23-12-08

De offertes kelderen bij de aanbesteding 2e fase Elfdejulilaan Kortrijk

Elfdejulilaan

De oververhitting in de bouwsector is voorbij; er komt laagconjunctuur in de bouw. Er zullen meer aannemers dingen naar stadsopdrachten tegen lagere prijzen. Die voorspelling - nogal voorspelbaar, ik weet het - deed ik in het begrotingsdebat in de Kortrijkse gemeenteraad. En ik krijg nu al gelijk. Bij de aanbesteding - twee jaar later dan gepland - van de 2e fase van de Elfdejulilaan in Kortrijk, waren er niet minder dan tien deelnemers. Zij staken prijzen in die tot meer dan 20% onder de raming lagen. Aannemer Jozef Vanden Buverie van Desselgem sleept de opdracht in de wacht tegen een prijs die goedkoper uitvalt dan de eerste fase in 2006.

Nadat enkele jaren geleden een bus er door het wegdek zakte, was het duidelijk dat de Kortrijkse Elfdejulilaan dringend moest heraangelegd worden. In 2005 kondigde toenmalig en huidige schepen van Openbare Werken Guy Leleu, CD&V, aan dat de volkrijke straat 'ten laatste begin 2006' in het nieuw zou worden gestoken. In de zomer van 2006 kwam hij zijn belofte voor de helft na. Het project werd in tweeën gekapt. De eerste fase werd volgens de plannen van Studiebureau Cnockaert, Kortrijk, uitgevoerd door aannemer Wegrovan van Waarmaarde, tegen de prijs van 730.929 euro.

Het was de bedoeling dat aansluitend, begin 2007, de tweede fase zou worden aangevat. Die belofte maakte de schepen niet waar. Pas begin 2009 gaan de graafmachines er aan de slag. Het ingrijpende project werd een paar jaar uitgesteld, onder meer omdat de verkeersader Oudenaardsesteenweg, waarop de Elfdejulilaan uitgeeft, gedurende maanden versperd wordt voor de heraanleg van de aan- en afvoerwegen ten behoeve van het megawinkelcentrum 'K in Kortrijk'.

Dubbele verrassing

Intussen heeft de aanbesteding voor de tweede fase plaatsgehad. Toen de schepen in het stadhuis de enveloppen van de biedingen opendeed, kwam hij voor een dubbele verrassing te staan. Niet minder dan 10 offertes waren ingediend, en de ingestoken prijzen lagen aan de zeer lage kant. De schepen verloor er op slag zijn stem bij (hij kreeg echt waar last aan zijn stembanden, maar dat zal wel door een verkoudheid zijn geweest).

De uitslag van de aanbesteding was als volgt: 1. Growebo Tack Gebroeders en Travaux Hersautois Tack Frères, Heule (631.598,06 euro, BTW in), 2. Jozef Vanden Buverie en Co, Desselgem (685.374,71 euro), 3. NV Aannemingen Penninck, Roeselare (696.085,67 euro), 4. NV Devaere, Dentergem (707.178,21 euro), 5. NV Aswebo, Drongen (736.323,05 euro), 6. BVBA Ivan Vuylsteke, Meulebeke (745.057,85 euro), 7. NV Cnockaert, Komen (753.943,66 euro), 8. NV Wegenbouw Ockier, Kuurne (832.835,66 euro), 9. NV Jacques Adyns, Deerlijk (948.363,44 euro), 10. NV Wegrovan, Ruien (1.005.816,69 euro).

De raming zoals die was opgenomen in het bestek van de aanbesteding, was 860.368,89 euro. Dat betekent dat 8 van de 10 deelnemers een lagere prijs heeft ingestoken! Opmerkelijk is dat aannemer Wegrovan, die de eerste fase voor zijn rekening nam en dus weet hoeveel de opdracht werkelijk vergt, de hoogste prijs heeft ingezet, bijna 150.000 euro boven de raming. Dat is een aanwijzing dat de raming veeleer aan de lage kant lag.

De laagste bieder, Tack, is uit de lijst geschrapt, omdat hij bepaalde eenheidsprijzen verkeerd had ingeschat. Maar ook de tweede laagste bieder, Vanden Buverie ligt met zijn inschrijving nog 20% onder de krappe raming. Hij heeft als laagste regelmatige inschrijver de opdracht gegund gekregen.

De uitslag van die aanbesteding is veelzeggend. Er is een kantelpunt bereikt. Tot voor enkele maanden had de bouwsector zoveel werk, dat er nauwelijks belangstelling was voor overheidsopdrachten. De weinige aannemers die inschreven op openbare aanbestedingen of offerteaanvragen, hanteerden prijzen die steevast aanzienlijk hoger lagen dan de ramingen. Dat blijkt nu gedaan te zijn. De economische crisis slaat toe.

Belastingsverlaging nodig

In het begrotingsdebat in de gemeenteraad zei financiënschepen Alain Cnudde, CD&V, dat hij een begroting had opgesteld tegen de verdere prijsstijgingen, die hij verwachtte. Volgens mij was dat een totaal verkeerd uitgangspunt in het licht van de aanzwellende crisis. Krijg ik nu gelijk?

Dat heeft zo zijn politieke gevolgen. Volgens mij is er in Kortrijk in de huidige omstandigheden ruimte en nood aan twee zaken: er moet wat meer geïnvesteerd worden - alvast voor de werkgelegenheid in de bouwsector zou dat zeer welgekomen zijn -, en de aanvullende personenbelasting moet omlaag. Nu de crisis zich duidelijk begint af te tekenen, is het totaal verkeerd miljoenen euro's weg te halen bij de Kortrijkse gezinnen en de lokale economie. Overigens heeft het opbouwen van al te grote reserves geen zin, want ook de intresten op beleggingen zijn steil aan het dalen. Zie ook mijn stuk over de stadsbegroting voor 2009.

Elfdejulilaan 2

21:13 Gepost in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

ramingen en offertes als een offerte 20 % lager uitvalt dan een raming rijzen er toch wel enkele vragen. Ofwel heb je te maken met een verkeerde raming - wat op onbekwaamheid van het stadsbestuur zou duiden - en sluipen er achteraf misschien nog een hoop 'onvoorziene kosten' binnen. Ofwel werden er in het verleden gigantische winsten op kosten van de belastingbetaler gemaakt en had de bewindslieden dat niet door (of ze hebben boter op het hoofd). Misschien waren er toen ook wel prijsafspraken tussen de aannemers.... In geen enkel geval komt het stadsbestuur er echter goed uit. Overigens vraag ik mij ernstig af hoe je op legale wijze plots 20 % onder een raming kunt duiken....

Gepost door: Pär Ongeluck, Compostmeester | 24-12-08

De commentaren zijn gesloten.