06-01-09

Kortrijkse Gaza-watcher: internationale gemeenschap moet ingrijpen!

De muur van de apartheid in opbouw in de door Israël bezette gebieden

palestina muur van apartheid

Vandaag hebben de troepen van Israël een school van de Verenigde Naties gebombardeerd in Gaza: 40 kinderen dood. Cluster- en fosforbommen worden op de burgerbevolking gedropt. En dat in een kuststrook waar anderhalf miljoen mensen zijn samengedreven en sinds 2006 worden uitgehongerd. Ik kan het niet meer werkeloos aanzien. Vandaar dit stuk dat de horizon van Kortrijk ver overschrijdt. De link met Kortrijk is Jan Dhaene, gewezen Europees parlementslid en gewezen ondervoorzitter van een delegatie van het Europees Parlement in Israël.

Jan Dhaene, thans OCMW-raadslid voor sp.a in Kortrijk, was eind 2006 internationaal waarnemer bij de verkiezingen in Gaza namen de Socialistische Internationale. Zijn wedervaren schreef hij neer in reportages die hier werden gepubliceerd; zie 25-1-2006, 26-1-2006 en 27-1-2006. Samen met Max Wieselman, bestuurslid van Een Ander Joods Geluid en van European Jews for a Just Peace, stelde Jan Dhaene naar aanleiding van de oorlog van Israël tegen de Palestijnen in Gaza volgend standpunt op.

Gaza : hoe is het zover kunnen komen?

Het was een vreugdevolle dag in Gaza eind januari 2006: een feest van de democratie: eindelijk vrije verkiezingen (eigenlijk de eerste keer).

De wapens werden thuis gelaten: het volk kon spreken via de stembus. Wij waren getuigen van een goede organisatie en correcte stembusgang. Iedereen was door het dolle heen: de Palestijnen kwamen positief in het wereldnieuws.

Tot de uitslag bekend werd en bleek dat Hamas had gewonnen. Israel en de regering Bush waren er als de kippen bij om de uitslag af te keuren.

Hamas, dat waren toch de terroristen!” De EU sloot zich schoorvoetend hierbij aan en zou de nieuwe Palestijnse regering niet erkennen. Tja, een verkeerde uitslag: hoe vervelend kan democratie zijn. Dan maar isoleren en hopen dat die domme Palestijnen tot betere inzichten komen.

Men had toen ook kunnen onderhandelen en stappen kunnen zetten op de roadmap naar vrede. Men had al veel eerder met de PLO (Fatah) een deal kunnen sluiten; wellicht had Hamas dan zelfs nooit de verkiezingen gewonnen.

Amerika, de EU, zij hebben Israël de ruimte gegeven ook deze partner voor peace te negeren en te elimineren.

Nu is het te laat. Anderhalf miljoen mensen, werkeloos, brodeloos, van elke voorziening verstoken, samengepropt op een paar vierkante kilometer, volledig van de buitenwereld afgesloten. Israël was niet uit op een verlenging van het bestand, het zou wel eens echt aan de onderhandelingstafel moeten verschijnen. Maandenlang is het al bezig de duimschroeven van Gaza nog verder aan te draaien. De liquidaties van militanten en vermeende militanten werden opgevoerd.

De gefrustreerde Hamasleiding kon in die situatie geen halt toeroepen aan de rakketjes van radicalen naar Israël. Isolatie leidt naar radicalisering: zoveel is duidelijk.

In Israel zijn de politieke partijen eveneens bezig elkaar in radicaliteit te overtroeven. En er zijn binnenkort verkiezingen: een oorlogsbonus voor de regeringspartijen is altijd meegenomen.

Wat nu? Anderhalf miljoen mensen de zee of de woestijn in drijven?

Er is slechts één weg te gaan. De internationale gemeenschap moet ingrijpen. Er moet een internationale troepenmacht komen die de grens tussen Gaza en Israël bewaakt en die garant staat dat er geen raketten meer over en weer gaan. En dat er geen smokkeltunnels meer zijn, maar normale handelsgrenzen komen.

De regering Obama en de EU moeten dit nu eens hard maken: de nieuwe regering in Jeruzalem moet dat eindelijk eens aanvaarden.

20:46 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.