27-04-10

Fouminvest, bouwheer K in Kortrijk, heeft nog een factuur voor de stad

K1

Sint-Janspoort is een werkfirma opgericht door de Foruminvest Group voor de ontwikkeling en de bouw van K in Kortrijk. Die nieuwe, succesvolle shopping mall in het hartje van Kortrijk, is intussen afgewerkt en verkocht aan Duitse investeerders. Foruminvest schreef op 24 maart jl. een factuur uit, gericht aan Stad Kortrijk, van 1,250 miljoen euro. Naar verluidt, gaat het om de rekening van werken die Sint-Janspoort in opdracht van de stad uitvoerde aan de omliggende straten, gebruik makend van het feit dat men daar toch bezig was. Zo legde Sint-Janspoort een gescheiden rioleringsstelsel (afval- en regenwater apart) aan in de Zwevegemsestraat, de Sint-Janslaan en de Romeinselaan op het moment dat de firma daar in- en uitgangstunnels bouwde naar zijn (parkeer-)kelders.

De factuur doet niettemin enkele vragen rijzen. Vooreerst doet het hoge bedrag van de factuur schrikken. Op heel de stadsbegroting 2010 staat amper 150.000 euro voor 'rioleringswerken doortocht Sint-Janspoort'. Voorts is de vraag waarop de factuur is gebaseerd. In 2005 zijn de zakelijke relaties tussen de stad en Sint-Janspoort geregeld in een 'samenwerkingsakkoord'. Dat contract rept met geen woord over een aandeel van de stad in de bouw- en omgevingskosten van K. Er is ook geen formele beslissing van het stadsbestuur geweest om die werken te gunnen aan Sint-Janspoort. De opdracht is enkel gegeven door een zeer informele 'stuurgroep' van stadsambtenaren. Heeft die stuurgroep wel met de nodige nauwgezetheid de voortgang en de financiële consequenties van die opdrachten opgevolgd? En ten slotte kan men de vraag stellen of de gunning van een opdracht van een dergelijke omvang (nogmaals: 1,250 miljoen euro) wel is verlopen volgens de regels en de principes van de wettelijke regeling voor overheidsopdrachten. Kon men niet meer de concurrentie laten spelen om lagere prijzen te bekomen? Heeft Foruminvest, dat de werken uiteraard zelf uitbesteedde, winst genomen op hetgeen de firma aan de ingeschakelde aannemers moest betalen?

De vervaldatum van de factuur is 14 april 2010. Desondanks heeft het stadsbestuur beslist de factuur niet zomaar te betalen en eerst te verifiëren of een en ander wel klopt. 

Er komt nog meer.....

20:48 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.