15-04-10

Het Kortrijks stadsbestuur sluit een zwembad in de grote vakantie

Magdalenazwembad 1

In de huidige periode van grote werkloosheid vindt het stadsbestuur van Kortrijk het nodig te snoeien in zijn personeelskredieten. Ook de directie Sport moet zijn deel leveren in de besparingen. De directie kwam met het voorstel het openluchtzwembad in de Abdijkaai anderhalve maand later (dan 1 mei) open te stellen. Het stadsbestuur ging daar niet op in en opteert voor de sluiting van een van de vier Kortrijkse openbare zwembaden, het mooie Magdalenazwembad in het Magdalenapark (Marksesteenweg). Of dat veel besparingen zal opleveren valt nog te bezien. En het openluchtzwembad Abdijkaai zal toch een halve maand eerder sluiten (op 29 augustus).

Rouspeteren

Bij de bespreking van de begroting voor 2010 eind vorig jaar deelde het stadsbestuur (CD&V-OpenVLD) mee dat het dit jaar ferm wou besparen. Die besparingen zouden vooral gerealiseerd worden in de werkingskosten. Er zou niet bespaard worden op de personeelskosten behalve dat men de (brug)gepensioneerden zoveel mogelijk niet zou vervangen. Nu blijkt dat het stadsbestuur zijn eigen beleidslijn aan de kant heeft geschoven. Alvast de - succesvolle! - Directie Sport kreeg de opdracht op zoek te gaan naar mogelijke besparingen in haar personeelskredieten.

Meer bepaald moest de Directie Sport haar personeelsbestand inkrimpen met 4,5 'voltijdse equivalenten', in het bijzonder bij de uitbating van de stedelijke zwembaden. De Directie rouspeteerde dat zij in de zwembaden nu al een minimale personeelsbezetting hanteerde.

Zo is de administratie van de drie installaties gecentraliseerd. Nog minder mensen inschakelen, kan niet zonder te raken aan de veiligheid. Een beetje provocatief zei de Directie Sport geen andere uitweg te zien dan de openingsperiode van het openluchtzwembad Abdijkaai drastisch in te korten, in combinatie dan nog met een gedeeltelijke sluiting van het (overdekte) Magdalenazwembad. Concreet zou het openluchtzwembad - de plage van Kortrijk! - pas halverwege juni open gaan in plaats van zoals traditioneel op 1 mei, en het zou al dichtgaan eind augustusz in plaats van halverwege september.

Missive

De provocatie had enig effect. Het was de bedoeling dat het stadsbestuur op zijn vergadering van 3 maart 2010 de knopen zou doorhakken. Maar om te bekomen van het verschot stelde het stadsbestuur de bespreking van de opgelegde personeelsbesparingen in de zwembaden enkele weken uit. De Directie Sport kreeg de missive dat het openluchtzwembad in de Abdijkaai de hele zomer moest openblijven. Het stadsbestuur preciseerde dat het 'meer voelde' voor een regeling "waarin een zwembad in juli en augustus gesloten zou zijn en de twee andere zwembaden elk een maand gesloten zouden zijn". Vorige week pas (14 april 2010) nam het stadsbestuur een beslissing op basis van een vernieuwd voorstel van de Directie.

Merk op dat de wens van het stadsbestuur nog altijd behoorlijk drastisch was geformuleerd. Kortrijk heeft vier openbare zwembaden. Als men er een (het openluchtzwembad) moet openhouden maar er drie (een de hele grote vakantie en twee elk een maand) moet sluiten, schiet er niet veel zwemwater meer over in Kortrijk - en er is al een tekort!

Na overleg met de schepen van Sport, Stefaan Bral, en de stadssecretaris deed de directie volgend 'concreet en haalbaar' voorstel: de sluiting van slechts 1 zwembad, het Magdalenabad, in juli en augustus, met overheveling van het personeel van het Magdalenazwembad naar de Abdijkaai. Hoewel de besparing lang niet zo drastisch is als eerst gewild, ging het stadsbestuur overstag en het keurde het nieuwe voorstel van de Directie Sport goed.

Strop

De directie zag het niet zitten om bovenop de sluiting van 1 overdekt zwembad ook nog eens de andere twee een maand dicht te doen. De inkrimping van de zomerse zwemmogelijkheden in Kortrijk blijft beperkt tot het Magdalenazwembad. Maar dat betekent niet dat men daar de hele installatie zal uitschakelen. Het water blijft permanent ververst en opgewarmd worden. Precies in juli en augustus vinden immers de belangrijkste zwemkampioenschappen plaats en de clubs kunnen de 25 meter chloorwater van het Magdalenabad absoluut niet missen voor hun intense zomertrainingen. Ook de sportkampen georganiseerd door Sportplus (een stedelijke vzw) hebben dat bad nodig. Voor de clubs en Sportplus blijft het Magdalenabad dan ook gewoon open, weliswaar met eigen begeleiders en redders.

Die regeling betekent niettemin een strop voor de uitbater van de cafetaria in het Magdalenazwembad. Zonder publiek valt het grootste deel van zijn inkomsten weg. Ter compensatie moet hij twee maanden geen concessievergoeding betalen aan de stad. Of dat voldoende is om het winstverlies te delgen, is een vraag die ik in zijn plaats aan een rechter zou voorleggen...

Nog een geluk dat het Mimosazwembad niet sluit. Het overdekte zwembad beschikt immers over een ligweide die men bij goed weer toegankelijk zal maken. Het andere zwembad, op het Lagaeplein, ligt in Heule; het ware onverantwoord geweest de zwemlustige Heulenaars de relatief verre verplaatsing naar Kortrijk te laten maken.

Tekort aan zwemwater

Of die rare beslissing van het stadsbestuur veel besparingen zal opleveren, kan worden betwijfeld. De werkingskosten van het Magdalenabad blijven ongewijzigd aangezien het bad toch in gebruik blijft voor de clubs en de sportkampen van Sportplus. Er kunnen trouwens ook vragen worden gesteld bij de veiligheid van die sportkampen zonder redders. De inkomsten van de entreekaartjes van het Magdalenabad zal men hoe dan ook moeten missen. Ter vergoeding van zijn omzetverlies moet de concessiehouder van de Magdalenacafetaria twee maand geen vergoeding betalen en het is niet uitgesloten dat de stad hem ook nog eens moet vergoeden voor de gederfde winst.

De enige besparing die wordt gerealiseerd is er een op de aanwerving van seizoenspersoneel. In het licht van de ernstige werkloosheid die ook onze streek treft, lijkt mij dat niet helemaal verantwoord. En hoe men het ook draait of keert, hier wordt voelbaar beknibbeld op de dienstverlening aan de bevolking. Het tekort aan zwemwater laat men doelbewust verergeren.

Magdalenazwembad 2

23:32 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

rode zwembroek op 1 mei allen eerst naar het open zwembad, dan proper naar de bbq

Gepost door: jan dhaene | 19-04-10

De commentaren zijn gesloten.