14-03-09

Steenstraat Heule bij de 100 vergeten werken

steenstraat kapot1

In de Steenstraat in Heule zijn ze niet content. Hun straat wordt kapot gereden door zware vrachtwagens die de lichten in de Mellestraat ontwijken. Het stadsbestuur vraagt geduld: er zijn te veel aanvragen voor een ernstige verkeerstelling. Het probleem sleept nochtans al jaren aan. Daar kan bewoner Gerrmain Coelembier, ere-gemeenteraadslid, van getuigen. In zijn tijd wees hij al diverse keren het stadsbestuur op het sluikverkeer in de Steenstraat. Voor de mensen die zoals de bewoners van de Steenstraat, geen gehoor vinden bij het stadsbestuur - prestige gaat voor! - is er nu het project 'de 100 vergeten werken van Kortrijk'. De website en de facebookgroep blijken intussen heel populair te zijn. Er is duidelijk nood aan meer investeringen voor de gewone mensen in Kortrijk.

Prestige

De werken om de stad in gereedheid te brengen voor het megawinkelcentrum K banjeren van incident naar incident door wijken en straten. Hoofdstraten worden grondig omgeploegd, de kwetsbare gas-, water- en stroomleidingen inbegrepen. En intussen blijven de werkzaamheden van de Leieverbreding al jarenlang het gangetje volgen van de 'lange rivier' (Melopee - Paul Van Ostaijen) en het stadsleven verstoren. Waar blijven die vijf andere bruggen? Een officiële website 'Kortrijk bereikbaar' moet de realiteit verbloemen.

Al die grote projecten zouden de indruk kunnen wekken dat de gewone Kortrijkzaan de openbare werken stilaan beu is en snakt naar rust. Dat wordt door het stadsbestuur ook als argument gebruikt om broodnodige vernieuwingen aan woonstraten uit te stellen. Denk maar aan de tweede fase van de Elfdejulilaan. Maar de gewone man en vrouw in de gewone straat en buurt zien met lede ogen aan hoe weinig aandacht de stad besteed hun leefomgeving. Dat staat in schril contrast met al dat bulldozergeweld voor K en prestige.

De 100 vergeten werken

Die wanverhouding blijkt ook al in de stadsbegroting. De heraanleg van het wegendek van bijvoorbeeld de Steenstraat valt onder de begrotingspost 'diverse wegenwerken'. Welnu die post is verminderd van 8,3 miljoen euro op de begroting van vorig jaar tot 6,475 miljoen euro voor 2009. Zie mijn eerdere stukken. Overigens heeft de stad reserves te over om meer te investeren in de leef- en woonkwaliteit van de Kortrijkzanen; in de reservefondsen steekt zowat 30 miljoen euro spaargeld.

Om de ergernis van al die Kortrijkzanen een forum te geven, heeft sp.a-Kortrijk een initiatief genomen. Er is een website geopend: "De 100 vergeten werken van Kortrijk": http://www.100vergetenwerken.be. Iedereen die weet heeft van noodzakelijke investeringen die door het stadsbestuur niet worden aangepakt, kan op die website terecht. In een week tijd rolden er al 18 redelijke voorstellen binnen op de redactie. De site kreeg in zijn startweek 1897 unieke bezoekers. Op Facebook is een groep gestart en er hebben zich al 374 leden aangemeld.

steenstraat kapot2

Een typisch vergeten werk

De heraanleg van de Heulse Steenstraat met een betere organisatie van het verkeer aldaar, past perfect in de lijst van de vergeten werken. Germain Coelembier heeft in naam van zijn buren het dossier ingediend. Eerder probeerde hij het al diverse keren bij het stadsbestuur. Het probleem van de Steenstraat is dat de straat een sluikweg biedt voor het zware vrachtverkeer om de lichten in de Mellestraat te ontwijken. De straat is daar niet op berekend. Bovendien is het een woonstraat en al dat drukke transport is een ernstige belasting voor de leefbaarheid.

Momenteel is het wegdek van de Steenstraat compleet geruïneerd. Op bepaalde plaatsen is het asfalt kapot gereden tot op de losse kiezelonderlaag. Volgens reacties van het stadsbestuur is dat normaal na een strenge winter; de aftakeling van het asfalt zou te wijten zijn aan de inwerking van strooizout. Misschien komen ze binnenkort eens te meer enkele lapjes bitumen leggen. Maar volgens de buurtbewoners zijn dat verloren kosten als niet eerst een oplossing wordt gezocht voor dat zware vrachtverkeer.

