14-06-09

Stefaan De Clerck heeft geen vrienden, op Facebook

sdc1

Facebook speelde een rolletje in de voorbije kiesstrijd. Legio waren de reportages in de geschreven en audiovisuele pers over welke kandidaat nu het meest 'vriendjes' had op Facebook en hoeveel stemmen dat al dan niet kon opleveren. Maar hoe zit het met de Kortrijkse politieke kleppers op Facebook? Wie van de gemeenteraad 'zit erop'? Alvast Stefaan De Clerck, ondanks alle speechen over innovatie, creatie en design, niet.

Voor wie eventjes niet mee is: Facebook was een flirtsite op het internet maar is al vlug uitgegroeid tot een communicatiekanaal met de allures van het Suezkanaal. Je kunt er contacten - 'vriendjes' - leggen en jezelf open stellen voor contacten, met een geselecteerd aantal maten of met de hele wereld. Voor wie in de politiek zit, is het een aantrekkelijk medium om zonder veel moeite aan de praat te blijven met een pak mensen. De kunst - aartsmoeilijk! - is het om je 'vriendjes' niet te veel te bestoken met ongevraagde boodschappen en om er een conversatie van te maken - je correspondenten kunnen reageren - in plaats van een toespraak. Het helpt als je het niet alleen over politiek of over jezelf hebt. Heel snel wordt je anders virtueel in de nek gekeken als 'Facebook-slet".

Smoelenboek

Het opvallendst aan de Kortrijkse Facebook-scene is wie er niet aan meedoet. Zo heeft er geen enkel lid van het college van burgemeester en schepenen (noch Lieven Lybeer, Stefaan Bral, Alain Cnudde, Guy Leleu, Hilde Demedts, Jean de Bethune, Wout Maddens, Marie-Claire Vandenbulcke of Christine De Puydt) een account op Facebook. Typeert dat de openheid waarmee het Kortrijkse CD&V-Open(sic!)-VLD-stadsbestuur de burger tegemoet treedt? Waarvoor dienen al die investeringen in communicatieadviseurs als men een toch al niet meer zo nieuw communicatiemiddel links laat liggen? Of hebben ze onder elkaar afgesproken weg te blijven van Facebook?

Het ambtelijke lid van het schepencollege, de stadssecretaris, Geert Hillaert, zit wel op Facebook. Hij boekt 26 vriendjes, waarvan er wijzelijk geen enkele uit de Kortrijkse politiek bij is. Wel is hij virtueel bevriend met de Oost-Vlaamse CD&V-politica Joke Schauvliege.

Evenmin een spoor op Facebook van de gehele Vlaams Belang-fractie. Van Jan Deweer verwondert mij dat niet; het ware anders geweest als er een Vlaamse versie had bestaan onder de naam Smoelenboek.

Heel raar is de afwezigheid op Facebook van Stefaan De Clerck, min of meer gewezen burgemeester, titelvoerend federaal minister van Justitie en obligate stemmentrekker bij elke verkiezing. Zijn vijf kinderen houden de eer van de familie wel recht. Marie De Clerck, communicatieverantwoordelijke voor het stedelijke initiatief Secret Gardens bijvoorbeeld, heeft er 179 vrienden.

Taboeretjes

Wie er ook niet van Facebook moet weten, is Antoon Sansen, CD&V. Maar met zijn 50 jaar lidmaatschap van de gemeenteraad, waaronder een carrière als schepen en burgemeester, heeft hij dat ook niet meer nodig. Patrick Jolie zit er ook niet op. Nochtans was de CD&V-fractieleider in de Politieraad een van de eerste gemeenteraadsleden die gebruik maakte van e-mail, met als werknaam Jolyjumper. Waarempel zit er een Jolyjumper op Facebook, een Amerikaan met als volledige gebruikersnaam 'Floppy Mapato Jolyjumper'.

Nog bij CD&V moeten ook Bellegemnaar Johan Coulembier en Martine Vandenbussche hun eerste stapjes op Facebook nog zetten. Opgeteld zijn er in de fractie van 18 leden 12 CD&V'ers die geen gebruik maken van dit hedendaagse instrument om de kloof met de burger te dempen.

Bij OpenVLD zijn er 5 op 9 fractieleden die zich niet aan Facebook wagen. Behalve de schepenen Wout Maddens en Marie-Claire Vandenbulcke zijn dat Hans Masselis, Moniek Gheysens en Joost Ghyssel. Van Hans Masselis, lid van zowel de gemeenteraad, de Politieraad als de provincieraad, is dat onbegrijpelijk. Hij runt zowat het oudste studentencafé (38 jaar!) van Kortrijk; al zijn tooghangers zitten op Facebook als ze niet op zijn taboeretjes zitten. Er zou op zijn minst een fanpagina van Den Chips mogen bestaan op Facebook.

