10-02-09

Kortrijk steunt kindslachtoffers van Gaza

Foto Jan Dhaene 2007

gaza

Sp.a-gemeenteraadslid Sliman You-ala heeft zijn slag thuisgehaald. In de gemeenteraad heeft hij de meerderheid en het stadsbestuur overtuigd noodhulp te sturen naar de kindslachtoffers in het door Israël aangevallen Palestijns gebied Gaza.

Ook in Kortrijk waren veel mensen geschokt bij de wrede oorlogstaferelen die dag na dag uit de Gaza-strook op TV kwamen bij de invasie van de staat Israël in het Palestijnse territorium Gaza. Bij iedereen is de beschieting van een UNO-school in het netvlies gebrand. Sliman You-ala, gemeenteraadslid van sp.a, lid van de progressieve fractie, vond dat ook in Kortrijk op een of andere manier moest gereageerd worden op al dat leed. Hij gebruikte zijn mandaat om in de gemeenteraad een voorstel te doen.

Op de begroting voor 2009 staat onder de rubriek Ontwikkelingssamenwerking een bedrag van 5000 euro voor het "fonds noodsituaties", verklaarde het raadslid in de gemeenteraad van 9 februari 2009. In het Palestijns gebied Gaza is er een humanitaire catastrofe. Daarom vroeg hij het stadsbestuur dat noodfonds aan te spreken. 

Hij haalde volgende argumenten aan. Op 18 januari kwam een voorlopig einde aan de inval van de staat Israël in Gaza. De balans van 22 dagen oorlog is verschrikkelijk. Er zijn meer dan 1200 Palestijnse burgers gedood, waarvan 400 kinderen, en meer dan 5000 gewonden, waarvan 2000 kinderen. 

De bevolking moet al dat verdriet verwerken in onmenselijke omstandigheden. 

Gaza is een smalle kuststrook.  Het gebied is niet meer dan 40 km lang en hoogstens 8 km breed. In dat gebied zitten 1,5 miljoen mensen opeengepakt. Dat gebied en al die mensen worden al twee jaar volledig afgegrendeld door de staat Israël.

Het Israëlische offensief heeft die Gazastrook nu ook nog eens materieel vernietigd. De materiële schade wordt geraamd op 1,5 miljard euro. Er zijn zeker 22.000 gebouwen verwoest. Dat is 14 percent van alle gebouwen in Gaza. Waar de tanks passeerden, zijn de wegen grondig vernield. Het sociale en economische leven is daardoor stilgevallen. De economie is met 85 percent verminderd. Meer dan 80 percent van de landbouwuitbatingen zijn verwoest. Een derde van de bevolking van Gaza zit zonder water. Tienduizenden mensen zijn dakloos. Dat zijn allemaal cijfers van de Verenigde Naties. De oorlog heeft een humanitaire catastrofe veroorzaakt. 

Ik vraag dat het stadsbestuur een gepast bedrag van noodhulp zou vrijmaken voor Gaza, concludeerde Sliman You-ala. Die noodhulp kan het best worden bestemd voor de kindslachtoffers van Gaza. Daarom stelde hij voor dat de noodhulp van Stad Kortrijk zou worden overgemaakt op de speciale Gaza-rekening van UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Schepen van ontwikkelingssamenwerking Alain Cnudde, CD&V, beantwoordde het voorstel van Sliman You-ala positief. Er komt een subsidie uit de Kortrijkse stadskas voor de kinderen van Gaza.

07:49 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.