30-10-09

Vergeten Boudewijn IX-laan vernieuwd voor zij helemaal instort?

BIX 1

De bewoners en gebruikers van de Boudewijn IX-laan hebben veel geduld moeten hebben. De kasseiweg dateert van 1925 en is sindsdien tot op de draad versleten en kapotgereden. Toch wou het stadsbestuur de kaduke straat - ze staat op invallen - pas aanpakken na de vernieuwing van de N8 (Zwevegemsestraat-Oudenaardsesteenweg) in het vooruitzicht van verkeerstoename voor het megawinkelcentrum K in Kortrijk. De gemeenteraad zette in de zitting van oktober jl. het licht op groen voor een openbare aanbesteding van zowat een miljoen euro. Maar het is nog eventjes wachten tot na de voltooiing van het tweede deel van de Elfdejulilaan, nog zo een 'vergeten werk'. En de buren van de Elfdejulilaan kunnen getuigen dat 'eventjes' in Kortrijk 'jaren' kan betekenen.

Zweeds

De Graaf Boudewijn IX-laan - de straat is genoemd naar de grootste smeerlap die ooit in Kortrijk verbleven heeft; als Louis Tobback hier burgemeester ware geweest, dan had de avenue al lang een andere naam - heeft indertijd meer dan twintig jaar moeten wachten op haar verharding. De straat werd in 1904 getrokken als verlenging van de Filips van de Elzaslaan, maar werd pas in 1925 aangelegd met Zweedse kasseien. Het zijn diezelfde bruine kasseien die er nog altijd liggen. Ze zullen er - gelukkig - opnieuw liggen na de geplande heraanleg.

De Boudewijn IX-laan is in lamentabele toestand. Die zou te wijten zijn aan de breuken in de riolering. Maar wellicht is die riolering, gemetst in baksteen, gezwicht onder het sterk toegenomen en verzwaarde verkeer dat de laan gebruikt als alternatieve verbinding naar de Doorniksewijk. Waar de riolering is ingestort, bijna over heel haar lengte, is ook de wegbedekking aan het wegzakken. Daarom heeft het stadsbestuur er een tonnenmaatbeperking ingevoerd en op de verzakte middenstrook witte en rode vangrail-elementen (jerseys) laten plaatsen. De straat was een van de eerste in Kortrijk met een afgescheiden en verhoogd fietspad. Maar ook dat is in een zo belabberde toestand dat het voor fietsers comfortabeler is zich op de hobbelige kasseistrook van de wagens te riskeren.

Stunten

Het bestek dat door de gemeenteraad unaniem is goedgekeurd, ziet er veelbelovend uit. Het comfort voor stappers en fietsers zal merkelijk verbeteren. Aan beide kanten van de straat komen 2 meter brede trottoirs in grijze betonklinkers en 1,8 meter brede fietspaden in rode betonklinkers. In tegenstelling tot nu zullen de fietspaden iets lager liggen dan de trottoirs; voor een weg waarop elke dag honderden scholieren zich van en naar huis stunten, is dat aangewezen. 

De rijweg versmalt van 7,5 tot 6 meter - wat nog breed is. Hij wordt ingekleed met parkeerstroken van 2,2 meter breed in antracietgrijze betonstenen. Tussen die parkeerstroken en de fietspaden zal er een schrikstrook gelegd worden. Door die parkeerstroken in een ander materiaal te plaveien dan de rijweg (zoals gezegd in die mooie kasseistenen), wordt de versmalling van die rijweg visueel geaccentueerd. Men hoopt daarmee de verkeerssnelheid te verminderen. Ook de optie om de kasseien te hergebruiken heeft die bedoeling.

De parkeerstroken worden op geregelde plaatsen onderbroken door plantputten voor nieuwe bomen. De aansluiting van de Boudewijn IX-laan met de Tuighuisstraat wordt helemaal heringericht. En dat was nodig ook: die onoverzichtelijke desolate steenvlakte is voor fietsers en voetgangers geen veilige oversteekplaats. De herinrichting zal gebeuren met een extra groene zone. Op vijf plaatsen aan de kant van de pare huisnummers komen in de parkeerstrook fietsrekken.

