het stadsbestuur antwoordde principieel bereid te zijn tot verkoop, niet tot erfpacht. Wel was de stad bereid te verkopen tegen een minimumprijs, de prijs van het schattingsverslag. Normaal moet een stadsbestuur bij de verkoop van vastgoed de mededinging laten spelen, maar om sociale redenen kan men daarvan afwijken.

Terwijl Stimulans zijn moeizame zoektocht naar subsidies was begonnen, deed zich in het voorjaar van 2009 onverwachts een ernstige verwikkeling voor. Plots dook er een nieuwe gegadigde op voor de grond, en eveneens voor een sociaal doel. Ook de kerkfabriek van Sint-Maarten

Zie ook mijn stukje een tijd geleden.

 

 

 

depot1.JPG

 

 

 

 

tuighuisdepot.2JPG.JPG

 

 

depot2.JPG

 

 

 

Commentaren

Beste medewerker,
Er staat een dt fout in je stukje, dat voor de rest overigens best te pruimen is.
Ik zie u nog,
Brent Karstjens.

Gepost door: Brent Karstjens | 17-09-10

Help: een dt-fout ('hebben verenigt')!!! Het schaamrood stijgt mij naar de wangen. Ik corrigeer het subito presto.

Overigens is mijn stuk nog niet af - het is nog maar de inleiding. Tja, te druk.

Bedankt voor de tip.

Gepost door: marc | 17-09-10

Geen probleem,
overigens schrijft u best aardig voor een politieker...
Er zouden er meer van uw soort moeten zijn...
Ik zie u nog, Brent.

Gepost door: brent karstjens | 20-09-10

De commentaren zijn gesloten.