19-06-09

De liefde tussen Elio en Stefaan hun steden was van korte duur

onweer

De liefde tussen Bergen en Kortrijk is van korte duur geweest. In mei 2008 ondertekenden de respectievelijke burgemeesters Elio di Rupo en Stefaan De Clerck een partnerschap, waarbij Kortrijk de kandidatuur steunde van Bergen als Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Dat was opmerkelijk omdat aan Vlaamse kant de stad Mechelen ook naar die titel dong. Nu Bergen inderdaad goed op weg is om Culturele Hoofdstad 2015 te worden, trekt Kortrijk zich terug. Het stadsbestuur wil het liever cultureel aanmaken met Rijsel.

Een jaar geleden ging het Kortrijkse stadsbestuur in op het verzoek van de Henegouwse hoofdstad Bergen (Mons) om partner te worden bij de kandidatuur van Bergen voor de titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2015. De stichting 'Mons 2015' zocht toen medestanders in de grensstreek met Frankrijk. Kortrijk verklaarde zich bij monde van toenmalig burgemeester Stefaan De Clerck heel bereidwillig: tal van activiteiten zouden georganiseerd en gefinancierd worden in samenwerking met de Walen. Zie mijn eerder stuk.

Maar de liefde was even kort als stormachtig (foto). Het kabinet van De Clerck - zijn Kortrijks kabinet wel te verstaan, zeg maar Chris Lecluyse - hield de ondertekening tegen van de overeenkomst die Bergen had opgestuurd. Kortrijk wilde niet dat stad Bergen de communicatie over 2015 op zijn eentje zou voeren. Ook begon men zich op het stadhuis af te vragen of men zich financieel niet te ver riskeerde en of men in 2015 wel zoveel extra evenementen moest organiseren.

En thans (vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 17 juni 2009) heeft het stadsbestuur beslist om maar meteen het hele partnerschap met Bergen op te zeggen. Het nieuwe argument is dat men heeft vernomen dat Bergen zelf een gepriviligieerd partnerschap met stad Mechelen heeft afgesloten.

Enige kandidaat

Mechelen was tot vorig jaar ook kandidaat Culturele Hoofdstad 2015. Met PS-voorzitter Elio Di Rupo als burgemeester van Bergen en toenmalig OpenVLD-voorzitter Bart Somers als burgemeester van Mechelen, werd de concurrentiestrijd een zaak die de hoogste regeringskringen beroerde. De keuze van Kortrijk voor Bergen, hoewel OpenVLD in de Kortrijkse meerderheid zat, werd aan Vlaamse kant heel raar bekeken. Maar met dat standpunt was Kortrijk in overeenstemming met toenmalig federaal premier Yves Leterme. Leterme vond het logisch dat er na Antwerpen (1993), Brussel (2000) en Brugge (2003, projectleider Bart Caron, Kortrijkzaan en thans Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!) eens een Waalse stad aan de beurt kwam. na veel machteloos protest trok Mechelen zich uiteindelijk terug. 

Bergen heeft de buit inmiddels nog niet helemaal binnen. Een 13-koppige jury moet de kandidatuur van Bergen nog goedkeuren. De jury bestaat uit 7 leden benoemd door de EU-instellingen, 3 leden benoemd door de Vlaamse Gemeenschap en 3 leden benoemd door de Franse Gemeenschap. Het is uiteindelijk de Raad van Europa (de regeringen van de lidstaten bijeen) die een stad formeel de titel van Culturele Hoofdstad van Europa toekent. Voor 2015 gebeurt die officiële benoeming in 2011. In 2015 krijgt niet alleen België maar ook Tsjechië een dergelijke hoofdstad. Bergen is nog de enige overblijvende kandidaat voor België.

BibLLLiotheek van de Toekomst

De Kortrijkse afwijzing trekt een streep door de plannen die al waren gesmeed tussen beide steden. Kortrijk verklaarde zich eerder bereid om tal van initiatieven van Buda Kunsteneiland in te schakelen in het programma van Mons 2015. Er werd zelfs al een heel concreet ander evenement naar voren geschoven: de feestelijke opening van de BibLLLiotheek van de Toekomst, waarvan men vorig jaar nog verwachtte dat ze tegen 2015 afgewerkt zou geraken - wait and see. Bergen van zijn kant broedde op een gezamenlijk educatief project "20 jaar in 2015", met taalgerichte uitwisselingen van scholieren en studenten van beide steden.

In zijn beslissing om niet langer structureel partner te blijven van Mons 2015, verklaart het Kortrijkse stadsbestuur "een culturele positie" te willen "verwerven binnen de Eurometropool en aanverwante regio's". Wellicht wordt bedoeld dat men liever evenementen opzet met de dichter gelegen steden Rijsel en Doornik.

 

21:35 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

bibliotheek van de toekomst wat betreft de nieuwe stadsbibliotheek;
de voorstellen van de verschillende ontwerpers, die ik op het net terugvind, zien er alvast veelbelovend uit.
trouwens, is de laureaat van deze ontwerpwedstrijd al bekend?

Gepost door: patrick | 07-07-09

bibLLL Het stadsbestuur heeft zopas in conclaaf in Knokke-Zoute het project van de bibliotheek op de lange baan geschoven. De combinatie met een pendelaarsparking met de NMBS is alvast geschrapt...

Gepost door: marc | 07-07-09

droog zaad Het is zover. Eindelijk zit de stad Kortrijk op droog zaad. De maffieuze 'sponsoring' van 'Mijn restaurant' was één projekt te ver.

Gepost door: walter maes | 11-07-09

De commentaren zijn gesloten.