26-01-09

De Kortrijkse administratie doet mee aan de Dikketruiendag

dikketruien

Vrijdag 13 februari 2009 is door de Vlaamse ministeries uitgeroepen tot Dikketruiendag. De verwarming wordt een of enkele graden lager gezet en de ambtenaren hullen zich zo nodig in wollen truien en ondergoed van Damar. De bedoeling is energiebesparing en vooral sensibilisatie om de mensen ertoe aan te zetten energie te besparen. Het Kortrijks stadspersoneel doet ook mee. Het stadsbestuur gaf daartoe zijn toestemming en koukleumen worden vergast op hete soep. Bravo!

Op 16 februari 2005 werd het Kyotoprotocol goedgekeurd. De bedoeling van die internationale overeenkomst is het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen die leiden tot een opwarming van de aarde. Met de organisatie van een Dikketruiendag wil de Vlaamse overheid iedereen herinneren aan de afspraken van Kyoto. Op vrijdag 13 februari a.s. kent dat initiatief zijn vijfde editie. 

Vanzelfsprekend doen heel wat afdelingen van de Vlaamse ministeries mee en scholen. Maar de oproep wordt ook goed gevolgd bij de gemeentelijke administraties en kent een groeiend succes in de privésector en thuis bij de gezinnen. Op die Dikketruiendag wordt simpelweg de thermostaat van de verwarming een of meer graden minder gezet. Vorig jaar deden 800.000 mensen mee, goed voor een vermindering van de CO2-uitstoot met maar liefst 246 ton en een energiebesparing van 60.000 euro.

De Kortrijkse stadsadministratie kiest ervoor de verwarming in de kantoren met 2° te verlagen, op die ene dag. Dat zal gebeuren in 10 stadsgebouwen: het oude en het nieuwe stadhuis, de stadsbibliotheek, de academie, wijkcentrum Overleie, de stadsschouwburg, het Streekbezoekerscentrum (Groeningeabdij), de tuighuizen in Marke en in Kortrijk, en het buurthuis in Rollegem.

Het initiatief gaat gepaard met enige sensibilisering: posters worden opgehangen en op het intranet van de stadsadministratie wordt informatie verspreid. Er is ook een leuk onderdeel. Elders kiest men voor bijvoorbeeld een 'dans-je-warm-moment', maar in Kortrijk houdt men het bij de bedeling van warme soep tijdens de lunchpauze in het Dakcafé van het nieuw stadhuis en in de kantien van de tuighuizen in de Rekkemsestraat in Marke.

Energiegriezels

Vorig jaar leverde de actie een eendaagse besparing op van 10% op de energiefactuur in de deelnemende gebouwen. Daartegenover staat een uitgave van 200 euro voor de warme soep, aangekocht bij het OCMW van Kortrijk uit de keuken van de Nieuwe Lente in Heule, en 63,53 euro voor de huur van koppen en lepels bij de firma Remmerie, Kortrijk.

Je kan ook thuis deelnemen en zelfs prijzen winnen. Hier vind je het formulier en meer informatie. Dit jaar wordt de klemtoon gelegd op het tegengaan van geruisloze energieverspillers, 'energiegriezels' genoemd, thuis en op het werk. Voorbeelden van energriezels: niet-gebruikte elektrische apparaten die blijven aanstaan, niet-geïsoleerde warmwaterleidingen in de kelder of op zolder, gloeilampen, slechtsluitende koelkasten of diepvriezers, verwarmingstoestellen die best een graadje lager kunnen gezet worden...

En nu maar hopen dat het niet te hard vriest op 13 februari 2009.

Sint-Anne in Kortrijk

13:26 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.