20-12-09

Brengt 2010 beterschap voor Cowboy Henk in Kortrijk?

ch1

Sinds zijn verhuis naar het rondpunt Evolis in de Kortrijkse Oudenaardsesteenweg is Cowboy Henk op de sukkel. De unieke groensculptuur zakt ineen, valt uit elkaar en wordt vreselijk kaal op bepaalde plaatsen. Een restauratiepoging met klimop haalde niets uit. De stedelijke groendienst broedt op 'andere pistes' om het beeld te redden. Brengt 2010 beterschap?

Moai

Ik zie striptekenaar Herr Seele (pianostemmer en allround-artiest Peter Van Heirseele) nog voor de eerste keer water geven aan het groene standbeeld gemaakt naar zijn geesteskind Cowboy Henk. Hij had daarvoor speciaal zijn gele gietertje meegebracht, op de vooravond van de nationale feestdag in 2004. Kortrijk kreeg toen een uniek standbeeld, uitgevoerd in levende materie. Zie mijn (kerst)stuk van 2005.

De Kortrijkse Cowboy Henk heeft zijn geboorteplaats, de molensite tussen de Vlamingstraat en de Keer der Vlamingstraat, intussen moeten verlaten om plaats te maken voor een vernieuwend flatgebouw. Hij staat nu op wacht aan een van de hedendaagse Kortrijkse stadspoorten: het klaverblad E17-Ring8-Oudenaardsesteenweg. De stoere buste met even ferme kuif als kin doet mij nog altijd denken aan een 'moai' (zoals de beelden met de grote oren op het Paaseiland worden genoemd).

ch2

Het is een plantensculptuur van 6 meter hoog. In het karkas is 1,5 ton metaal verwerkt. Het is bekleed met 200 m2 vliesdoek en opgevuld met 17 kubieke meter potgrond. Op die gigantische klomp aarde moeten plantjes groeien. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er door bloemen gekleurde vlakken zouden ontstaan in de kleuren van stripfiguur Cowboy Henk (geel, blauw en roze). Maar dat bleek niet uitvoerbaar. Dan is er eerst geopteerd voor eenjarige 'mozaïekbloemen', 34.000 stuks, uit Frankrijk (Ets. Horticoles Maguy).

Nadat in de eerste winter alle groene plantjes afstierven, is een uniforme beplanting aangebracht met klimop (Herdera Helix 'Shamrock') die tegen de barre winteromstandigheden zou kunnen. 31.500 plantjes van acht weken oud, geleverd door BVBA Verhulst-Van Ryckeghem, Tielt-Aarsele.

Kale plekken

Die winterharde begroeiing bleek evenwel niet bestand tegen die andere bedreiging: zon, warmte en droogte. Nochtans was in 2005 door het stadsbestuur beslist de groene sculptuur het gezelschap te geven van vier hoogstammige bomen. Als men daarvoor wat omvangrijker bomen had gekozen dan de sprietjes die er nu staan, had de schaduw de schade wellicht beperkt. Cowboy Henk verloor zijn groene pluimen, verzakte, begon te barsten en vertoonde hoe langer hoe meer kale plekken.

Het heeft tot november 2007 geduurd eer het nieuwe stadsbestuur (CD&V-OpenVLD) inzag dat het moest ingrijpen. Het bestuur overwoog toen: "dat met het metershoge groene standbeeld Kortrijk zich op een originele manier profileert als designstad" en "dat inwoners en passanten kunnen kennismaken met een project dat uitblinkt in planttechnische vaardigheid en kunstzinnige vormgeving". Beslist werd het beeld te redden en de begroeiing te vervangen.

Versteviging

BVBA Gebroeders Dewulf van Boezinge-Ieper won de aanbesteding, met een prijs die zowat overeenkwam met de raming (8.350 euro zonder BTW). In zijn offerte maakte de aannemer wel de opmerking dat de stevigheid en de stabiliteit van de constructie niet onder zijn verantwoordelijkheid viel. Hij kreeg van het stadsbestuur de toestemming een extra versteviging aan te brengen als dit noodzakelijk bleek.