Ook van Moniek Gheysens versta ik het niet. Een trendsetter die niet mee is met dè hype van het moment op het internet? Van Joost Ghyssel is evenmin een spoor te vinden op Facebook. Er staat een Joost Gijzel op, een Nederlandse DJ met 31 vrienden.

Proficiat voor de progressieve fractie (sp.a, Groen! en SLP): slechts 2 gemeenteraadsleden op 8 maken nog geen gebruik van de mogelijkheden van Facebook: Petra Demeyere en Sliman You-ala. Daarmee zijn de progressieven veruit het actiefst op de wereldwijde informatiesnelweg. Ten slotte is ook Eric Flo, ex-VB en ex-LDD, zich van geen Facebook bewust. Er is een Eric Flo te vinden op de site, maar het gaat om een naamgenoot uit North Jersey, NJ, USA.

Van de 41 gemeenteraadsleden in Kortrijk zitten er dus maar 16 op Facebook. Wie dan wel?

De kampioenen

Kampioen wat het aantal vriendjes betreft, is zonder twijfel Vincent Van Quickenborne, ook federaal minister van Ondernemen en de Poulidor in voorkeurstemmen bij de opeenvolgende verkiezingen in de kieskring West-Vlaanderen, OpenVLD. Hij heeft er niet minder dan 4057! Daarvan zijn er 37 die ook op mijn lijst staan, waaronder Maya Detiège (wie heeft wie een aanzoek gedaan?). Daarnaast bestaat er op Facebook ook een fanpagina voor Quicky, met 1153 aanhangers. Een Facebook-pagina met als titel 'Vincent van Quickenborne is een lul', een initiatief van VUB-studenten, kon slechts 10 leden werven.

Op de tweede plaats vind je Bert Herrewyn, sp.a: 1580 vriendjes (waaronder 106 gemeenschappelijk met mij). Bert gebruikt Facebook heel wat actiever dan Quicky. Zo liet hij gisteren aan zijn vriendjes weten dat hij een zware dag achter de rug had met onder meer het invullen van belastingen van verschillende mensen. Direct kreeg hij een bewonderende reactie van een vriendinnetje: "Ha, doedegij da ook?".

En de bronzen medaille, met 1239 vrienden (daar zijn er 16 van de mijne bij), gaat naar Carl Decaluwe, zopas herkozen als Vlaams parlementslid. Hij gebruikte zijn Facebookmogelijkheden intens in de voorbije campagne; geen tijd voor intieme ontboezemingen. Ook hij heeft op Facebook trouwens een fanpagina, met als nietsverhullende titel: 'Ervaren & Betrokken & Kordaat & Concreet' - & nu gij! Die fanpagina heeft 204 leden.

In the mood

Een aanzienlijk aantal Facebookvrienden heeft voorts Koen Byttebier: 930 (wij delen er daarvan 40). Het OpenVLD-gemeenteraadslid en de fractieleider verdient de prijs van het charmantste Facebookgebruik en dat wordt heel erg geapprecieerd, vooral door de grote helft van zijn publiek. Behalve als het wat tegen zit of als het tijd is voor inventariswerkzaamheden, kun je hem bijna van uur tot uur volgen. Zou hij ook op die andere opgang makende vriendensite, Twitter (gekwetter), actief zijn? Zo schreef hij eergisteren: "Koen Byttebier is in the mood...". Het leverde hem prompt een stroom van vooral vrouwelijke reacties op. Politiek gebruikt hij Facebook slechts uitzonderlijk, meestal in reactie op ongegeneerd politieke statements van anderen.

Philippe De Coene, ook herkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger, sp.a, vinden wij op de 5de plaats, met 876 vrienden, waarvan 119 van mij. Hij waagde zich voor het eerst op glad Facebook-ijs tijdens de voorbije verkiezingscampagne. Facebook als een vensteraffiche te meer. Of Facebook als campagnedagboek. In die periode pleegde hij verschillende interessante notities, die soms nogal deining veroorzaakten (zie Stad van contrasten, je moet wel lid zijn van Facebook om het te kunnen lezen). Ik ben eens benieuwd of hij blijft Facebooken.

Heulenaar Pieter Soens, CD&V, scoort niet minder dan 818 vrienden (20 staan ook op mijn lijstje). Zijn Facebook-gebruik illustreert onder meer de interessante mogelijkheden van de site als uitgaanskalender. Pieter Soens klopt Bart Caron, Groen!, ook herkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger, die 799 Facebookvrienden heeft verzameld (85 gemeenschappelijk met mij). Hij produceert geregeld politieke uitspraken en notities, maar beperkt er zich niet toe. Als hij niet in de politiek had gezeten, had hij zijn kans kunnen wagen als commentator in een of andere krant.