Op de vraag naar een ernstige verkeerstelling - de stad beschikt over prima apparatuur zoals een 'teltegel' - kwam als antwoord dat er veel aanvragen zijn en dat het nog een tijd kan duren eer men daarmee begint in de Steenstraat. Een typisch vergeten werk van Kortrijk...

steenstraat kapot3

20:01 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

Was men niet van plan om deze straat een andere naam te geven?
Putstraat, bv.?

Gepost door: Martine | 17-03-09

De Steenstraat in Heule(2 de gedeelte) is de laatste jaren enorm verslechterd,enorm veel zwaar verkeer bijgekomen,ook veel die door het rode licht rijden,en veel te snel rijden.Het grootste knelpunt is dat al het zwaar verkeer de Mellestraat ontwijkt.Daardoor komen enorme putten in het wegdek,waardoor er stenen rondvliegen in het rond,die komen terecht tegen huizen,vensters,auto's.Wij hebben ook al schade aan de auto door rondvliegende stenen,wat moet er daar nu mee gebeuren?(De politie is er ook al op de hoogte) gr.Dupont durnez

Gepost door: Dupont Durnez | 19-03-09

Geen geld? Naar buurtbewoners mij melden, is men het wegdek van de Steenstraat al in opdracht van de stad aan het oplappen. In Het Laatste Nieuws verklaart de bevoegde ambtenaar evenwel dat er geen geld ter beschikking is op de begroting voor een grondig herstel, noch voor maatregelen om het zware verkeer te weren.

Geen geld? Er zijn voor zowat 30 miljoen euro reserves op het stadhuis!

Gepost door: marc | 19-03-09

geld! Nee, geen geld, Marc. Als doorwinterd politicus zou jij toch moeten weten dat het geld waarop jij alludeert Geld is voor Belangrijke Zaken voor Belangrijke Mensen!

Gepost door: Pär Ongeluck, Compostmeester | 19-03-09

De Jacob van Arteveldelaan davert van de doorrijdende bussen de één na de andere om de 5 min. Dit voel ik tot op de eerste verdieping.
De straat en onze huizen daveren !!!!
Op de koop toe zijn deze grote bussen bijna leeg !!

Gepost door: Van den Borre Luc | 21-03-09

de steenstraat vanaf de lichten van de ring tot op het einde is in zo een slechte staat dat het ronduit gevaarlijk is om er te rijden met de fiets. op sommige plaatsen zijn er putten van 10 cm diep. nu komt er af en toe eens een borstelwagen voorbij, maar dat is vechten tegen de bierkaai.de buurtbewoners proberen zoveel mogelijk de straat op te ruimen. daarbij moeten we ons tot in het midden van de straat begeven met borstel en vuilblik om steenslag weg te vegen met het gevaar om van de baan geveegd te worden. indien we de steentjes laten liggen, vliegen ze bij het voorbijrijden van auto's tot tegen de auto's die er geparkeerd staan met soms schade tot gevolg. ook onze voorgevel blijft niet gespaard. alsook de vloeren in de huizen. steentjes komen onder de deuren te zitten en maken krassen in de vloeren. autoruiten worden beschadigd bij het aanzetten van de ruitenwissers. zo zie je dat de steenstraat zijn naam niet gestolen heeft. in de buurt is er een opvangcentrum voor gehandicapte kinderen, voor de begeleiders die in de zomer met de rolstoelpatienten een wandeling willen maken is het niet mogelijk om op sommige plaatsen op het voetpad te blijven doordat de verlichtingspalen als hindernis spelen. hier en daar ligt het voetpad lager dan het wegdek. waarbij als het hevig regent het voetpad veranderd in een modderpoel.ik mag er niet aan denken dat ik op een dag in de krant zie staan : fietser omgekomen na val door slechte staat van het wegdek. of : 12 jarige rolstoelpatient tijdens wandeling van de weg gemaaid. iedere dag gebeuren er ergens ongevallen die vermeden kunnen worden.misschien kan dee stad kortrijk op een positieve manier in het nieuws komen door: heraanleg steenstraat voorkomt zinloze ongevallen. ik denk nog altijd dat het beter is voorkomen dan genezen. zou u met een gerust geweten kunnen gaan slapen als je weet dat er in de steenstraat een dodelijk ongeval gebeurd is door het nalaten van het vernieuwen van de straat. indien er iets gebeurd zullen er dan wel veranderingen gebeuren. maar voor die ene persoon zal het dan misschien te laat zijn. laat het uw echtgenote, dochter of zoon maar zijn.
hopelijk krijgen we algauw een veiliger en rustiger steenstraat.
hopend op een snelle interventie

tony

Gepost door: dekiere tony | 23-03-09

De commentaren zijn gesloten.