22-07-09

Een tarweveld voor de stad in het hartje van Kortrijk

tarwe1

Blonde korenvelden in het hart van Kortrijk. Dat is de spectaculairste van de tien Secret Gardens, die nog te bewonderen zijn tot 11 oktober 2009. De andere negen zijn misschien niet alle even geslaagd (of goed onderhouden), maar wel interessant. Zij kunnen burgers, beleidslui en vakmensen op ideeën brengen. Voor het ontwerp tekenden bekende tuinarchitecten uit binnen- en buitenland, onder artistieke coördinatie van tuinpublicist Paul Geerts. Het bezoek is gratis, en als je van het project naar het andere struint, zie je nog wat van de Groeningestad.

Dank zij de relaties van groenauteur Paul Geerts konden enkele van de bekendste tuinarchitecten worden gestrikt om deel te nemen aan Secret Gardens, zowel buitenlandse als Belgische bureaus.

Boerenhol

Atelier Le Balto, Berlijn, bezorgde het tuintje van de Academie op de Houtmarkt een dak van klimplanten: 'Kruez und Quer'.

Aan het project van Office 710, Mathieu Gonthier en François Vadepied, Parijs in het Boerenhol en op de Zypte heeft de goegemeente moeten wennen: 'Kruisingstuin'. Het bureau annexeerde zonder blikken of blozen een stuk van Kortrijks meest gegeerde parking, in de schaduw van de Sint-Maartenskerk en achter de met afvalcontainers van TV-restaurant Dell'Anno gevulde tuin van de Oude Dekenij. De frele planten en bloemen hebben wat omvang moeten krijgen eer de weggedrumde automobilisten snapten dat het hier om beplanting ging. Akkoord met de ontwerpers die zich afvragen of die plompverloren parking op die plaats wel verantwoord is. Niet akkoord als zij menen dat de put van de Zypte, het enige overblijfsel van de vijver die daar deel uitmaakte van de middeleeuwse stadsgrachten, beter verdwijnt.

Stro

Minder geslaagd vind ik de 'Stapstenen' van Ars Horti, Jan Bleyt, Reet, op het Overbekeplein. De ontwerper stelt vast dat de bouwblokken en de plantenbak bovenop de ondergrondse parking ordeloos zijn ingeplant. Met zijn graskussens op schuine poten vergroot hij alleen maar de onoverzichtelijkheid van het pleintje, dat ooit bedoeld was de ingang te worden van een groots winkel- en wooncomplex, dat nooit is gerealiseerd. Tijdens de rommelmarkt op de Sinksenfeesten deden die 'plantenbedden' uitstekend dienst voor het uitstallen van ... rommel.

'Appel Paysan' van de Brusselaars Yves & Namguel Hubert in de Spoorweglaan is geslaagd als protest tegen die vuile plek die wacht op een bouwproject van het Kortrijkse Stadsontwikkelingsbedrijf. Maar de Spoorweglaan - ooit een mooie promenade op de oever van de stadsgracht - zou meer gediend zijn met simpele laanboompjes op het trottoir in plaats van balen stro en spichtige berkjes.

Kabouters

De Kortrijkse Studio Basta mocht de wildernis van het gewezen buurtschooltje in de Proosdijstraat, Overleie, in handen nemen. Wie weet nog dat hier lange tijd de magazijnen stonden van groothandelaar in 'koloniale waren" Kerkhof-Grijspeerdt? Anno 1888 stond reuzengroot op de gevel. Maar dat helemaal terzijde. Studio Basta wou er een buurttuin van maken in samenwerking met de omwonenden, met petanqueveld en al. Windschermen in de vorm van mannetjes gaven de 'anarchistische tuin' de naam: "De tuin van de kleine mannetjes". Een beetje jammer dat er nu en dan geen kleine mannetjes, kabouters, passeren om de boel wat te onderhouden...

Martha Schwartz, Cambridge, VSA - volgens Paul Geerts een van de meest spraakmakende architecten van het moment - heeft in de afgesloten tuin van het Broelmuseum - die enigszins dienst doet als reserve voor beeldhouwwerk dat elders in de stad geen plaats meer vindt - een chaotisch labyrint aangericht: "The Chaotic Maze". Zij heeft haar vijf meter lange plantenbakken laten neerploffen door choreograaf Pol Cossement, vzw Passerelle. Die choreografie met blijvende gevolgen is gefilmd en wordt permanent afgedraaid in het Broelmuseum.

