12-08-09

Uitgeverij Lannoo pikt graantje mee in merchandising Dell'Anno

Dell'Anno1

Terwijl Mijn-Restaurant-winnaar Dell'Anno maar blijft verbouwen, is nu ook Uitgeverij Lannoo er als de kippen bij om een graantje mee te pikken van de Claudio-en-Gaëlle-hype. Er zou een boek - kijkboek/kookboek/sfeerboek/toeristisch boek - op de markt worden gebracht met het verhaal en enkele recepten van het restaurant Dell'Anno in Kortrijk. Bij het Kortrijkse stadsbestuur circuleert een voorstel om de publicatie te sponsoren, voor zowat 13.000 euro.

Blijkbaar heeft restaurant Dell'Anno nu toch de nodige vergunningen bekomen: een aannemer is aan de slag met het ingraven van afvalcontainers in het achtertuintje van de Oude Dekenij. Een maand geleden zetten de stadsdiensten een eerste poging tot die werken nog stil, nadat gebleken was dat de eetzaak geen vergunning had om putten te graven in grond die ooit deel uitmaakte van de middelleeuwe stadsomwalling. Als men dan toch blijft verbouwen: een beetje jammer is het dat men het dakterras nog niet heeft ingeschakeld. "Onze excuses voor de ongemakken" staat voorkomend uitgeplakt. Het kan de aanhoudende populariteit van het prijsrestaurant niet deren.

Eigen kookboek

Bij het stadsbestuur van Kortrijk is intussen een voorstel in onderzoek om een kookboek van chef Claudio van Dell'Anno te sponsoren. Eind juni maakte de TV-kookvedette al bekend dat hij tegen de Boekenbeurs in oktober zou uitpakken met een eigen kookboek. Hij had daartoe een vraag gekregen van Uitgeverij Lannoo. "Ik ben vereerd, want nog voor mijn restaurant goed en wel draait, heb ik al mijn eigen kookboek" verklaarde de kok aan Het Laatste Nieuws (26 juni 2009).

Nu blijkt dat Lannoo het boek deels wil laten financieren door stad Kortrijk. De uitgeverij betaalt uit eigen zak de vergoeding voor de tekstschrijvers, de fotografen, de recepten en de lay-out. De stad zou 1000 exemplaren afnemen, tegen 12.963,80 euro, BTW incluis. In de boekenwinkels zou de prijs 19,95 euro per exemplaar zijn.

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat de stad zijn duizend kookboeken zelf gaat aan de man brengen. Het wordt een van de relatiegeschenken van het stadsbestuur. Bovendien belooft Lannoo er ook een promotieboek voor stad Kortrijk van te maken. Minstens 24 bladzijden worden gewijd aan de locatie van het restaurent, aan het pand Oude Dekenij, aan het hartje van de stad waarin de eettent is gelegen en aan de stad in het algemeen. Het stadsbestuur krijgt inspraak over de teksten en het fotomateriaal dat over Kortrijk wordt opgenomen. De exemplaren die bestemd zijn voor het stadsbestuur worden op de cover, de binnenflappen en de eerste bladzijde 'gepersonaliseerd'.

Het aanbod kost de stad een kleine 13.000 euro. Bevoegd schepen Christine Depuydt, CD&V, weet al hoe zij dat bedrag bijeen kan halen: 7.500 euro van het 'Imago'-budget, 2.963,80 euro van het budget van de stads-vzw Toerisme, en 2.500 euro van het budget voor communicatie.

Rungis

Uitgeverij Lannoo beschrijft de publicatie als 'een kook- en sfeerboek rond Dell'Anno'. Het werkje zal vier hoofdstukken tellen. In een eerste hoofdstuk vertellen Claudio en Gaëlle hun verhaal. Hoe ze in het VTM-programma Mijn Restaurant zijn verzeild geraakt. En hoe ze de wedstrijd hebben beleefd. In dat hoofdstuk komen recepten voor 15 tapas en andere hapjes. Hoofdstuk 2 volgt chef Claudio op bezoek aan de Parijse vroegmarkt van Rungis. Dat gaan ze op de Kortrijkse groothandelsmarkt voor groenten en fruit, Vier Linden, - waar de meeste Kortrijkse restaurateurs hun verswaren halen - graag lezen. In dat hoofdstuk pakt de kok uit met 15 voorgerechten.

Hoofdstuk drie geeft een historische bespreking van het bouwkundig erfgoed waarin Dell'Anno is gevestigd: het stadspand Oude Dekenij. Dat gaat gepaard met 15 recepten van hoofdgerechten.En het laatste hoofdstuk heeft gaststad Kortrijk als onderwerp en biedt 15 recepten voor desserten.Claudio Dell'Anno wil zijn recepten opbouwen rond natuurlijke producten. Ze moeten probleemloos door hobbykoks kunnen gevolgd worden.


Dell'Anno2

11:51 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Elsschot Op een of andere manier doet dit mij denken aan Lijmen van Willem Elsschot... Of niet?

Gepost door: Polo | 12-08-09

unizo Wat zou Unizo (de Kortrijkse horeca) daar nu van denken?

Gepost door: Frans Lavaert | 13-08-09

De commentaren zijn gesloten.