09-07-10

Damast, een nieuw relatiegeschenk op het Kortrijks stadhuis

verilin 1

Op het stadhuis van Kortrijk zit men met een tekort aan relatiegeschenken. Iemand had een zinvol idee: in plaats van voor allerlei gênante gadgets en kookboeken is er gekozen voor een aloud streekproduct: linnen damast. Bovendien is het de bedoeling dat de tafellakens en servetten een designtoets krijgen. Na een vlugge prijs-kwaliteitvergelijking gaat de opdracht naar de firma Verilin uit Heule-Watermolen. De financiering wordt gedebudgetteerd; het zijn de Vrienden van de Musea die de prijs gaan voorschieten. Het gaat om een opdracht van 23.541 euro.

Damast

De Cel Protocol van het Kortrijkse stadhuis liet aan het stadsbestuur weten door zijn relatiegeschenken te zitten. De Cel organiseert alle recepties met inbegrip van officiële ontvangsten, zoals indertijd van de beruchte Silvio Berlusconi (19 oktober 2001, op vraag van zijn vriend en toenmalig burgemeester Stefaan De Clerck). Nog geen jaar geleden kocht het stadsbestuur voor een 13.000 euro prent- en kookboeken van het inmiddels al ter ziele gegane VTM-restaurant Dell'Anno (zie mijn eerder stuk). Maar die kan men nu bezwaarlijk nog meegeven als bijvoorbeeld nogmaals de ontslagnemende Nederlandse premier Balkenende het stadhuis met een bezoek zou vereren. Wat het lot is van die boeken (1000), is zelfs voor de Cel Protocol nog een raadsel.

Op het stadhuis had men thans het zeer zinvolle idee terug te grijpen naar een aloud streek- en zelfs stadsproduct: linnen damast. Toen rond 1500 de Kortrijkse lakenproductie (wol) ten onder ging aan protectionisme en godsdiensttroebels, vond de plaatselijke textielbedrijvigheid in het linnen (vlas) nieuwe bestaans- en ontwikkelingsmogelijkheden. Een van de verfijnde vormen van linnen is damast: monochrome stof waarin toch een dessin wordt geweven. Dat dessin is door de lichtinval vanuit een bepaalde hoek zichtbaar, bijvoorbeeld als men op een damasten tafelkleed kijkt terwijl men aan tafel zit.

Le Corbusier

Op voorstel van de Cel Protocol is voor de nieuwe relatiegeschenken gekozen voor tafellakens en servetten in 100% linnen damast. Het ontwerp is het resultaat van een gericht optreden van de overigens heel discrete vzw Designregio, onder leiding van designmeester en ex-directeur van de biënnale Interieur Marc Dubois. Hij liet de damastdessins uitwerken door de befaamde interieurontwerpsters Marie Mees en Cathérine Biasino. Beide design-iconen lieten zich al vaker inspireren door wat Le Corbusier 'le jeu savant des formes sous la lumière' noemde. En wat is damast anders dan een geweven spel van licht?

Voor de bestelling werd prijs gevraagd aan drie gespecialiseerde luxe-weverijen: Verilin uit Heule-Watermolen (site), Slots Pure Textiles uit Vichte (site), en Textiellab Tilburg (een textielmuseum dat ook op bestelling produceert, zie site). Het Nederlandse Textiellab moest onmiddellijk de rol lossen omdat men daar niet de gewenste breedte kan weven - ze zijn meer gespecialiseerd in vlaggen en dergelijke. Slots boodt een gunstiger prijs. Maar Verilin stak erbovenuit met zijn hogere afwerkingsgraad en de kwaliteit van zijn puur Belgische linnen.

Museumshop

Het luxetextiel wordt verpakt in geschenkdozen met een woordje uitleg over damast. Op het stadhuis wil men ineens 100 tafellakens en 800 servetten. Daarmee moet men twee jaar voort kunnen.

Het gaat om een niet onaanzienlijke uitgave van 23.541 euro. Maar het stadsbestuur hoeft niet meteen in de stadskas te graaien. Het blijkt eigenlijk te gaan om een initiatief van de vzw Vrienden van de Musea, die damasttextiel te koop zal aanbieden in de museumshop van het Broelmuseum, het Vlasmuseum en Kortrijk 1302. De stad zal van die voorraad afnemen naar gelang de noodwendigheden en pas dan de kostprijs betalen aan de museumshop.

verilin22