Verfrissend

Een letterlijk verfrissende verrassing leidt de bezoekers naar een echt geheime tuin: de terreinen van de gewezen textielveredelingsfabriek Vetex, Veldstraat, Vaartstraat, Pieter De Coninckstraat.

Op die ooit zwaar vervuilde gronden komt een hele nieuwe, riante stadswoonwijk, maar gegadigden hebben al heel lang geduld moeten hebben. Op die enkele tijdelijk open hectaren in een versteende woonbuurt creëerde het bureau '100 Landschaftsarchitektur' van Thilo Folkerts, Berlijn een "Munttuin". Tussen het hoge gras en prille schietwilgen - door de ontwerper een 'stadssavanne' genoemd, zijn niet minder dan 77 verschillende soorten munt geplant, in perkjes aangegeven door inoxpalen. Een afvalhoop is ingericht als uitkijkberg en picknickheuvel. Zeer het bezoeken waard!

tack1

Wuivend

Maar de indrukwekkendste Secret Garden is wel "Een tarweveld voor de stad", uitgewerkt op de plantsoenen naast de gewezen brouwerstoren Tack (nu Budatoren met productieruimten voor podiumkunstenaars) op het eiland Buda. Internationaal befaamd Kortrijkzaan Denis Dujardin werkte hierbij samen met Antwerpenaar Stefaan Thiers en Deen Jonas Schul. De drie ontwerpers gooiden hun aparte stukken pelouse samen tot een gezamenlijk project.

Je staat werkelijk paf als je onverwachts in het midden van de stad geconfronteerd wordt met een weelderige akker van wuivende korenaren. In het begin had de jonge tarwe een blauwachtig groene kleur. Thans geeft het rijpe koren met zijn blonde tinten een toch zo zomers beeld.

korenbloem

Onbespoten

Tussen het strogeel brengen wilde bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, ganzevoet en kamille vrolijke accenten. Hier en daar staat zelfs een zonnebloem, alsof het een restant is van wat de landbouwer het jaar voordien op zijn akker heeft geteeld. Denis Dujardin: "Mijn bedoeling is om mensen te tonen hoe een onbespoten akker er uitziet, waarbij duidelijk moet zijn, dat al die gladde mooi ogende akkers vandaag de dag pure herbiciden- en pesticiden-horror zijn. Het 'mooi effen' landschapsbeeld is bedrog. In de jaren zestig zag je hier volop zo een akkers. In Scandinavië zie je ze nog. Ik ben geen groene jongen, maar wat dat betreft heb ik toch een scherpe reflex".

Velen zijn benieuwd of het graan ook daadwerkelijk zal worden geoogst - dat zou een extra evenement kunnen zijn. De bedoeling van de ontwerpers was eerst om de graanakker te laten instorten, maar misschien doen zij er iets sociaals mee en laten ze het graan malen als een soort sociaal statement rond voedsel of voedselbedeling.

tack2

Notelaar

Het tarweveld is betreedbaar gemaakt met paden van streekeigen materiaal: geen grind-, knuppel- of schelpenpaden maar brede wegels van grof vermalen dakpannen, hèt Kortrijkse streekprodukt bij uitstek. De felle baksteenrode kleur is meegenomen. 

Waar de paden samenkomen, is een notelaar gepland. Aan zijn voet is een gedenksteen gelegd ter nagedachtenis van Willy Malysse, de vader van Limelight waaruit het Kunstencentrum Buda is gegroeid, dat intussen zijn intrek heeft genomen in de nabijgelegen Pentascoop (Budascoop) en ook de Budatoren beheert.

In de doorsteek tussen de site van de Budatoren en de Dam hebben de ontwerpers hoge bloemenperken aangelegd. Die drie tuinen rond de Budatoren zullen niet verdwijnen na Secret Gardens. Ik ben nieuwsgierig naar de vondsten van de ontwerpers in de komende jaren.

malysse1

15:13 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.