13-10-09

De jurisprudentie van de parkeersancties in Kortrijk (2): "uw woord tegen het onze"

Parkeerautomaat

Wie in Kortrijk een parkeerbon oploopt, kan daartegen bezwaar aantekenen bij het stadsbestuur. Zoals beloofd publiceert Kortrijklinksbekeken de stroom van uitspraken van het stadsbestuur op de ingediende bezwaren. Vandaag slechts ééntje, maar wel een gebaseerd op een vaste beleidslijn: zonder tegenbewijs gelooft het stadsbestuur altijd de stedelijke parkeerdienst Parko. Of zoals de vermoedelijke foutparkeerder bij Parko te horen kreeg: "Het is uw woord tegen het onze".

Zie ook deel 1 van de parkeerjurisprudentie.

Foto

De man met de bon was op die dag op bezoek gegaan bij een ziek familielid in de kliniek Maria's Voorzienigheid in de Loofstraat. Het is daar blauwe zone om enig bewonersparkeren te vergemakkelijken. De parkeerwachters van Parko schoven de ziekenbezoeker een 'naheffing' (15 euro) onder de ruitenwisser omdat zij geen blauwe schijf achter de voorruit aantroffen. De man betwist dat ten stelligste. In alle staten snelde hij naar Parko - hij was daar nog eerder dan de Parkodames - met de mededeling dat de dames zich hadden vergist: zijn schijf lag er wel degelijk. Antwoord van de Parko-bediende achter de balie: "Het is uw woord tegen het onze".

Aankloppend bij het stadsbestuur argumenteerde de man dat hij maar al te goed wist dat hij daar zijn blauwe parkeerschijf moest uitstallen: zijn eigen echtgenote had nog geen veertien dagen geleden daar ook een Parko-bon opgelopen. Sindsdien vergeten ze het nooit meer hun plicht te doen. En, verklaarde hij: waarom zou ik die kleine moeite niet doen, het kost geen cent, in tegenstelling met de sanctie als je het niet doet. Bovendien stelde hij dat Parko niet kon bewijzen dat zijn schijf er niet lag: zij waren vergeten een foto te nemen!

Al die argumenten hebben de man met de bon niet geholpen. Het stadsbestuur is van mening dat de vaststelling van Parko terecht was. Betalen moet hij.

En wat hebben wij hieruit nu geleerd: neem beter zelf een foto en/of zorg voor een betrouwbare getuige. Anders weegt het woord van Parko toch door.

Vermenigvuldigen

Zoals eerder gezegd, komt de opbrengst van die parkeerbonnen rechtstreeks in de stadskas. Het is dan ook geen echte 'boete' - boetes gaan naar de federale schatkist - maar een retributie, een belasting dus. Het reglement gaat ervan uit dat wie fout parkeert, ervoor kiest om 15 euro per halve dag te betalen. Pure fictie maar de hogere rechtbanken stemmen ermee in.

Die bonnen brachten in de voorbije maand juni 21.810 euro op en in juli 16.305 euro, samen goed voor 2541 uitgeschreven parkeerbonnen. Daarnaast int de stad natuurlijk ook nog de reguliere parkeergelden uit de automaten. Alles bijeen bracht de parkeerbelasting in 2008 een dikke 2,5 miljoen euro op. Voor 2009 hoopt men op 2,9 miljoen euro, want die automaten hebben de neiging zich vlug te vermenigvuldigen!

19:03 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.