13-08-09

Le bal du renard mort, in Kortrijk 14/15/16 oogst 2009

salamanders natuurtuin Desloovere

De vossen zijn genaderd tot dicht bij het centrum van Kortrijk. In de, binnenstedelijke, Natuurtuin Gilbert Desloovere is in het voorjaar een dode vos gevonden; aangereden op de Ring. Dat belet de werkgroep en de buurtbewoners niet om van vrijdag 14 tot zondag 16 augustus 2009 hun zoveelste wijkfeest te organiseren. Ten voordele van de Natuurtuin, een uniek bosje in de binnenstad. Een 'bal du renard mort' als het ware (met een knipoog naar Oostende). Iedereen is welkom.

Geheim bos

Op 9 maart vonden de medewerkers van Natuurtuin Gilbert Desloovere een dode vos in hun stadsbosje. Ze brachten het over naar dierenartspraktijk Halsberghe-Gheysen, waar op het dier gratis een autopsie werd uitgevoerd. Daaruit bleek dat het verschillende open beenbreuken vertoonde aan zijn achterpoten en dat ook zijn kop een slag had gekregen. Al met al is het een van de eerste verschijningen van deze zoogdierensoort in de Kortrijkse binnenstad. In het nabijgelegen gebied Kapel ter Bede, ook binnen de Ring, is sindsdien overigens al een levend exemplaar gespot.

In een eerder stuk omschreef ik de Natuurtuin op het einde van de Goedendaglaan en van de Dokter Snellaertstraat als "een geheim bos in de stad": Het is een natuurgebied tussen een sociale woonwijk en een berm van de Kortrijkse ringweg. Buurtbewoners namen het initiatief om de restgrond om te toveren van sluikstort tot natuurtuin. Natuurpunt Kortrijk steunt de werkgroep. De tuin is genoemd naar de man die in zijn laatste levensjaren al zijn energie opofferde voor zijn natuurproject: Gilbert Desloovere. Hij heeft er zich letterlijk dood gewerkt. Zijn bos is het bezoeken waard.

Vrijwilligers

Om het onderhoud van de Natuurtuin te kunnen financieren, organiseert de werkgroep elk jaar op het einde van de Kortrijkse vakantie een wijkfeest, in samenwerking met buurtbewoners. De werkgroep organiseert de vrijwilligerswerking. Zo zijn er aan elke ingang van de tuin wijkcomposteerbakken. Wijkbewoners brengen er hun keukensresten en tuinafval. Het compost wordt gebruikt om onder de bomen te strooien.

Nu en dan organiseert de werkgroep een grote mobilisatie. Voor wat men beheerswerken noemt (laatst nog op 26 juli). Veel praktisch werk wordt evenwel verzet door ploegen die secretaris Thierry Meerschman begeleidt in het kader van werkervaringsprojecten van Ak-tractie, een initiatief van CAW Piramide. Ak-tractie wordt door de VDAB erkend als vooropleiding voor langdurige werklozen. Die ploegen doen aan natuurbeheer: bosmaaien, wilgen snoeien, houtwallen opbouwen en onderhouden, grachten uitdiepen, houtmijten opzetten enzovoort. Inmiddels heeft Natuurpunt de werkgroep erkend.

gil12

Krant

Een eigen Natuurtuinkrant wordt geregeld in alle bussen in de buurt gestopt. Zo willen de natuurtuiniers de buren overtuigen dat de natuurtuin een stuk buurteigen groen is. In die krant krijgt de buurt bijvoorbeeld richtlijnen over het gebruik van voormelde composthopen. "Maak er alstublieft geen stort van!" blokletterde de laatste editie. Vooral het grasmaaisel dat men van heinde en verre komt dumpen, werkt op de zenuwen: "Zo krijgen wij nooit waardevolle compost".

Uit diezelfde krant pikte ik ook het droevige verhaal van de dode vos. Maar er is ook goed nieuws. In de buurt hebben de egeltjes weer hun opwachting gemaakt. Twee jaar geleden waren ze verdwenen; eentje was verdronken in een vijver.

Een schooljuf krijgt op haar donder van de redactie. Zij had haar leerlingen in het kader van natuurbeleving de opdracht gegeven kikkervisjes mee te brengen naar de klas. Pientere buurtkinderen gingen daarop dikkopjes van salamanders scheppen in de waterplassen van de Natuurtuin... Dat zij daarmee de biologische diversiteit in een al kwetsbaar stukje stadsnatuur schade toebrachten, was bij de juffrouw nog niet opgekomen. In de plassen vind je de Alpenwatersalamander en de Kleine Watersalamander (zie foto bij inleiding).

Wijkfeest

Het wijkfeest duurt niet minder dan drie dagen. Alles vindt plaats wat verderop, op de hoek van de Dokter Snellaertstraat en de Theodoor Sevenslaan, in het clublokaal van de Driehofstedenvissers. Op vrijdag 14 augustus is er vanaf 13 uur tot lang na zonsondergang een reuzengroentekaarting. Inleg 1 euro.

Op zaterdag 15 augustus kunnen belangstellenden het geheime bos in de Kortrijkse binnenstad ontdekken onder begeleiding van een natuurgids. Afspraak om 9.30 uur aan de ingang van de Natuurtuin in de Dokter Snellaertstraat. De hele dag is er 'natuurlijk' groentekaarting, en na de midag komt daar nog dammen, volksspelen en sumo-worstelen bij. Om 21 uur is er een demonstratie van mulchmaaiers.

Het feest bereikt zijn hoogtepunt op zondag 16 augustus. Van 9 uur tot 's middags is er een boerenmarkt en een rommelmarkt. Om 11 uur kun je aan de aperitief en om 13 uur kun je aanschuiven aan een barbecue (10 euro, kinderen 6 euro). Om 15 uur is er allerhande animatie: een simultaanwedstrijd dammen met de Kortrijkse club De Feniks, een circusworkshop (Kasper Devroe!), een springkasteel, 'nagelklop', een vertelhoek voor kinderen, schmink, sumo-worstelen, volksspelen enzovoort. Om 16 uur begint een dansdemonstratie en kunnen kinderen mee op vervaarlijke motoren. Doorlopend worden buurtfoto's uit de oude doos geprojecteerd. En 's avonds is er een volksbal - 'bal du renard mort'? - met DJ-animator-imitator-zanger Kris Wills (VTM-Soundmixfinalist).

Welkom

Je hoeft niet in de buurt te wonen om mee te doen. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie bij Thierry Meerschman, 0473 62 20 07. Meer over dit onvermoed stukje stadsnatuur vind je op de website van Natuurpunt Kortrijk.

natuurtuin1

16:47 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.