26-12-09

Oudste hotel van Kortrijk (en Vlaanderen) krijgt leegstandsboete

damier1

Het stadsbestuur legt Hotel Damier een leegstandstaks op van 3.600 euro (voor 2008). Een bezwaar van de eigenaar, de Beaulieu-groep, haalde niets uit. De sanctie betreft een pand aan de achterkant van het hotel, Jan Persijnstraat 9. Niet belast wordt 'Den Damier' voor de gaten in de gevelwanden - met kotjesplanken dichtgetimmerd - op de Graanmarkt en diezelfde Persijnstraat. De eigenaars sloopten er jaren geleden de huizen in het vooruitzicht van een grote uitbreiding van het beroemde hotel. Maar die uitbreiding wacht op investeerders/overnemers. Intussen is dat slabakkende project voor het stadsbestuur een reden om de Jan Persijnstraat, ooit een winkelwandelstraat, in zijn erbarmelijke toestand te laten liggen.

Hotel Damier zelf wordt door Het Laatste Nieuws steevast het oudste hotel van Vlaanderen genoemd. Allerlei beroemdheden nestelden er zich tussen de gesteven lakens. In 1398 bouwde de familie Scaec, eeuwenlang de rijkste patriciërsclan van Kortrijk, daar een residentie. De oorspronkelijke huisnaam Ten Scake, veranderde mettertijd in Het Schaek, later Het Daemberd en ten slotte in de Franse Revolutie: Hotel du Damier. De huidige gevel dateert uit 1769; toen werd de aloude houten gevel door een stenen vervangen, met rococo-accenten.

Art Gallery

De eigenaars van Hotel Damier bezitten aansluitend aan het hotel een paar lege plekken die ontstonden na afbraak van panden op de Graanmarkt en in de Jan Persijnstraat. Maar het hotel bezit ook nog drie huizen naast hun lelijke parking in de Persijnstraat. Het gaat om de nummers 5, 7 en 9. In de eerste twee installeerde John Galt zijn 'Art Gallery'. Wat nummer 9 betreft, is er betwisting.

De stadsdirectie Stadsplanning en -ontwikkeling laat het pand al enkele jaren in de gaten houden door de stadswachten. Uit verslagen van herhaalde plaatsbezoeken (van in het voorjaar van 2005 tot nu) moet blijken dat de gewezen winkel op nr. 9 op nieuwjaar 2008 al meer dan twee jaar leeg stond. Volgens artikel 1 van het stedelijke belastingsreglement op leegstaande, ongeschikte, verwaarloosde en onbewoonbaar verklaarde woningen betekent dit dat de eigenaar leegstandstaks moet betalen. In dat geval gaat het om 3.600 euro - berekening: 8 m gevelbreedte maal 3 bouwlagen maal 150 euro.

Bijkomende stukken

De eigenaar, NV Damier, betwist die taks hoewel hij eerst met de aangifte van leegstand leek akkoord te gaan. Eigenaars krijgen immers altijd eerst de kans zich te verantwoorden eer hen een belastingsformulier wordt toegestuurd. Volgens NV Damier stond het gebouw niet leeg maar werd het al die tijd gebruikt als stapelplaats. Als bewijs pakte NV Damier uit met een contract van terbeschikkingstelling aan voormelde John Galt. Bij nader toezien dateert dat contract evenwel van december 2008 en kan het dus niet dienen ter weerlegging van de leegstand tot 1 januari 2008.

Een tweede poging met een foto mislukte eveneens omdat de foto, die aantoonde dat er een tentoonstelling stond opgesteld, er eentje was van nummer 5 en niet van nummer 9. Op een hoorzitting op het stadhuis beloofde de vertegenwoordiger van NV Damier andere foto's en papieren te zullen inleveren. Maar toen die bijkomende stukken uitbleven, verklaarde het stadsbestuur op zijn zitting van 2 december jl. het bezwaar ongegrond. Damier moet die 3.600 euro betalen.

Texas

Of die sanctie te recht is, laat ik in het midden. Maar wat vaststaat, is dat het vastgoedbeleid van de eigenaars van het historische hotel een erg negatieve invloed heeft op de stadsomgeving in de onmidellijke nabijheid van de Grote Markt. Toen er nog lang geen crisis was, kocht NV Damier aanpalende panden op in andere straten van het bouwblok. Wellicht precies om te ontsnappen aan de leegstandstaks, werden het pand op de Graanmarkt en twee van de vijf panden in de Persijnstraat gesloopt. Het is nog maar de vraag wat een grotere stadskanker is: een leegstaand gebouw of een slordig stuk braakgrond.