Martini Babes

Heel wat achter Caron is die andere parlementair op Facebook te vinden, Roel Desseyn, CD&V, met 535 vrienden (15 gemeenschappelijk met uw dienaar). En nog veel verder daarachter win ikzelf de sprint van de groep die juist voor sluitingstijd de arrivee haalt: Marc Lemaitre, sp.a, met 224 vriendjes. Je vindt mij hier. Wie mij in het oog wil houden, kan altijd een 'vriendschapsverzoek' insturen; ik weiger niemand. Op Facebook blijken trouwens niet minder dan 22 naamgenoten actief te zijn, waarvan eentje zich heeft laten fotograferen met een perfect afgetrainde torso (sixpack). Facebook is voor mij meer een geestig spelletje en een uitlaatklep dan een politiek propaganda-instrument. Ik ben 1 van de 24 leden van de fanclub 'Peter Arthur Caesens (SLP) naar het Vlaams Parlement', maar ik heb er niet voor gestemd.

CD&V-fractieleider in de gemeenteraad Filip Santy boekt 197 Facebookvrienden. Wij hebben 13 gemeenschappelijke vrienden. Op Facebook ontpopt hij zich vooral als muzikant en cultuurfanaat. Veel politiek komt er niet aan te pas. OpenVLD-gemeenteraadslid en mama van twee kindjes in deze legislatuur, Elisabeth Van Damme, heeft 181 Facebook-vriendjes (waarvan 4 van mij). Facebook onthult haar lidmaatschap van "The Martini Babes". Cathy Matthieu, gemeenteraadslid Groen!, heeft 169 sympathisanten op Facebook. Politiek laat zij er slechts sporadisch aan bod komen, maar zij ontbindt alle duivels als zij weet krijgt van dierenleed.

Bezemwagen

Aan het staartje van het peloton bevindt zich Franceska Verhenne, OCMW-voorzitter - en in die hoedanigheid de enige deelnemer aan de vergaderingen van het schepencollege op Facebook - met 72 vrienden (4 gemeenschappelijk met mij), een nogal christendemocratisch gekleurd gezelschap, waarin liberaal Koen Byttebier geslaagd is zich te laten opnemen.

En in de bezemwagen vind je nog twee gemeenteraadsleden die wel een Facebookaccount hebben maar er nauwelijks of geen gebruik van maken: Lieve Vanhoutte, CD&V met 2 vrienden in totaal en Roger Lesaffre, sp.a, die nog aan vrienden moet beginnen.

Maar zoals gezegd, staat Stefaan De Clerck nog minder ver: hij heeft zelfs nog geen account. Is er nu werkelijk op zijn kabinet niemand die zich dat eventjes kan aantrekken? Kan dat meisje dat niet doen dat de opdracht kreeg om bij alle streekburgemeesters de lijsten van jubilarissen op te vragen? Die oratorische slotvraag is ironisch bedoeld hoor.

09:39 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Knappe foto Knappe foto van een "gespleten' persoon ...

Gepost door: Vrijdenker | 14-06-09

amaai Marc,
ik moet nu al naar je blog gaan ook om mee te blijven met de Kortrijkse politiek, niet dat deze me veel bijleert, maar één ding is me na het lezen van je verhaal duidelijk geworden, je zet niet zomaar iets op facebook, het blijft voor sommigen razend interessant! leuk onderzoekje!

Gepost door: marc vanpaemel | 14-06-09

zwijg van internet 'vrienden' En niet te vergeten het onvolprezen Meneerke Frans met zijn 55 vrienden !

Gepost door: walter maes | 15-06-09

dank je ;) mooi overzicht, nu moet ik zelf niet meer gaan zoeken wie ik niet zal vinden ;) geestig geschreven en wie facebook een beetje volgt zal er zich snel in herkennen !
zoals gezegd, over de politieke grenzen heen ;)

Gepost door: koen | 15-06-09

Leuk? Als Kortrijklinks politiek naar waarde beschouwt volgens activiteit op facebook, dan vind ik dit maar een zielige bedoening. Gauw 400 vriendjes maken, dan heb ik het als politicus gemaakt! :-) goed bezig gasten (NOT)

Gepost door: walter | 13-08-10

Ach kom, Walter, het was een leuk itempje dat ondertussen al een jaar oud is en dus gedateerd. Veel waardeoordelen heb ik er toen niet aan gekoppeld en wens ik er nu evenmin aan te koppelen. Ik spaar mijn ernst voor ernstiger aangelegenheden...

Gepost door: marc | 13-08-10

ik zocht op "facebook" en "kortrijk", vandaar ... zag niet dat dit een jaar oud was. Soit, ik hoop het in ieder geval, dat van uw ernst bedoel ik ;-)

Gepost door: walter | 14-08-10

De commentaren zijn gesloten.