De tuinbouwer kweet zich van zijn opdracht zoals afgesproken. Hij stak zelfs 5 m² meer klimop in het beeld. En hij snoeide de klimopplantjes vier keer. Het stadsbestuur kon dan ook niet anders dan de aannemer uit te betalen. Het kwam op 10.337,56 euro.

Schaduw

Maar de nota van de directie Leefmilieu erkent dat men er ondanks 'de goede zorgen' toch niet in geslaagd is om het verhoopte resultaat te bekomen. Nog altijd is Cowboy Henk niet getooid met een volledig gesloten beplanting. De directie blijft zoeken naar 'pistes om tot een blijvende beplanting van de moeilijke delen (onderzijde kin, kuif en schouders) te komen'. Laat ons hopen dat men dat volgend jaar vindt. Misschien toch maar de sculptuur de schaduw geven van vier volwassen hoogstammen?

ch3

18:47 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

Brave cowbouu Marc, ge doet weer alsof je niet weet dat het ging om een project van de oppositie. Arrogante CDenVeers houden daar niet van. En dan volgt de achterbakse onwil van de conservatieve burger.

Gepost door: Frans Lavaert | 24-12-09

Vogelschrik 'Henkie' Woutje Maddens reageert vrijpostig: “Het is godgeklaagd dat uitgerekend Lemaitre met zijn hypokriete en nurkse kritiek afkomt. Toen enkele jaren geleden Philippe De Coene met zijn belachelijke ‘Cowboy Henk’ afkwam, werden wij bekrompen dorpspolitiekers genoemd zonder artistieke langetermijnvisie en met een kitscherige tuinkaboutersmaak. Nu staat ‘Henkie’ daar, moederziel alleen en ver buiten het centrum van de stad, als een overjaarse vogelschrik op een verwaarloosde rotonde in weer en wind te vergaan. Niemand die er nog raad mee weet of er nog naar omkijkt. Niemand wil hem nog, alleszins de sossen niet en erover praten is taboe. Hoeveel heeft dat luxespeeltje van De Coene al aan de stad gekost ? Daarover zwijgen de sossen en Lemaitre. Kwatongen fluisteren iets over een duizelingwekkend honorarium voor de Ostèndsche ‘bedenker’ poenpakker Herr Seele, intiem vriendje van De Coene. Dat is nog zonder de produktiekosten ergens in Wallonië, zonder de transportkosten, de onderhoudskosten, de versleurkosten, de bergingskosten en zonder de verborgen accessoires, de geneugten en het gesmeer onder tafel. Over ‘Henkie’ zou Lemaitre beter zwijgen. Maar dat zijn de sossen.”

Gepost door: walter maes | 28-12-09

Hela! Ik vind Cowboy Henk nog altijd een aanwinst voor de stad. Het is een unieke groene sculptuur. Maar hij moet wel onderhouden worden hee! Trouwens van kosten gesproken, wat hebben de Secret Gardens niet gekost, en die zijn niet als blijvend bedoeld?

Gepost door: Marc | 28-12-09

Inderdaad : de Secret Gardens, toonbeeld van Kortrijkse pretentie. 600.000 euro voor de grootste miskleun uit de Kortrijkse geschiedenis. Geen kat te bespeuren. Vervallen tot een woestenij. Daarbij vergeleken is Cowboy Henkie nog maar een beginneling.

Gepost door: walter maes | 29-12-09

oplossing Vraag eens op de raad of men bij de kortrijkse groendienst pachisandra kent. Dat is een snel groeiende bodembedekker die tegen zon en droogte kan, erg robust.

Gepost door: lander vander Bauwhede | 07-01-10

De commentaren zijn gesloten.