Vooral op de Graanmarkt is het om te wenen. Onder het stalen buiswerk dat moet beletten dat de wachtgevels van de buurpanden gaan schuiven en scheuren, is het gelijkvloerse deel van de vroegere facade dichtgetimmerd met triplex en een verpieterd uithangbord van pizzeria De Gianni. Maar het is er wel 'Verboden aan te plakken'. In een woord: Krotrijk. In de Persijnstraat is er in plankenhout een provisoir staketsel opgetrokken met een dito poort die toegang geeft tot een geïmproviseerde parking. Het decor past volledig in de mythe van  'Texas van Vlaanderen'; het zou niet misstaan in de Far West.

damier2

Crisis

Voor de Graanmarkt heeft het stadsbestuur nochtans in het begin van 2007 een bouwvergunning verleend. Bij de huidige vijftig kamers zouden er daar 18 bij kunnen komen. In de Persijnstraat moet onder meer parkeerinfrastructuur komen, al dan niet onder de grond. Daar is nog niets van in huis gekomen omdat NV Damier externe investeerders zoekt. Halverwege 2008 was er even uitzicht op een verkoop van het hotel aan een internationale groep, maar de crisis heeft de onderhandelingen doen afspringen.

Een van de clausules waarover de gegadigden vielen was juist de vereiste bereidheid tot investeren in de geplande uitbreiding. Met zijn 15 personeelsleden trotseert het hotel momenteel de crisis. De bezettingsgraad over 2009 zal hoogstens zestig percent bedragen, aldus manager Wim Van Respaille (Het Laatste Nieuws, 4 juli 2009). Niet de ideale periode om zwaar te investeren.

Voor het stadsbestuur is de geplande hoteluitbreiding in de Jan Persijnstraat dan weer de officiële reden om het totaal onderkomen straatje niet heraan te leggen. Hoewel de vernieuwing van de Persijnstraat nominatim is opgenomen in de stadsbegroting 2010, is er weinig kans dat dit project effectief volgend jaar wordt uitgevoerd. Op twee stappen van de Grote Markt blijft Kortrijk een heel belabberde indruk maken.

damier3

Roger De Clerck

Hotel Damier werd in 1985 aangekocht door NV Corona Carpets, een van de tapijtbedrijven van Roger De Clerck. Door een fusie kwam het als vreemde eend terecht in de textielgigant Beaulieu International Group. De groep wil er nu al geruime tijd van af.

Roger De Clerck logeerde in zijn hotel de hoge gasten uit zijn conservatieve kringen die hij kon overhalen tot een bezoek aan zijn West-Vlaams tapijtenimperium. Zo nam Margaret Thatcher, ex-premier van Groot-Brittannië er in 1999 haar intrek. Ze bezette meteen zestien kamers ineens samen met haar bodyguards en piloten van het vliegtuig dat haar persoonlijk ter beschikking stond. Ook ex-president, vader George Bush werd er ingekwartierd toen hij naar Wielsbeke kwam voor een verjaardagsfeestje van Roger De Clerck.

Diligence

Heel wat smakelijke bijzonderheden over de geschiedenis van het hotel zijn opgetekend door Egied Van Hoonacker in zijn boek 'Het herbergleven in Kortrijk' (2002, p. 157- 159). Zo was het hotel het lokaal van de rederijkerskamer (soort letterkundige kring) De Barbaristen (begin 1800). Hun leuze was "God voedt veel zotten". In diezelfde 19de eeuw waren er vanuit Het Damberd diligencediensten naar Gent, Brugge en Ieper.

Beroemde gasten waren onder meer koning Leopold I, de beroemde zanger Louis Mariano, de wielergoden André Darrigade, Jacques Anquetil en recenter bijvoorbeeld ook Gregg Lemond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Den Damier een Offiziersheim van de Duitse bezetter. 'Ortskommandant' Spiritus resideerde op de eerste verdieping. Bij zijn aankomst riep hij een dienstmeisje en gaf haar de opdracht: "Ich musse ein Uhr". Grote consternatie bij het personeel: "Den Duits moet een hoer hebben". Het heeft wel een uurtje geduurd vooraleer men doorhad dat den Duits een uurwerk op zijn kamer wilde.

damier4

11:01 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Eindelijk Beste,

Overschot van gelijk. De bewuste verkrottingstrategie van Hotel Damier brengt de stad Kortrijk heel wat schade toe...
Enig idee trouwens hoelang de ruïne rechts van de Kaashalle al in dergelijke toestand is...?
Volgens mij al meer dan 15 jaar, zou dat kunnen?
Hoe is het mogelijk dat het stadsbestuur hier niet ingrijpt...
Boris.

Gepost door: Boris bolgeblikk | 27-01-10

De commentaren zijn gesloten.