29-04-09

De verrijzenis van Johny Turbo op het 1 Mei Festival in Kortrijk

baksteenrood

Kortrijk kleurt (baksteen)rood

Op vrijdag 1 mei 2009 kleurt Kortrijk zoals al zeventien jaar naeen rood: door het 1 Mei Festival, gratis en voor iedereen, van 's middags tot de late avond in het Begijnhofpark. Op het programma: Johny Turbo Alive Band, Selah Sue, Dolfijntjes (in extra extra large bezetting), en WaxDolls. Het festival wordt georganiseerd door de brede socialistische beweging. Maar het is een heel gastvrij evenement - vorig jaar onder meer onveilig gemaakt door minister Q. Iedereen is dus welkom.

1 mei in Kortrijk, dat was vroeger een 'stoet' en een feest in het Textielhuis en hier en daar in de wijken. De formule had zijn beste tijd achter de rug. In 1993 sloegen de vakbond ABVV, de mutualiteit Bond Moyson en de socialistische partij (nu sp.a) de handen in elkaar om een hedendaagser feest op poten te zetten. Daarvoor werd de vzw Mayday Mayday (voorzitter Yvan Bettens) opgericht. Sindsdien verrast het 1 Mei Festival telkenjare weer met zijn stevig programma.

's Middags is er ook nu weer een massale barbecue (600 ingeschrevenen). En na de politiek geladen toespraken ('nu zeker' ook Philippe De Coene, streekkandidaat van de sp.a voor de Vlaamse verkiezingen - plaats 3), gaan alle remmen los voor een heus festival, met talrijke randactiviteiten, biertent, eetstandjes enzovoort.

De eerste act (14.30 uur) komt van streekgroep Johny Turbo (A)Live Band. Die groep jonge snaken brengt een eerbetoon aan de veel te jong overleden populaire Kortrijkse zanger Johny Turbo. Live is de Turbo Alive Band een ware sensatie: een strakke ritmesectie, een vlammende blazerssectie en gegarandeerde ambiance!

Selah Sue komt mèt band! Om 17 uur. Selah Sue was nog maar pas op Dranouter aan Zee. De Dolfijntjes met Harelbekaander Wim Opbrouck geven present om 18.45 uur met volle bezetting. Om 21 uur zet WaxDolls in. WawDolls is een electro-dance project van de Bruggelingen Lieven Demul en Wim Slabbinck. WaxDolls klinkt als een kruising tussen Neon Judgement en Nid & Sancy, met een flinke scheut Goose erin vermengd. 'Onder de naam WaxDolls maken we erg dansbare muziek. Er steekt ook een stevige punkfactor in, ook in de seksueel getinte teksten, een biotoop waar meiden en strippers in rond dwalen. Dansen blijkt bij uitstek een manier om toenadering tot het andere geslacht te zoeken', zegt Wim Slabbinck.

Afb031

Wie denkt dat het 1 Mei Festival in Kortrijk alleen toegankelijk is voor stamboomsocialisten, is er nog nooit geweest. Er komt een ruim publiek naartoe, van alle strekkingen. De Kortrijkse roden tonen er zich van hun meest gastvrije kant. Vorig jaar konden wij zelfs aan staatssecretaris (nu minister) Q een rode roos verkopen voor op zijn revers.

Bovendien is het gratis entree. En het bier wordt er ijskoud getapt. Zie ook de website van Mayday Mayday.

mayday09

 

 

 

 

16:37 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

rokjesdag? Voorspelt KMI rokjesdag?
Martin Bril kan er niet zijn.

Gepost door: Frans Lavaert | 30-04-09

Foto Marc, Ik zou maar oppassen met de begeleidende foto op de kop van de pagina. Ik merk daar vooral rood dat in stukken geslagen is. Is dat één of andere verwijzing naar de verdeeldheid binnenin de SPA? In ieder geval, mister Q kan er goed om lachen ...

Gepost door: Vrijdenker | 30-04-09

rood ik vond vooral dat rood zo mooi. Nagloeiende gebakken klei met sporen van as.

Q lacht met alles. Soms is dat grappig, soms niet.

Gepost door: marc | 01-05-09

Rokjes verboden Sinds de Islamisten er aan de macht kwamen werd het dragen van rokken op de Amsterdamse Dam en op Montmartre verboden. Bril of geen Bril. Rokkendraagsters die betasting door nieuwe medeburgers een hele eer vinden, volharden in de boosheid.

Gepost door: walter maes | 05-05-09

De commentaren zijn gesloten.