13-05-09

Kortrijk krijgt er een nieuwe (private) binnenhaven bij

oud boothuis kanoclub

Na de teloorgang van de Kortrijkse industriële binnenhaven aan de Leie- en vaartkaden en op een moment dat pogingen voor de ontwikkeling van een stedelijke jachthaven niet opschieten, komt er nu een privaat initiatief voor een nieuwe binnenhaven. Daartoe is een bouwvergunningsaanvraag ingediend door NV Pentascoop, de vroegere familiefirma Bert Brothers, grootaandeelhouders van de bioscopengroep Kinepolis en zelf een beetje actief in de sector van de afwerking (bouw), toerisme en recreatie. Het private haventje zal te bereiken zijn door een vaargeul die toegang geeft tot de Leie ter hoogte van waar nu het clubhuis van de Kortrijkse kanoclub ligt. Over de begane grond zal men er kunnen geraken over het Wikingerhof en de Ruitersweg. De aanleg van de nieuwe plezierhaven gebeurt in de marge van de Leieverbredingswerken. Het Kortrijkse stadsbestuur geeft positief advies. Concurrentie voor de slabakkende eigen jachthavenplannen van de stad?

Paardenmanège

Stroomafwaarts de monding van de vaart Kortrijk-Bossuit liggen op de rechteroever van de Leie in Kortrijk enkele hectaren recreatief parkgebied. Het, private, park is te danken aan de ondernemingszin van textielbaron Baldewijn Steverlynck, die tussen beide wereldoorlogen de gronden verwierf en er de Wikings - een Vlaams(gezind)e sport- en ontspanningsclub voor 'la meglio gioventù' -, een kanoclub en een paardenmanège inrichtte. De niet meer gebruikte paardenmanège met stallingen, oefenpaden en jumpingterreinen werd enkele jaren geleden opgekocht door de familie Bert, de hoofdaandeelhouders van de Kinepolisgroep. 

Precies die rechteroever van de Leie wordt binnen afzienbare tijd aanmerkelijk verlegd, voor de laatste fase van de Leieverbredingswerken in Kortrijk. De schilderachtig aan het water gelegen clubhouses van de drie activiteiten moeten sneuvelen in die operatie. Het lokaal van de Wikings is al gesloopt; dat van de kanoclub (zie foto en mijn eerder stuk) gaat dit jaar nog voor de bijl, en ook een deel van de infrastructuur van de paardenmanège heeft plaatsgemaakt voor de gekanaliseerde Leie.

Brothers

De Bert Brothers, NV Pentascoop, maakt van de nood een deugd en doet aanzienlijke investeringen om het uitgestrekte domein van de voormalige paardenmanège een nieuwe recreatieve bestemming te geven. De overdekte oefenpiste met bijhorende stallen, die te dicht bij de Leie lag, is al opgeruimd en langs de Ruitersweg is men nieuwe loklaen aan het bouwen: een hooi-stroschuur, paardenstallen, berging en ontmoetingsruimte.

Het is een langgerekt gebouw in een rustieke architectuur met trapgeveltjes in rode handvormbaksteen, natuurhouten eiken gevelbeplanking en een grijs gecementeerde plint onder een bedaking van rode genuanceerde tegelpannen en riet. het ontwerp is van de hand van de architecten Marnix Demey en Pol Verhaeghe (Desselgem). De stijl van het nieuwe gebouw is in harmonie met nabijgelegen gebouwen die samen een centrale piste omringen.

Jachthaven

En nu heeft de familie Bert een stedenbouwkundige aanvraag ingediend voor de realisatie, wat meer stroomafwaarts op datzelfde domein, van een kleine jachthaven. Het wordt een kuip in beton van 28 meter lang en 17,80 meter breed, met zeven ligplaatsen voor plezierboten, een schans van 4 meter breed en 16 meter lang, en de mogelijkheid om later een bootlift te placeren voor het onderhoud van boten.

Aan het haventje komt een terrras in dolomiet. En rond de haven, de toegangsgeul en op de nieuwe Leieoever komen hoogstammige bomen, die het bestaande parklandschap nog gaan versterken. Op vraag van de Vlaamse agentschappen Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed worden rondomrond ook streekeigen houtachtige gewassen geplant zoals gewone es, schietwilg en zwarte els.

De jachthaven zal varend te bereiken zijn vanop de Leie, over een kanaal van 5 meter breed en 15,15 meter lang. Omdat bij de Leieverbreding is voorzien in de aanleg van een nieuw jaagpad op de rechteroever, moet er ook een brug worden gebouwd over de vaargeul van het haventje. De vereiste hoogte vanaf het waterpeil is 2,5 meter. De Brothers hadden gehoopt zich ervan af te kunnen maken met een bruggetje van 3,8 meter breed en hellingen van 8%. Maar dat pikte de directie Mobiliteit en Infrastructuur van Kortrijk niet. De brug wordt dus net even breed als het jaagpad (8 meter) en de hellingen krijgen een gezapiger stijgingsgraad (5%).

Vlot

Het stadsbestuur van Kortrijk geeft gunstig advies voor dit gedurfde plan. De burgemeester en de schepenen zien er een verrijking in van de recreatieve troeven van de stad. Het project heeft volgens hen een 'semi-publiek karakter', maar de vraag is of dat wel klopt. Zal de gaande man en vrouw daar een pintje kunnen drinken met het geklingel van de masten van de bootjes in de haven? Of zullen er slechts de exclusieve zakenrelaties van de Europese bioscoopgroep mogen aanmeren en paardrijden?

Het vereiste openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden en er is geen enkel bezwaar ingediend. Dat kon ook moeilijk want het domein ligt aan het uiterste einde van de Ruitersweg waar nagenoeg geen omwonenden zijn en hoegenaamd geen passanten. Zelf vind ik het een goede zaak dat dergelijke investeringen zelfs in deze crisistijd nog gebeuren. Maar het stadsbestuur ontsnapt niet aan de verantwoordelijkheid dringend een oplossing te vinden voor de te verwachten toename van het verkeer over de nu al veel te smalle Abdijkaai en Loodwitstraat in die omgeving.

En dat men op het stadhuis voor de realisatie van de jachthaven in het centrum van de stad eens een voorbeeld neemt aan de vlotte manier waarop dat hier wordt gerealiseerd. 

23:30 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Lees reacties op facebook: notities van Marc.

Gepost door: tine | 14-05-09

gaande man en vrouw In plaats van tonnen geld te gooien in belachelijke diezijntoiletten, in het oedizer van Rafelgem, in de Hoge Kunsten van Van Tendeloo en in de charlatanerie van de Buda ballentent waar 'de gaande man en vrouw' niks aan heeft, zou de stad zich beter eens bezinnen over de aanleg van een publieke jachthaven. Waar de 'gaande man en vrouw' wèl terecht kan. Riviertoerisme is overal gedemokratiseerd. Maar niet in Kortrijk.

Gepost door: walter maes | 15-05-09

De commentaren zijn gesloten.