27-01-09

Politiezone VLAS kiest voor propere handen, letterlijk

vingerafdruk

De politiezone VLAS (Kortrijk-Kuurne-Lendelede) stapt af van het nemen van vingerafdrukken met inkt en papier. De politieraad keurde de aankoop goed van een machientje dat de handen proper laat en niettemin betere resultaten geeft: de 'live-scan'. De nieuwe werkwijze betekent op jaarbasis een besparing van meer dan 800 werkuren!

Het nemen van vingerafdrukken is momenteel een van de meest tijdrovende activiteiten van de lokale politie van Kortrijk, Kuurne en Lendelede (politiezone VLAS). Het geknoei met inkt en papier vergt een handigheid waarover weinigen beschikken. Maar het grootste bezwaar is dat men zich voor die enkele inktvlekken met de te controleren persoon naar het 'arrondissementeel informatiekruispunt' (AIK) van de federale politie moet begeven. Die ambachtelijk genomen vingerafdrukken gaan vervolgens naar het centrale systeem van de AFIS-databank (Automated Fingerprinting Identification System). Daardoor kunnen vergelijkende resultaten pas na enkele dagen bekomen worden. Als dat al lukt, want soms zijn de vlekken niet duidelijk genoeg; en dan is het veelal te laat om betere afdrukken te nemen aangezien de betrokkene al weer gelost is. Overigens is er altijd een beetje medewerking van de verdachte nodig om goede resultaten te bekomen. Dat alles kost een pak nutteloze administratie en ettelijke werkuren.

Bij de collega's van de politiezone Kouter en de politiezone Genk ontdekten de Kortrijkse flikken een gesofisticeerd apparaat waarmee op een eenvoudige, nauwkeurige en propere manier vinger- en handpalmafdrukken kunnen worden genomen: de 'live-scan'. Het machientje maakt digitale afdrukken. Dat heeft veel voordelen.

Elke afdruk wordt onmiddellijk getoetst op zijn kwaliteit. Onbruikbare afdrukken worden afgekeurd, en men kan direct een nieuwe poging ondernemen. De digitaal opgenomen afdrukken gaan automatisch naar de centrale AFIS-databank van de federale politie. Daar worden zij digitaal vergeleken met de opgeslagen afdrukken. In minder dan geen tijd kan er zo een uitspraak worden gedaan over de identiteit van de geïnterepelleerde persoon.

Hetzelfde toestel heeft nog andere mogelijkheden. Ook oude, met inkt en papier geproduceerde vingerafdrukken kunnen ermee rechtstreeks naar het AFIS-systeem gemaild worden. Voorts kan het ook foto's van sporen verwerken en foto's van verdachten. Dat alles volgens de wettelijke normen die geëist worden voor bijvoorbeeld fotoconfrontaties.

Meer armslag.

In de politiezone VLAS maakt de lokale politie jaarlijks zowat 550 vingerafdrukken. De overschakeling naar de live-scan maakt een besparing mogelijk van zeker anderhalf uur; in totaal geeft dat een aanzienlijke operationele capaciteitstoename van 825 werkuren.

Het zal ook meer armslag geven aan heel wat politieopdrachten zoals opsporing en criminaliteitsbestrijding. Er hoeft niet meer op transport worden gegaan met verdachten met alle ontsnappingsrisico's erbij. De vergelijkende resultaten van de vingerafdrukken krijgt men in een oogwenk in plaats van pas na enkele dagen. Het gebruik van het toestel bij andere politiezones toont aan dat het gebruiksgemak het aantal opnames van vingerafdrukken en foto's gevoelig doet stijgen. Toch maar oppassen dat men niet overdrijft ten koste van de rechten van de verdachte.

Om compatibel te zijn met het centrale AFIS-systeem moet er voor de aanschaf van de live-scan gekozen worden tussen erkende firma's. De politiezone VLAS vraagt prijs bij volgende leveranciers: Steria, 1170 Brussel, Keyware, 1070 Brussel, Motorola, Anaheim VSA, en Sagem, Parijs, Frankrijk. De uitgave wordt geraamd op 71.000 euro, opleiding en onderhoudscontract inbegrepen.

07:39 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.