Startsein

Voor die heraanleg is een budget vrijgemaakt van 1.002.446,22 euro. Dat krediet is opgenomen op de begroting voor 2009. De aanbesteding zal dan wel nog dit jaar moeten plaatsvinden, of het bedrag moet volgend jaar opnieuw ingeschreven worden. Het is de bedoeling het startsein van de werken te geven zodra de vernieuwing van het tweede deel van de Elfdejulilaan is voltooid. In die zijstraat gaat de aannemer op 2 november aan de slag.

Haperen

Hopelijk verloopt de renovatie van de Boudewijn IX-laan voorspoediger dan in de Elfdejulilaan (zie mijn eerder stuk). Ook daar was de riolering gebroken, en zelfs in die mate dat op een bepaalde dag een autobus in het wegdek zakte. In 2005 kondigde het stadsbestuur de heraanleg aan, maar het heeft uiteindelijk tot 2007 geduurd eer de eerste helft van de woonstraat uit de modder en het stof geraakte. Het was de bedoeling om aansluitend het tweede deel van de straat aan te pakken, maar dat plan is blijven haperen. Het heeft niet geholpen dat die investering was opgenomen op het Jaaractieplan 2008

Toen het aanbestedingsdossier uiteindelijk in de gemeenteraad geraakte waren wij al in oktober 2008. Wijselijk oordeelde het stadsbestuur het dan maar beter te wachten tot na de afwerking van de nabijgelegen N8 (Zwevegemsestraat-Oudenaardsesteenweg). Die grote uit- en invalsweg is in gereedheid gebracht om de toename van het verkeer te kunnen opvangen bij de opening van het megawinkelcentrum K in Kortrijk.

Tussen de aanbesteding in november 2008 en de werken in november 2009 voor het tweede deel van de Elfdejulilaan gaapt dus een vol jaar. Hopelijk moeten de bewoners en gebruikers van de Graaf Boudewijn IX-laan niet evenveel geduld uitoefenen.

BIX 2

19:00 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Bij een tussenzin Webmaster, words! [i]Boudewijn IX, de grootste smeerlap...[/i] Straffe taal, verklaar u nader. Het stationsplein van Leuven, vernoemd naar de [i]massamoordenaar[/i] Foch, heet trouwens vier jaar na Tobbacks vlaag van politieke correctheid [u]nog altijd[/u] Fochplein.

Gepost door: Puntje OpdeIe | 06-11-09

tussenzin Toch een die het heeft opgemerkt. Die graaf is in 1202 vanuit zijn Kortrijkse residentie op kruistocht vertrokken. Meer nog dan de andere kruistochten is die onder zijn leiding uitgedraaid op een gigantische moord- en plundertocht. Ze zijn niet verder geraakt dat Constantinopel waar onze Boudewijn zich in 1204 heeft laten uitroepen tot Oost-Romeins keizer. In de aanhoudende chaos is hij zelf verdwenen tijdens een raid tegen de Bulgaren.

Gepost door: Marc | 06-11-09

moord- en plundertocht Men mag niet vergeten dat dit de middeleeuwen waren. Daarmee bedoel ik: moord- en plundertochten waren toen schering en inslag. Daarmee wil ik het nog niet goedpraten, doch bedenk dat zelfs nog in 18e en 19e eeuw ene Napoleon ook lelijk heeft huisgehouden en die wordt ook als een nationale held geëerd. Om dan nog maar te zwijgen over onze 'koning-bouwmeester' die de helft van Congo heeft laten uitmoorden en ook standbeelden en straatnamen heeft gekregen.

MVG

Adelbert, kunstenaar/nachtburgemeester.

Gepost door: Adelbert, kunstenaar/nachtburgemeester | 05-12-09

Marc moet eens wat vragen is dat waar dinnen 17/05/2010 met werken in GR. Boudewijn IX laan
dat ik gehoord kan je ook eens foto de sturen
groeten van Marc

Gepost door: Marc Adyns | 12-05-10

De commentaren zijn gesloten.