28-06-10

Kortrijks stadsbestuur koopt bakermat van De Kreun voor sloop

Kreun1

Vandeweek beslist het stadsbestuur van Kortrijk tot aankoop van het pand Gullegemsesteenweg 1 in Bissegem, het café (1904) waarin muziekclub De Kreun (website) in 1981 het levenslicht zag. Met eigenaar Brouwerij Haacht werd na wat onderhandelen een interessante prijs bedongen. Het is de bedoeling van het stadsbestuur om de gewezen bescheiden muziektempel te slopen en de grond aan te bieden aan het Vlaamse Gewest (AWV) om het zeer drukke kruispunt beter in te richten en de doorstroming - voor het autoverkeer - in de kom van Bissegem vlotter te maken. Men hoopt bij het Vlaamse Gewest nog wat van de investering te recupereren. Voor de huidige huurder, Concertharmonie Crescendo, zoekt de stad een ander onderkomen. Een gedeelte van het café staat bovenop een overwelfd stuk van de Neerbeek.

Neerbeek

Was dat vroeger café De Kroon? Volgens de kadastergegevens is de herberg gebouwd in 1904. Het pand ligt voor 13 meter aan de Meensesteenweg en voor een dikke 23 meter aan de Gullegemsesteenweg. Het gebouw bestaat uit twee delen. Er is het hoekhuis, een café met kelder en een verdieping onder mansardedak. Achteraan is er een recentere aanbouw, goedschiks of kwaadschiks ingericht als concertzaal (repetitiezaal), met dubbele plafondhoogte. In de gelagzaal vooraan is de grote toog nog aanwezig en voorts een verhoogde zithoek (podium), keukentje, sanitair, berging (overdekte koer met lichtkoepel).

Een deel van de benedenverdieping, onder andere voormeld podium en de ingesloten koer, is vermoedelijk een stuk overwelfde Neerbeek. Het betreft de aanbouw in de Meensesteenweg, de blinde muur met groene deur. In dat geval is het niet heel duidelijk wie daarvan de eigenaar is: de eigenaar van de herberg of de beheerder van deze 'onbevaarbare waterloop'. De beek zit hier wel ingekokerd in een buis van 1,3 m diameter.

De officiële schatters hebben geen hoge dunk van het pand. Het goed verkeert in erbarmelijke staat. Alleen de concertzaal is redelijk onderhouden. De verdieping, alleen te bereiken via een erg steile trap, is zo goed als onbewoonbaar. De achtergevel is aan het verzakken. "Het goed zou grondig moeten worden gerenoveerd maar de kosten lijken niet in proportie". Afbreken die handel en plaats maken voor nieuwbouw, is het advies. Overigens wijst het schattingsrapport ook op de bijzondere ligging van het pand: zeer centraal in Bissegem maar kreunend onder de onophoudelijke drukte voor de deur, veelal met "stilstaand of aanschuivend verkeer".

Kreun2

Goed genegocieerd

Eigenaar van het hoekpand is Brouwerij Haacht, of liever een van de firma's van het brouwersconcern (NV Brouwerij Handelsmaatschappij die het verhuurt aan NV Brouwerij Haacht, de dochter-biersteker). Het betreft hier eigenlijk een handelspacht. Handelspachters hebben veel verregaandere rechten dan simpele huurders. Zij hebben veel langere huurzekerheid (tot soms 36 jaar) en als die contractuele zekerheid wordt gebroken, kan er doorgaans aanzienlijke schadevergoeding worden geëist van de eigenaar. Maar de dochterfirma-huurder is heel inschikkelijk en ondertekent in het verkoopcontract een clausule waarin zij afziet van enige schadevergoeding of beroep op enig recht.

De ex-Kreun/Kroon wordt momenteel ter beschikking gesteld aan VZW Concertharmonie Crescendo tegen een bezettingsvergoeding van 500 euro per maand. Het stadsbestuur neemt zich voor om de harmonie elders onderdak te bieden als het gewezen café effectief wordt gekocht.

De Brusselse brouwer vroeg aanvankelijk 175.000 euro. De onderhandelaars van de stad boden 125.000 euro. Uiteindelijk heeft men 'de stok in tweeën gedaan' en is er een akkoord tot stand gekomen voor een koopprijs van 155.000 euro. Die prijs ligt beduidend onder de officiële schattingsprijs (waarboven een stadsbestuur nimmer mag gaan). Goed genegocieerd! Begrotingstechnisch wordt 145.000 euro uit de stadskas gehaald voor de grond en 10.000 euro voor het gebouw.

Kreunrotonde

De aankoop door Stad Kortrijk - het is de gemeenteraad die op 12 juli 2010 daarover het laatste woord heeft - gebeurt om een herinrichting van de wat onoverzichtelijke 'driewegen' mogelijk te maken. Op de hoek van De Kreun/Kroon komen de Gullegemsesteenweg en de Heulsestraat samen op oeroude oost-west-verkeersader die de Meensesteenweg is.

De Meensesteenweg is een gewestweg en het is dus het Vlaamse Agentschap Wegen en Verkeer dat daar ooit het driebenige kruispunt zal moeten reorganiseren. Om het AWV wat te pramen, is de stad bereid het vervallen café te slopen en de nodige grond voor een rotonde - een 'kreunrotonde' wellicht - ter vervanging van de ergerlijke rode lichten ter beschikking te stellen. De stad hoopt dat het Vlaamse Gewest die grond dan ook zal betalen, zodat daarmee een stuk van de aankoopprijs kan worden gerecupereerd.

Kreun3

13:00 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De overwelfde Neerbeek loopt onder de 'tuin' -- een stuk ingesloten grond dat wij ooit helemaal opgekuist en leeggemaakt hebben en er dan een terras gelegd. De 'groene deur' in de Meensestw is aan de binnenkant weggewerkt achter een gyproc-muur. De podiumruimte in het café was vroeger een extra 'berging' die van de straat toegankelijk was en via een gewone deur doorgang gaf naar het café. De schuifdeur aan de trap naar het terras was een gewoon venster. enz enz enz....

Gepost door: bart | 02-07-10

De commentaren zijn gesloten.