29-12-08

Kortrijk is dure bibliotheekstad

bib1

Kortrijk is de duurste bibliotheekstad onder de Vlaamse centrumsteden. Je moet er 7,5 euro lidmaatschapsgeld betalen eer je een boek kunt meenemen naar huis. Nochtans is de openbare bibliotheek de meest laagdrempelige cultuur die een stad kan aanbieden. En lezen is altijd verrijkend. Het is onverstandig daarvoor drempels op te trekken zoals een duur lidmaatschap. Overigens brengt die retributie nauwelijks wat op; er kan dan ook terecht gesproken worden van een pesttaks. De progressieve gemeenteraadsfractie wil dat iedereen gratis gebruiker kan worden van de stedelijke bibliotheek. Zij voerden daar tussen kerstdag en nieuwjaar actie voor.

'De Ontslaving' heette de socialistische bibliotheek vroeger in Lendelede. Om maar te zeggen dat socialisten het emancipatorische van lectuur altijd goed begrepen hebben. Als bepaalde machten de mensen dom wilden houden, was literatuur een perfect tegengif. Vandaar dat het ons opviel dat het in Kortrijk zo duur is om lid te worden van de stedelijke bibliotheek.

Mensen die het financieel niet al te breed hebben, kunnen zo al geen boeken kopen. De openbare bibliotheek is dan de enige kans om wat interessanter leesvoer in huis te krijgen dan de reclamefolders die elke week in of naast de brievenbus belanden. Het is onsociaal en ondemocratisch een aanzienlijk deel van de bevolking met een hoog jaargeld de weg te versperren naar de literatuur.

In Kortrijk betaal je 7,5 euro om een jaar lid te zijn van de bibliotheek. Hiermee is Kortrijk de derde duurste gemeente van heel het Vlaamse Gewest. Alleen in Geel en Puurs maakt men het de mensen nog lastiger om aan leenboeken te geraken. Van de 13 Vlaamse centrumsteden is Kortrijk het duurst. In Aalst, Oostende en Gent kun je, zoals in een derde van de Vlaamse gemeenten, je gratis inschrijven bij de bibliotheek. Roeselare vraagt 2,5 euro, Mechelen 4. En voor 5 euro kun je boeken lenen in Antwerpen, Brugge, Genk, Hasselt, Leuven, Sint-Niklaas en Turnhout.

In Kortrijk is het wel gratis voor jongeren dan 18, maar dat is overal zo. Kortrijk doet ook een geste voor de 55-plussers, maar de 6 euro die aan die 'gelukzakken' wordt gevraagd is nog hoger dan gelijk waar.

Ook de buurgemeenten van Kortrijk hanteren opvallend democratischer lidmaatschapsgelden voor hun bibliotheken. In Zwevegem is het gratis. In Menen en Kuurne is het 5 euro, in Harelbeke 3 en overal elders in het arrondissement 2,5 euro.

Gemeenteraadslid Bert Herrewyn, die de kwestie uitspitte, wijst erop dat de Kortrijkzanen in feite twee keer betalen voor de bibliotheek. Nog afgezien van de omvangrijke Vlaamse subsidies, wordt de stadsbibliotheek met haar filialen gefinancierd met de opbrengst van de gemeentebelastingen. Het is niet ernstig daarbovenop nog eens 7,5 euro extra te vragen.

De opbrengst van de jaarbijdragen van de gebruikers van de bibliotheek bedraagt gemiddeld zowat 55.000 euro. In het licht van de 115 miljoen euro van de stadsbegroting is dat een verwaarloosbaar bedrag. En wat kost de administratieve verwerking van al die 7,5 euro's? Het gaat hier duidelijk om een pestbelasting.

Ter bekendmaking van dat standpunt voerde de progressieve gemeenteraadsfractie een opmerkelijke actie aan de ingang van de hoofdbibliotheek in de Leiestraat. Gemeenteraadsleden en militanten van sp.a, Groen! en VlaamsProgressieven deelden gratis lidkaarten uit aan de bibliotheekbezoekers. De actievoerders oogsten veel bijval.

bib2

22:31 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Ik weet niet hoe dat in Kortrijk zit, maar mensen met laag inkomen (héél laag dan wel) hebben in Leuven recht op cultuurbons. Met een waarde van een schamele 15 euro. Daarmee kan men o.a. het lidmaatschap van de bib betalen.
Het zou inderdaad mooi zijn als het voor iedereen gratis was. In Leuven kan je bovendien ook gratis het internet gebruiken, als je een bibkaart hebt.

Gepost door: Martine | 30-12-08

Dag Marc poëzie, literatuur,
cultuur met de grote en de kleine C
iedereen heeft er recht op,
het lidgeld is duur, vind ik zelf ook
groetjes
Hilde

Gepost door: hilde | 30-12-08

1) 'lage drempels' , 'sociaal' en 'Kortrijk' nooit in 1 zin samen, Marc. Dat zou jij als ervaren politicus toch moeten weten.

2) juist om diezelfde emancipatorische waarde die lezen heeft is men in bestuurskringen in Kortrijk tegen. Stel je voor wat er zou kunnen gebeuren als iedereen zich bewust zou worden van wat er zoal door zijn vroede burgervaderen beslist wordt!

3) voor de volledigheid moet er wel nog aan toegevoegd worden dat enkele van de oproerkraaiers van nu bij de vorige legislatuur mee aan tafel zaten.

Gepost door: Pär Ongeluck, Compostmeester | 30-12-08

Het schiet mij nu pas te binnen, maar in Kortrijk moet je eigenlijk maar 1 letter kennen: K. Een heel dure letter, overigens.

Gepost door: Pär Ongeluck, Compostmeester | 30-12-08

De commentaren zijn gesloten.