05-07-09

Kortrijks unieke glasbollenkunst gered

glasbollenkunst1

Het is een van de opvallende projecten geweest van toenmalig leefmilieuschepen Philippe De Coene, sp.a, in 2003. Hij liet meer dan vijftig glasbollen in de Kortrijkse straten beschilderen door kunstenaar Bert Vanwynsberghe. Zes jaar later en na de coalitiewissel na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 kan dat unieke project van straatkunst wel wat onderhoud gebruiken. Het stadsbestuur heeft beslist daarvoor voortaan 12.000 euro per jaar te reserveren.

Evenementen

Toen de sp.a in de vorige bestuursperiode (2001-2006) toetrad tot het stadsbestuur met Philippe De Coene als enige schepen, wou die schepen worden van cultuur. Spelverdeler Stefaan De Clerck, CD&V, gunde hem dat niet. Het heeft De Coene niet belet om kunst en cultuur volop te betrekken bij zijn bevoegdheden. Op miljoenen huisvuilzakken en op de stedelijke huisvuilkarren kwamen strips, poëzie en kindertekeningen. Herr Seele mocht een groen standbeeld van Cowboy Henk ontwerpen (het staat nu op het rondpunt van de Oudenaardsesteenweg ter hoogte van de windmolens).

Opmerkelijk was ook de beslissing van het stadsbestuur in maart 2003, op voorstel van De Coene, om "de glasbollen beter te reinigen, te verfraaien waardoor deze een toegevoegde waarde voor het stadspatrimonium krijgen of eventueel ondergronds te brengen". In het dossier - toch iets van leefmilieu - stak een enkel advies: van de dienst Evenementen...

Rika

In uitvoering van die beslissing kreeg de Kortrijkse kunstenaar Bert Vanwynsberghe de opdracht een aantal glasbollen in het Kortrijkse straatbeeld te beschilderen in zijn typische stijl. Intussen zijn er al 54 van die glasbollen - indertijd 'Rika's' genoemd naar de legendarische minister van milieu Rika De Backer die de glasrecyclage in Vlaanderen introduceerde - bewerkt tot ware stukken van straatkunst. Dat is meer dan de helft van de Kortrijkse glasbollen.

En die artistieke aanpak heeft waarempel ook zijn weerslag op de properheid in de stad. Snoodaards durven niet zo vlug meer allerhande rommel en vuil achterlaten bij die glascontainers. In die zin is kunst een heel wat goedkopere ingreep geweest voor de netheid in de straten dan oplossingen zoals het ingraven van glasbollen. Van een onaantrekkelijk, donkergroen, saai en veelal smerig, maar onontbeerlijk voorwerp op het trottoir, is iets aangenaams gemaakt.

Bert Vanwynsberghe

De stadsdiensten noemen de kunst van Bert Vanwynsberghe 'trompe l'oeul'. Ze bedoelen 'trompe-l'oeil'. Het is een procédé om met perspectief- en schaduwtechnieken gezichtsbedrog op te wekken en een bijna echt gevoel van reliëf te creëren. Voor bepaalde glasbolschilderijen van Bert Vanwynsberghe gaat dat inderdaad op. Bijvoorbeeld het plassende jongentje: je zou soms zeggen dat er waarlijk eentje een glasbol staat water te geven.

Maar een meer algemene typering van het werk van Bert Vanwynsberghe is hyperrealisme. Zijn het foto's of schilderijen? Het zijn wel degelijk schilderijen. Op iedere glasbol die hij onder handen neemt een ander onderwerp. Zoals de glasbol zelf meestal banale dagelijkse voorwerpen, maar door ze te schilderen en enorm uit te vergroten, trekt de kunstenaar de aandacht op hun feestelijke kleuren en bij nader toekijken toch merkwaardige vormen. Meer over Bert Vanwynsberghe op zijn eigen website.

Wie niet genoeg heeft aan zijn straatkunst, kan bijvoorbeeld eens gaan eten in Track 75, in het gewezen treinstation van Harelbeke. Bert Vanwynsberghe realiseerde er muurschilderijen geïnspireerd door Paul Delvaux, maar hij liet de blote dames uit het decor stappen om op een aparte wand gezellig samen te gaan zitten keuvelen onder het genot van een Petrus of een koffie.

Stoot

De stoot van De Coene van 2003 - kunst met geld van leefmilieu - blijft voortduren. Eind juni besliste het stadsbestuur nog meer glasbollen te laten beschilderen en de bestaande kunstwerken systematisch te restaureren. Daarvoor zal jaarlijks 12.000 euro worden vrijgemaakt op een begrotingspost van leefmilieu. Het is de afvalintercommunale IMOG, eigenaar van de glasbollen, die de kunstenaar de opdrachten zal toeschuiven en de facturen daarna doorgeven aan Stad Kortrijk. Heeft men er bij IMOG ooit al eens aan gedacht dat voorbeeld van effectieve kunstintegratie ook toe te laten passen bij haar andere lidgemeenten? Tot zolang heeft Kortrijk toch iets unieks!

glasbollenkunst2

11:05 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Kunst in de straat, kunst voor het volk. Méér van dat!

Gepost door: Martine | 05-07-09

De commentaren zijn gesloten.